30 jaar grenzeloze natuur in Thüringen

Dit jaar is het 30 jaar geleden dat de binnenlandse grens tussen Oost en West Duitsland, die het land van 1961 tot 1989 verdeelde, is gevallen. Deelstaat Thüringen bezit het grootste deel van het grensgebied en behoudt het unieke gebied al dertig jaar als herdenkingsplaats.

Aanstaande 9 november markeert 3 decennia sinds de vreedzame revolutie en het einde van de scheiding tussen Oost- en West-Duitsland. De westgrens en de zuidgrens van de deelstaat Thüringen vormt met 763 kilometer het langste gedeelte van de voormalige Duits-Duitse grens. Langs de grens zijn vele musea, monumenten en speciale wandel- en fietspaden in Thüringen die herinneren aan deze Duitse tweedeling.

 

 

Een van de belangrijkste gedenkplaatsen aan de Duitse deling is Point Alpha. Deze oud Amerikaanse basis ligt tussen de plaatsen Geisa in Thüringen en Rasdorf in Hessen, op een strategische plek waar Oost-Duitsland vanuit het westen in de gaten werd gehouden. De gunstige ligging van de basis, maakte het mogelijk om de vijand te observeren en radio berichten af te luisteren. In het ‘huis op de grens’ zoals de basis ook genoemd wordt, is een indrukwekkende doorlopende tentoonstelling te zien. Ook biedt Point Alpha een bijzondere hike van zo’n 10 kilometer die men onder leiding van een gids, het voormalige grensgebied in de Rhön regio laat verkennen.

 

 

Grenzen brengen scheiding teweeg – natuur verbindt

Doordat de voormalige grens jarenlang een verboden gebied is geweest, heeft de natuur er op een bijzondere manier kunnen floreren. De Groene Band is 1400 km lang in Duitsland en in totaal 12.500 km lang in heel Europa, waarin de natuur weelderig groeide. Veel zeldzame dier- en plantsoorten trokken zich hier terug waardoor een waardevol biologisch systeem ontstond dat zich dertig jaar lang ongestoord kon ontwikkelen. Thüringen was de eerste Duitse federale staat die de Groene Band eind 2018 tot Nationaal Natuurmonument verklaarde.

De Groene Band ontdekt men het beste te voet of per fiets. Diverse wandelpaden leiden over glooiende heuvels en heidevelden, door unieke struik- en bos stroken en langs moerassen met elk hun specifieke flora en fauna. De routes lopen o.a. door Zuid-Harz, Eichsfeld, Thüringer Rhön, het Thüringer Woud en het Thüringer leisteengebergte. Een mooie wandelroute in Eichsfeld loopt bijvoorbeeld van Bornhagen tot Lindewerrablick en terug (4,5 km), waarbij men Kasteel Hanstein passeert; één van de mooiste kastelen van Midden-Duitsland. Fietsliefhebbers kunnen terecht op 3 fietsroutes, van tussen de 39 – 57 km in lengte. Delen van de routes volgen het spoor: stap met je fiets in de trein en volg de route een stukje comfortabel op hoge snelheid.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.