Luieren tussen de luiaards in Costa Rica

Costa Rica is een paradijs voor plant en dier, de leefomstandigheden voor tropische diersoorten zijn hier ideaal door het vele groen en het warme klimaat. Sommige dieren zijn zelfs zo verwend hier, dat ze zich nergens meer druk om hoeven te maken en daardoor vrijwel de hele dag slapen. De ontzettend slome, maar ongelofelijk schattige luiaard bijvoorbeeld.

Dit trage beest dat veel te vinden is in Costa Rica is een ware trekpleister voor veel reizigers. Costa Rica besteedt daarom extra veel aandacht aan de luiaard om er goed voor te zorgen dat deze veilig in het land kan luieren. Zo vind je verschillende toevluchtsoorden voor luiaards en kun je informatieve tours met een gids ondernemen de nationale parken van Costa Rica. Voor wie wil weten waar je in Costa Rica een stop moet maken om de luie beesten in het wild te zien, hieronder een aantal tips.

Een leven aan de top

Wereldwijd zijn er zes verschillende soorten van deze boom-klimmende slaapkoppen. In Costa Rica vind je er hier twee van, de tweevingerige Hoffmannluiaard en de meer bekende drievingerige Kapucijnluiaard. Beide luiaards leven op dezelfde manier – een levensstijl waar menig mens jaloers op is. Ze spenderen het grootste gedeelte van hun leven in boomtoppen, ondanks dat ze zich ook prima voort kunnen bewegen op de grond. De beesten zijn verrassend genoeg ook uitstekende zwemmers.

De vacht van een luiaard maakt het beest bijzonder. De vacht is namelijk een ecosysteem op zich, met kolonies algen, schimmels, motten en mijten die hier een thuis hebben gevonden. Het ecosysteem geeft de luiaard een groene tint waardoor de dieren zich goed kunnen verbergen voor roofdieren.

 

 

Luieren in de Costa Ricaanse jungle

De naam hebben de luiaards te danken aan hun slome bewegingen en het feit dat ze maar liefst 15 tot 18 uur per dag slapen. De tijd dat ze wel wakker zijn eten ze bladeren, of zijn ze op zoek naar een partner. Ongeveer eens per week komen de luiaards op de grond om hun behoefte te doen en klimmen dan weer naar de boomtoppen van de Costa Ricaanse jungle. Luiaards kunnen ongeveer 30 tot 40 jaar oud worden en hebben hun hele leven dan doorgebracht in ongeveer 25 bomen. Kijk tijdens een reis in Costa Rica dus vooral goed naar boven, wellicht kom je dan wel een van de vriendelijke beesten tegen.

 

 

Focus op behoud biodiversiteit

Costa Rica doet er alles aan om haar flora en fauna te beschermen, zo ook de luiaard. Er zijn daarom verschillende toevluchtsoorden voor luiaards en er is het toegewijde opvangcentrum Sloth Sanctuary Costa Rica, te vinden aan de Caribische Kust van Costa Rica – ten noorden van Cahuita. Hier kunnen gasten op een informatieve manier kennis maken met de luiaards en leren hoe de dieren in Costa Rica leven, wat ze uniek maakt en hoe menselijke aantasting hen beïnvloedt.

Wie de luiaard liever in het wild bekijkt, kan afreizen naar Uvita of Osa Peninsula. Beide liggen aan de Grote Oceaan aan de westkust van Costa Rica. Een bezoek aan Uvita levert naast de kans om foto’s te maken van de luie beesten ook de kans om walvissen en zeeschildpadden te spotten. Op Osa Peninsula ligt Corcovado National Park waar naast beide luiaardsoorten ook verschillende aapsoorten, zeeschildpadden en katachtigen voorkomen, wat de bestemming ideaal maakt voor een dierliefhebber. Het beste moment om dit Nationale Park te bezoeken is tussen januari en april – buiten het regenseizoen om. Het park is alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids. Dit is om de natuur zo goed mogelijk te beschermen en reizigers de beste ervaring te bieden.

Slapen op Sloth Sanctuary

Op het landgoed van Sloth Sanctuary Costa Rica is ook een herberg waar bezoekers een aantal dagen kunnen verblijven, deze is vernoemd naar de eerste luiaard die hier verbleef, Buttercup. Hier slaap je letterlijk tussen de luiaards en kun je verschillende tours volgen om meer over de slome beesten te leren. Reizigers die in de Buttercup Inn verblijven krijgen ook de kans om bij de opvang naar baby luiaards te kijken – het blijft wel alleen bij kijken omdat het wegens veiligheidsoverwegingen voor de luiaards niet toegestaan is de beesten te knuffelen of aan te raken.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.