Duurzame initiatieven op de Canarische Eilanden

Op de verschillenden Canarische eilanden vinden inmiddels tal van duurzame ontwikkelingen plaats. Maar ook het rijke en kwetsbare onderwater leven rondom de eilanden groep komt aan bod: zijn er inmiddels allerlei initiatieven en geslaagde voorbeelden van verduurzaming.

De UNWTO benoemt de ‘Whale Watching Sustainability Charter’ als één van de 15 beste initiatieven om duurzaam te ondernemen

Het “Whale Watching Sustainability Charter” is een handvest opgesteld door en voor bedrijven die betrokken zijn bij het spotten van walvissen om zo een verantwoord vorm van toerisme te bevorderen. De bescherming van de onderwaterwereld staat bij de lokale overheid van de Canarische eilanden en vooral op het eiland Tenerife hoog op de agenda. Rondom het eiland Tenerife leven namelijk alleen al 22 verschillende walvisachtigen naast de lokale kolonies van tuimelaars en grienden.

Het handvest is het resultaat van samenwerking tussen de overheid en de particuliere sector. Het initiatief is in 2010 begonnen als een kwaliteitskenmerk maar werd in 2018 vertaald naar het duurzaamheidshandvest. Het betreft nu een vrijwillige verbintenis tussen 15 lokale bedrijven die met 31 verschillende boten de atlantische wateren bevaren om naar walvissen te spotten. Op dit moment doet 41% van de boten met het initiatief mee.

 

 

Het doel is dat alle betrokken boten zich tegen 2022 bij het handvest hebben aangesloten. Walvissen spotten rondom de Canarische Eilanden blijft op die manier niet alleen een heel bijzondere, maar ook een verantwoorde vorm van toerisme! Voor meer informatie kijk naar de video!

El Hierro is het eerste zelfvoorzienende eiland en een voorbeeld van duurzaamheid in de Canarische archipel

Vanaf 2014 worden water en wind gebruikt als energie bronnen om de bevolking van El Hierro te voorzien van stroom. De in 2014 geopende waterkrachtcentrale Gorona del Viento voorziet tegenwoordig 10.000 inwoners van stroom.

El Hierro is door UNESCO uitgeroepen tot ‘Biosphere Reserve and Geopark’ en functioneert 100% energie neutraal. Door het gebruik van de nieuwe waterkracht centrale is de CO2-uitstoot drastisch verminderd en wordt er tonnen aan fossiele brandstof per jaar bespaart. Deze Biosfeerreservaten zijn zijn bijzondere plaatsen: het zijn namelijk een soort testplekken voor sustainability – speciale plaatsen voor het testen, begrijpen en beheren van sociale en ecologische systemen.

 

 

De eerste mijlpaal voor El Hierro kwam toen in augustus 2015 voor het eerst 100% hernieuwbare energie gebruikte. Later, in januari 2018, slaagde de waterkrachtcentrale van El Hierro erin om de volledige elektriciteitsvraag van het eiland te dekken. Sindsdien kijkt de wereld toe hoe dat kleine Atlantische eiland een voorbeeld functie heeft. Hernieuwbare energie bronnen zijn een levensvatbare energieoplossing voor die miljoenen mensen die in geïsoleerde gebieden over de hele wereld wonen.

Koop authentieke souvenirs: maar wel KM zero

Een duurzame bewuste toerist koopt lokale producten om zo de lokale economie te stimuleren. Daar hoort natuurlijk het kopen van ‘Kilometer 0’ souvenirs ook helemaal bij.

Op de Canarische eilanden is het heel makkelijk om kadootjes te vinden voor bijvoorbeeld de fijnproever. Er is een breed scala aan leuke lokale producten te koop zoals bijvoorbeeld de Agete koffie of de Gran Canaria honing. Las Canarias is ook de Spaanse regio met de hoogste productie van kaas per inwoner, bijna elk eiland heeft een eigen kaassoort. Met een lekkere Majorero kaas van Fuerteventura of een Palmero kaas van La Palma waan je je thuis ook nog even op vakantie.

Ook voor de fashionista’s onder ons is het op de Canarische eilanden goed inkopen doen. Jonge talenten en gevestigde merken werken er samen om mode en accessoires ontworpen en ter plaatse te produceren. Met merken als La Isla Bonita Moda, Tenerife Moda, Lanzarote Moda of Gran Canaria Moda Calál, kom je echt met iets hips thuis.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.