10 redenen om dit jaar de kerstmarkt in Oldenburg te bezoeken

Er is geen betere manier om in kerstsfeer te komen dan door een bezoek te brengen aan een Duitse kerstmarkt. Bijna elke grotere stad heeft wel haar eigen minidorp met gezellige kraampjes. Zie jij door de kerstbomen het bos niet meer? Wij geven je 10 redenen om deze advent naar Oldenburg te gaan. De mooie stad ligt op zo’n 80 km van de Duitse grens en heeft alles in huis voor een heerlijk dagje of weekendje kerstshoppen.

1. Hartje stad – intieme sfeer

Hoewel de kerstmarkt met zijn 120 kraampjes helemaal niet klein is, straalt ze een knusse en intieme sfeer uit. Verspreid over een paar pleinen en straten staat het kerstdorp midden in het historische centrum bij het kasteel, het oude gemeentehuis en de neogotische St. Lambertikerk, waar de markt naar genoemd is. Elk kraampje is anders, alles is versierd met veel dennengroen en feestelijke verlichting. De kerstmarkt is dagelijks van 26 november t/m 22 december 2019 geopend.

2. Vers toebereid

Op de kerstmarkt van Oldenburg kun je heerlijk eten en drinken. Allerlei lekkernijen worden vers toebereid: boven open vuur worden Scandinavische vlamzalm en koteletjes op de grote zwenkgrill gegaard, noten worden vers gebrand. Ook bij de Feuerzangenbowle – een soort punch – kun je toekijken hoe een kegel van suiker met een mengsel van rode wijn en rum wordt geflambeerd. Alleen al van de geur loopt het water je in de mond.

3. Handgemaakte kerstdecoratie

In Duitsland wordt veel waarde gehecht aan ambachtelijke producten. Je mag dus kraampjes verwachten waar je handgemaakte kerstversiering en kaarsen evenals houten en blikken speelgoed vindt; er is ook kunsthandwerk te koop, zoals fraaie keramiek en bijzondere sieraden.

4. Samen kerstliedjes zingen

Pure nostalgie: op de eerste 3 dinsdagen in december worden gezamenlijk Duitse en internationale kerstliedjes gezongen. Gelukkig is de melodie van Oh Tannenbaum en Stille Nacht universeel.

5. Winkels die je niet overal ziet

Voor de HEMA kom je natuurlijk niet naar Oldenburg. Wel voor de talrijke speciaalzaken en boetiekjes die niet tot een franchiseketen behoren. Hier adviseert de eigenaar je zelf over de lekkerste thee of de passende handtas. In Oldenburg vind je geen kaarsrechte winkelstraat, maar een labyrint van gezellige straatjes die in de kersttijd natuurlijk feestelijk versierd zijn.

6. Koopavonden in kerstsfeer

De duizenden lichtjes op de kerstmarkt komen pas goed tot hun recht bij het vallen van de avond. Op zaterdag 7 en 14 december zijn zowel de winkels in de binnenstad als de kerstmarkt tot 22 uur geopend. Dus volop gelegenheid om te shoppen en te genieten van de sprookjesachtige sfeer.

7. Kerstmarkt & cultuur

Oldenburg is een echte cultuurstad. Combineer een bezoek aan de kerstmarkt bijvoorbeeld met een bezoek aan de tentoonstelling over de mythologische schilderkunst van de barok in het Augusteum. Of neem een kijkje in het Horst Janssen Museum, waar je een goed beeld krijgt van de enorme veelzijdigheid en virtuositeit van deze bekende graficus.

 

Lees ook dit artikel: Ontdek het Bauhaus in Oldenburg

8. Ga mee met een gids

De rijke geschiedenis van Oldenburg komt tot leven tijdens een rondleiding. Elke zaterdag en zondag start om 11 uur bij de Tourist Information een gezellige en informatieve wandeling met Duitstalige gids langs bezienswaardige gebouwen, zoals het Staatstheater, het kasteel en talrijke classicistische gebouwen. Groepen kunnen ook een Nederlandstalige gids boeken.

 

 

9. Boerenkool op zijn Noord-Duits

Hét winterse streekgerecht in Oldenburg is boerenkool met worst. Wel heel anders dan de Nederlandse variant. In de ‘Boerenkoolhoofdstad’ van Duitsland staat de traditionele Grünkohl und Pinkel in de winter in de meeste restaurants bovenaan de menukaart. Als toetje wordt Rote Grütze, een rode bessencompote met vanillesaus geserveerd.

10. Rechtstreekse bussen

Stap op de Flixbus in Amsterdam of Groningen en je reist zonder overstappen naar Oldenburg. Tot 8 maal per dag rijdt de bus. Een enkeltje vanaf Groningen is er al vanaf € 6,99; vanaf Amsterdam vanaf € 14,99.

Openingstijden:

  • 26 november (openingsdag): 17 – 20.30 uur
  • vrijdag en zaterdag: 11 – 21.30 uur
  • zondag t/m donderdag: 11 – 20.30 uur
  • koopavonden zaterdag 7 en 14 december: 11 – 22 uur

Meer informatie: www.oldenburgkerstmarkt.nl

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.