Herfstreis naar Dessau: maak kennis het functionele Bauhaus en een creatief tuinenrijk

Dessau-Rosslau; de plaats in Saksen-Anhalt die dankzij het Bauhaus veel bekendheid wierf. Met de opening van het Bauhausmuseum, dat ter ere van het 100-jarige jubileum van de kunststroming werd gebouwd, trekt de stad bezoekers uit de hele wereld. Maar niet alleen ‘het moderne’ is een bezoek waard; naast de bekende Bauhausgebouwen en het geopende Bauhaus Museum is ook de natuur rond de stad reden voor een reis naar Midden-Duitsland.
Foto Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH, Michael Bader

Bauhausmuseum

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat het Bauhaus de artistieke wereld voorgoed veranderde en de basis legde voor het modernisme. De hogeschool van het Bauhaus werd opgericht in 1919 in Weimar. Drie jaar later verhuisde het Bauhaus naar Dessau. Daar beleefde de kunststroming zijn bloeiperiode, wat overal in de stad is terug te zien.

Ter gelegenheid van het Bauhausjubileum besloot de stad een compleet nieuw museum te bouwen. Begin september opende bondskanselier Angela Merkel het nieuwe Bauhaus Museum. In het opvallende, glazen 105 meter lange gebouw kunnen bezoekers kennismaken met de geschiedenis en de invloed van het Bauhaus op de stad en de rest van de wereld. Het hart van het museum is de „Black Box“, waar de ruim 1200 tentoonstellingsobjecten van het museum bewaard worden. De meeste daarvan zijn afkomstig van de Stiftung Bauhaus Dessau; met ruim 40.000 collectiestukken beschikken zij over de een na grootste Bauhausverzameling ter wereld.

 

 

Fietsen langs 100 jaar Bauhaus

Ook is er gelegenheid van het jubileumjaar een fietsroute ontwikkeld langs alle Bauhausbouwwerken van Dessau, Deze route is echt een must voor liefhebbers van de Bauhauscultuur en architectuur. De 17 km lange rondweg begint bij het station van Dessau en brengt je langs het beroemde Bauhausgebouw, dat sinds 1996 een plekje kreeg op de UNESCO werelderfgoedlijst, de Meisterhäuser van Walter Gropius, de Gropiuswijk, het Kornhaus langs de Elbe en natuurlijk het onlangs geopende Bauhausmuseum. Onderweg kun je een hapje eten in de voormalige Bauhausmensa.

 

 

Tuinenrijk Dessau-Wörlitz

Rond Dessau ligt het parklandschap Dessau-Wörlitz, dat een groen ensemble vormt van paleizen, dorpen en parken, ingebed in het rivierlandschap van de Elbe en de Mulde. Het tuinenrijk staat in zijn geheel op de UNESCO erfgoedlijst en vormt een bijzondere afspiegeling van verschillende landschaps- en kunststijlen uit de 17e tot de 19e eeuw. Eind 17e begon vorst van Anhalt-Dessau met het vertalen van zijn politieke opvattingen naar landschapsbeelden, die overal in het tuinenrijk te bewonderen zijn. Zijn echtgenote, Henrietta Catharina van Oranje-Nassau liet het paleis en park Oranienbaum bouwen door Nederlandse architecten. De Nederlandse invloeden zijn nog goed zichtbaar wanneer je door het park loopt en het paleis bezoekt. In de jaren daarna werden er nog een aantal paleizen en parken gebouwd. De parken zijn perfect met elkaar verbonden door lanen en wegen, waardoor je verschillende landschappen op je gemakt kunt verkennen, te voet of op de fiets.

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Bijzonder overnachten

Voor overnachtingen kun je natuurlijk terecht in een van de vele hotels van Dessau, maar je kunt er ook voor kiezen om de nacht op een bijzondere manier door te brengen. Wil je in de Bauhausstijl blijven, dan kun je overnachten in de voormalige studentenwoningen, die nu fungeren als hotel. Alles in deze functionele kamers is ontworpen in de stijl van het Bauhaus, de ultieme kroon op de Bauhausbeleving.

Niet minder bijzonder is een overnachting midden in het tuinenrijk Dessau-Wörlitz. Hier reiken de overnachtingsmogelijkheden van een oude boerderij, een jagershutje tot een voormalige vorstenwoning.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.