Zo investeert Transavia Ventures in innovatieve vliegtuighuid

Het onlangs opgerichte Transavia Ventures B.V. heeft deze week een Letter of Intent (LOI) getekend voor haar eerste investering van € 175.000 in Dimple Aerospace. Dit jonge bedrijf ontwikkelt een techniek waarbij door het bewust aanbrengen van dimples (‘kuiltjes’) in de huid van vliegtuigen, de luchtweerstand van vliegtuigen vermindert.

“Dat betekent besparen op brandstof en verlaging van de CO2-uitstoot”, zegt Dirk Neelis, CFO van Transavia. “We zijn in juni gestart met Transavia Ventures B.V. Hiermee willen we innovatie bevorderen en strategische samenwerkingen aangaan met bedrijven die vernieuwende technologieën hebben ontwikkeld. Deze eerste investering in Dimple Aerospace is voor beide partijen een bijzonder moment.”

Tientallen start-ups

“Inmiddels hebben tientallen start-ups contact met ons gezocht en zijn er ook al vele gesprekken geweest. Zo trechteren we steeds verder zodat de bedrijven die het beste bij ons passen en het meest kansrijk zijn, overblijven”, zegt Nico Gielen, Investment Lead New Business bij Transavia Ventures. “We onderzoeken nu van nog een aantal aanvragen of hun innovatie of idee aan onze criteria voldoet. Inmiddels hebben we ook echt concrete resultaten geboekt; waarbij de samenwerking met Dimple het meest ver is.”

 

Lees ook dit artikel: Vlieg met Transavia naar Amman

 

Dimples

Dimple Aerospace en Transavia Ventures tekenen een Letter of Intent (LOI) voor een mogelijke investering. Nico Gielen: “Dat komt erop neer dat Dimple een jaar lang verder gaat met het ontwikkelen van deze technologie en daarbij kan overleggen met bijvoorbeeld onze technische specialisten over de praktische toepasbaarheid ervan. Wanneer de resultaten positief zijn, kunnen wij vervolgens als één van de eerste partijen investeren. “Olaf van Campenhout, mede-oprichter van Dimple Aerospace: ‘Werken met Transavia is voor ons zeer waardevol. Zowel in hun rol als investeerder en als mogelijke eerste grote klant. De sterke wil en daadkracht van Transavia om de luchtvaart groener te maken werkt zeer aanstekelijk. We kijken uit naar een geweldig partnership.” Dimple Aerospace wordt ondersteund door het Take-off instrument van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dit is een programma voor het stimuleren en ondersteunen van bedrijvigheid en ondernemerschap vanuit de wetenschap.

 

 

Low cost feel good

“Ook op het gebied van onze investeringen hanteren we onze ‘low cost feel good’ filosofie”, zegt Nico Gielen. “Wij stappen eerder ‘in’, wanneer de start-up nog echt in de ontwikkelfase zit zoals ook bij Dimple Aerospace. De techniek moet nog worden doorontwikkeld. Het gaat hier wel om gepassioneerde ondernemers die wij ook kunnen helpen bij het geven van richting, adviezen en expertise.”

Dirk Neelis: ”Waar vele investeringsfondsen slechts gericht zijn op alleen een financiële participatie is Transavia Ventures B.V. juist op zoek naar een veel verdergaande samenwerking met de start-ups waarin het gaat participeren. Hierdoor wordt niet alleen de kans op rendement groter, maar biedt het ook innovatiekracht voor de organisatie zelf. En deze innovatieve bedrijven voegen op hun beurt waarde toe aan Transavia met innovatiekracht en het vinden van aanvullende inkomstenbronnen.”

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.