Dit is de eigen kamer bij Moco Museum van kunstenaar JR

Moco Museum maakt bekend een kamer toe te wijden aan Franse straatkunstenaar JR, die genomineerd was voor de ‘Outstanding New Approaches: Current News Cathegory’, tijdens de 40e editie van de News & Documentary Emmy Awards, dat gisteravond plaatsvond in New York.

JR

De lieveling kan de kunstwereld. JR, beroemd om het recentelijk laten verdwijnen van een gedeelte van de piramide van het Louvre, is minstens zo geliefd om zijn vermogen om de wereld aan het denken te zetten middels zijn goede doelen projecten, waarmee hij actuele maatschappelijke onderwerpen aan het licht brengt.

 

 

Zo richtte hij met de hulp van muzikant Pharrel Williams een school op in Brazilië en ontwikkelde hij een kunstwerk voor Le Refettorio, een restaurant in Parijs waar van maandag tot vrijdag mensen in situaties van sociale kwetsbaarheid kunnen dineren. De meest overheerlijke gerechten worden gereserveerd, op basis van rest ingrediënten die anders zouden worden weggegooid.

In samenwerking met TIME Magazine creëerde de kunstenaar en activist een spraakmakend multimediaal verhaal, genaamd ‘Guns in America’. Hierbij filmde en fotografeerde hij 245 Amerikanen van verschillende achtergronden met elk een eigen standpunt als het gaat om de Amerikaanse wapenwetten. Op deze manier presenteerde de kunstenaar elk mogelijk standpunt met gelijkwaardige representatie. Door mensen naar elkaar te laten luisteren, opende hij een discussie dat op slot zat. Een collage van dit werk werd de november 2018 cover van TIME Magazine. De hieruit voortkomende documentaire werd bekroond met een prestigieuze Emmy-nominatie.

JR werd in 2018 tevens verkozen door TIME tot een van ‘s werelds 100 meest invloedrijke mensen.

 

 

The Gun Chronicles: a story of America

The Gun Chronicles: a story of America by JR is een hommage aan het Emmy-genomineerde TIME Magazine-project, Guns in America. Dit unieke collector’s piece is een collage van de 245 geportretteerde individuen, welke te zien zijn in het TIME Magazine-project: Guns in America. De kunstenaar knipte per individu de foto uit, pinde deze een-voor-een en composeerde zo een meesterwerk.

Het TIME Magazine-project wekte nationale discussies op binnen een al politiek geladen klimaat. Nu zal JR’s collector’s piece bij Moco Museum in Amsterdam voor het eerst het gesprek voeren buiten de Amerikaanse grenzen.

JR-kamer

Vanaf vandaag 25 september zal er op de tweede verdieping van Moco Museum een kamer toegewijd zijn aan kunstenaar en activist JR. Naast The Gun Chronicles: a story of America, zullen Louvre, een geleend werk en Giant, een werk wat al onderdeel was van de Moco Masters collectie, te zien zijn.

The Gun Chronicles: a story of America
Middels de speciale JR Murals-app, die kosteloos te downloaden is, kunnen bezoekers de verhalen beluisteren van alle 245 individuen waaronder: jagers, veteranen, kinderen, ouders, overlevenden, politieagenten, leraren en activisten, welke vastgelegd zijn in het werk. Moco Museum kocht The Gun Chronicles: a story of America en voegde het toe aan haar vast collectie. Het werk zal binnen Europa uitsluitend te zien zijn bij Moco Museum.

“Wij hadden al een prachtig werk in de collectie en we hebben JR persoonlijk leren kennen. Nadat we een bijzondere avond met hem doorbrachten en hij ons vertelde over de hartverscheurende verhalen binnen het TIME Magazine-project, besloten wij direct The Gun Chronicles: a story of America te kopen. Het achterliggende verhaal moet over de gehele wereld verteld worden en ik ben trots dat we hier als Moco Museum een bijdrage aan kunnen leveren.” – Kim Logchies Founder & Curator Moco Museum

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.