Dit is het programma van de Europese culturele hoofdstad 2020

Galway, Culturele Hoofdstad van Europa 2020, onthulde afgelopen week het kernprogramma voor komend jaar met thema’s als landschap, taal en migratie. De Ierse stad heeft met meer dan 100 partnerschappen uit 33 vertegenwoordigde landen het programma ontwikkeld. Het programma in de loop van het jaar varieert van muziek, theater, literatuur, beeldende kunst en dans tot film, architectuur, erfgoed, sport en eten, waarbij de meeste projecten gratis toegankelijk zijn voor het publiek.

Officiële start Galway 2020

Galway 2020, Culturele Hoofdstad van Europa – met een programma dat vier seizoenen loopt tot januari 2021- gaat officieel van start op zaterdag 1 februari 2020 met een vuurfestival; verwijzend naar de Ierse traditie waarbij een nieuw seizoen wordt gemarkeerd met vuur. Dit openingsfeest duurt een week en loopt door zes steden en dorpen in County Galway, met als hoogtepunt een spectaculaire openingsceremonie in de stad Galway op zaterdag 8 februari 2020.

Traditioneel stond 1 februari bekend als Imbolc, een oud heidens festival gewijd aan vrouwen en vruchtbaarheid, en markeerde de eerste dag van de lente in de Keltische kalender. Het weerspiegelt de verstrengelde wortels van de culturele geschiedenis van Ierland in heidense en Gallische tradities en wordt ook St Brigid’s Day genoemd, na de belangrijkste vrouwelijke heilige van Ierland.

 

 

Helen Marriage, directeur Galway 2020:
“Galway, met zijn oude landschappen en geschiedenissen, zijn verschillende volkeren en zijn vele talen, is een buitengewone plaats, waar kunstenaars altijd vooropliepen. Het is voor ons een voorrecht om een rol te spelen bij het vormgeven van deze unieke viering van de Ierse cultuur, nadenkend over het belang ervan in een Europese en mondiale context. Galway 2020, Culturele Hoofdstad van Europa, is gebouwd door de inspanningen van die creatieve mensen die ervoor hebben gekozen om hier de afgelopen 40 jaar te wonen en te werken.”

Nederlandse bijdrage tijdens Galway 2020

Tijdens het themajaar Galway 2020 zijn er ook samenwerkingen met Nederlandse artiesten, zoals bij
Cellissimo, een belangrijk nieuw driejaarlijks cello-festival, dat van 25 april tot 3 mei in Galway plaatsvindt. Premières van nieuwe cello-concerten van Gerald Barry en Julia Wolfe, in samenwerking met de Cello Biënnale Amsterdam, zullen ook plaatsvinden.

 

 

Daarnaast is het project Waterlicht van de Nederlandse kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde in oktober in Connemara te aanschouwen. Als reactie op het dringende risico van stijgende zeespiegel veroorzaakt door de opwarming van de aarde, transformeert de Nederlandse kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde een gebied diep in het Connemara-landschap in een virtuele onderwaterwereld. Hij creëert een droomlandschap van Connemara, met de nadruk op de kracht en poëzie van water, en verhoogt het bewustzijn over stijgend water over de hele wereld.

Enkele hoogtepunten van Galway 2020:

  • De bergen van Connemara worden groen verlicht door de Finse lichtkunstenaar Kari Kola om St Patrick’s Day te vieren in het grootste lichtspektakel ooit
  • Het Druid theater geeft de grootste 20-eeuwse toneelstukken van Ierland in steden en dorpen in de provincie Galway
  • De Amerikaanse kunstenaar, David Best, bekend van Burning Man, creëert een groot nieuw werk samen met jonge mensen uit Derry en Galway
  • Giant Mirror Pavilion van de Ierse kunstenaar John Gerrard komt in het 4.000 jaar oude Connemara-moeras
  • Dramatische nieuwe interpretatie van literair epos Gilgamesh door Galway-meestervertellers Macnas, geschreven door Marina Carr en ontworpen door Julian Crouch
  • Margaret Atwood neemt deel aan internationale vrouwendagvieringen
  • Homer’s Odyssey wordt gepresenteerd op tournee langs de stranden van Galway
  • Galway sluit zich aan bij Boston, Belfast en Nashville om concerten te organiseren door trans-Atlantische sterren van country, blues, gospel, folk en bluegrass
  • 16 Europese partners sluiten zich aan bij Galway om jonge Europese filmmakers te inspireren

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.