10e editie Münsterland Festival: 5 weken lang muziek en kunst

In de 9 voorafgaande edities van het Münsterland Festival zijn bijna 40 Europese landen in de schijnwerpers gezet. Dit jaar draait alles om het getal 10: het Münsterland Festival viert van 10 oktober tot en met 10 november zijn tiende editie en heeft voor dit jubileum iets bijzonders bedacht. Onder het motto ‘10 uit Europa’ worden gelijktijdig tien partnerlanden gepresenteerd: Georgië, Griekenland, Groot-Brittannië, IJsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal en Zwitserland vertegenwoordigen elk één editie van het festival.

De veelzijdigheid van Europa ontdekken

Met 37 concerten, 8 tentoonstellingen, 5 excursies en een aantal kunstprojecten nodigen meer dan 30 gemeentes in het Münsterland u uit om de kunst en cultuur uit andere Europese landen te komen ontdekken zonder ver te hoeven reizen. De muzikale focus ligt op jazz, pop, cross-over en klassieke en folkloristische muziek. Dit jaar ligt het accent op musici die de traditionele muziek van hun geboorteland een hedendaagse twist geven.

Tijdens het openingsconcert op 10 oktober vormt een nogal ongebruikelijk instrument het middelpunt: de tuba. Soms klinkt het instrument van Theon Cross uit Londen als een melodische bas, soms als percussie-instrument of synthesizer. Een ander hoogtepunt is het concert op 25 oktober in het Theater van Münster. Drie fantastische pianisten, elk met hun eigen stijl, treden in verschillende constellaties op. Leszek Możdżer (Polen), Iiro Rantala (Finland) en Isfar Sarabski (Azerbeidzjan) zijn zowel solo en als duo, en in de finale met zijn drieën op twee vleugels en een Fender Rhodes te horen. Maar ook de polyfone zang van het jazzfolk septet Iriao (Georgië) of de geluidskosmos van trompettist Nils Petter Molvær (Noorwegen) en de poëtische fado van Cristina Branco en Ricardo Ribeiro (Portugal) zullen de liefhebbers weten te overtuigen.

 

 

Dichtbij in de grensregio

De jazzmuziek van het Marc Perrenoud Trio (Zwitserland) is complex en licht tegelijk. Het optreden op 19 oktober in kult in Vreden belooft dynamisch te worden. Het virtuoze pianospel van de Zwitserse pianist wordt al 12 jaar ondersteund door bassist Marco Müller en drummer Cyril Regamey. Ondanks de complexe harmonieën en verfijnde ritmes straalt de muziek een verrassende ongedwongenheid uit. Grenzen bestaan niet bij een concert van Jungle by Night (Nederland). Psychedelische rock gaat samen met hiphop; jazz en reggae worden gemixt met latin en rock. Te horen is de negenkoppige band op 26 oktober in het rock’n’popmuseum in Gronau.

 

 

Muziek uit Nederland

Naast Jungle by Night zijn er nog meer optredens van Nederlandse musici. Met de traditionele combinatie van hammondorgel, jazzgitaar en slagwerk weet Deadeye ongekende, nieuwe klankwerelden op te roepen. Op 29 oktober speelt de band in de Hot Jazz Club in Münster. Het kwartet van jazzzangeres Kiki Manders treedt op 3 november op in het LWL-Museum für Kunst und Kultur in Münster. Jazztrompettist Eric Vloeimans is op 7 november met zijn trio Oliver’s Cinema te horen in Draiflessen Collection in Mettingen. Charmant, losjes en energiek interpreteert het trio filmmuziek en filmgeluiden.

Excursies & tentoonstellingen

Het muzikale programma wordt aangevuld met een gevarieerd aanbod van tentoonstellingen, excursies en het grafiekproject prINT. Tijdens de Kunsttour op zaterdag 19 oktober brengt een bus de deelnemers naar drie tentoonstellingen in Nottuln, Billerbeck en Rheine. In het weekend van 17 en 18 oktober vindt het grensoverschrijdende grafieksymposium prINT plaats; op zaterdag op de AKI in Enschede en op zondag in Kloster Bentlage in Rheine. De toegang is gratis.

Het volledige programma staat op www.muensterlandfestival.com. Hier kun je ook online tickets bestellen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.