Costa Rica ontvangt de hoogste VN milieuprijs voor strijd tegen klimaatverandering

Costa Rica heeft de Champions of the Earth Award 2019 gewonnen, de hoogste milieuprijs van de Verenigde Naties. Met deze prijs wordt de rol van het Centraal-Amerikaanse land in de bescherming van de natuur en inzet voor een ambitieus beleid ter bestrijding van klimaatverandering erkend. Als wereldleider op het gebied van duurzaamheid heeft Costa Rica een gedetailleerd plan ontwikkeld om haar economie voor 2050 koolstofarm te maken, in overeenstemming met het Akkoord van Parijs en de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

Met dit initiatief hoopt het land andere landen te inspireren om de uitstoot van broeikasgassen, die de klimaatverandering en de verwoestende gevolgen daarvan veroorzaken, te beperken.

Champions of the Earth Award

De Champions of the Earth Award is de hoogste milieuprijs van de Verenigde Naties. Het werd in 2005 door het milieuprogramma van de Verenigde Naties gelanceerd om acties met een positief effect op het milieu te erkennen. De prijs is een erkenning voor pioniers die zich inzetten voor de bescherming van onze planeet, van politieke leiders tot milieuactivisten en technologische vernieuwers. Costa Rica is dit jaar een van de vijf ’Champions of the Earth’ en won in de categorie Politiek Leiderschap. De andere categorieën zijn: Ondernemersvisie, Inspiratie en Actie, Wetenschap en Innovatie.

 

 

Costa Rica’s Nationale Decarbonisatie Plan

Costa Rica is een pionier in de bescherming van de natuur en is een voorbeeld voor de regio en voor de rest van de wereld. De klimaatverandering eist dringende actie van ons allen en Costa Rica gaat de uitdaging aan met ambitieuze plannen om de economie te decarboniseren,” aldus Inger Andersen, Uitvoerend Directeur van het VN-Milieuprogramma.

Costa Rica’s Nationale Decarbonisatie Plan werd onthuld in februari dit jaar en omvat doelstellingen op korte en lange termijn voor de herziening van transport, energie, afvalbeheer en landgebruik. Het doel is om tegen 2050 een netto-emissie van nul te bereiken, wat betekent dat het land niet meer uitstoot zal produceren dan het kan compenseren. Dit zal worden bereikt door middel van maatregelen zoals het behoud en de uitbreiding van zijn bossen.

 

 

Duurzame energie

Momenteel wordt meer dan 98% van de energie in Costa Rica geproduceerd uit duurzame bronnen. Ook het regenwoud beslaat meer dan 53% van het grondgebied na decennia van ontbossing tegen te gaan. In 2017 heeft het land voor een recordperiode van 300 aaneengesloten dagen alleen gebruik gemaakt van duurzame energie. Het doel is dat in 2030 alle elektriciteit uit duurzame bronnen afkomstig is. In dat jaar moet 70 procent van de bussen en taxi’s elektrisch zijn en in 2050 moet 100 procent aan die eis voldoen.

Costa Rica’s innovatieve rol in het bevorderen van groene technologieën en duurzaamheid is des te opmerkelijker omdat dit land met ongeveer 5 miljoen mensen slechts 0,4% van de wereldwijde uitstoot produceert.

“Het ontvangen van de Champions of the Earth Award namens Costa Rica, de hele bevolking, de mensen die er zijn geweest en de toekomstige generatie, vervult mij met trots. Ongeveer 50 jaar geleden begon het land zich te ontwikkelen in een reeks innovatieve milieubeleidsmaatregelen, aangezien duurzame ontwikkeling in het DNA van de Costa Ricaanse bevolking zit. Denk hierbij aan schoon openbaar vervoer, intelligente en duurzame steden, goed beheer van vast afval, duurzame landbouw en betere logistiek,” aldus President van Costa Rica, Carlos Alvarado Quesada.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.