6 betoverende natuurparken in Kroatië

Voor actievelingen heeft Kroatië in de herfst zoveel meer te bieden dan de ruim duizend grote en kleine eilanden. Met maar liefst acht nationale parken en nog eens elf natuurparken is het land namelijk ook een perfecte bestemming voor outdoorliefhebbers. Wandelen door de azuurblauwe en door UNESCO bekroonde Plitvicemeren, klimmen over de bergtoppen van Velebit, of mountainbiken met de idyllische watervallen van Krka als entourage, het kan allemaal in Kroatië.

Ook voor de liefhebber van flora en fauna zijn er bijzondere dingen te zien; zo kan tijdens een bergwandeling door Nationaal Park Risnjak zomaar een lynx of bruine beer worden gespot. De temperatuur tikt in oktober bovendien nog regelmatig de 20°C aan. En zo zijn er nog veel meer geheimen te ontdekken over Kroatië in het najaar.

Wandelen tussen azuurblauwe meren in Plitvice

In het binnenland van Kroatië vind je de Plitvice meren, een van de bekendste nationale parken in Kroatië. De belangrijkste bezienswaardigheid van dit unieke park, dat opgenomen is in de Unesco Werelderfgoedlijst, zijn de 16 kleine meren die onderling door watervallen zijn verbonden. Dit vormt het ideale decor voor een ontspannende wandeltocht door het gebied. De vele bergen in het park zijn juist weer perfect voor een sportieve activiteit als (e-) mountainbiken. Het is moeilijk te zeggen wanneer dit park op zijn mooist is: in de zomer wanneer het azuurblauwe water het beste tot zijn recht komt, in de herfst als de bonte herfstkleuren in de meren spiegelen, of in de winter als de watervallen bevroren zijn en de bomen in een vredig besneeuwd landschap veranderen.

 

 

Beklim de duizelingwekkende bergtoppen van Paklenica

Echte waaghalzen trekken vanaf Plitvice richting het zuiden naar het Velebit-gebergte en komen uit in Nationaal Park Paklenica. Dit park staat bekend als walhalla voor klimmers en is het meestbezochte klimgebied van Kroatië. Terwijl in de herfst de Alpenrotsen weer onder een laag sneeuw en ijs verdwijnen, zijn hier de temperaturen gedurende het gehele jaar geschikt om te klimmen. Ook voor fietsers en mountainbikers zijn hier talrijke mogelijkheden. In Paklenica vindt de enthousiaste wandelaar dichte dennenbossen, orchideeën, lelies en ontelbare soorten vogels en vlinders. De belangrijkste bezienswaardigheden van het park zijn de twee indrukwekkende kloven Velika (Grote) en Mala (Kleine) Paklenica, die vanaf de zee tot aan de hoogste top de berg insnijden.

 

 

Afdalen in de unieke grotten van Velebit

Dankzij de oppervlakte van wel 2.000 vierkante kilometer is het Velebit-gebergte veruit het grootste beschermde natuurgebied van Kroatië. Daarom is de gehele (150 km lange) berg door UNESCO aangewezen als biosfeerreservaat. De Velebit is met zijn 1.757 meter tevens een van de hoogste bergen in Kroatië en grenst aan Paklenica. Naast ongerepte natuur bevindt zich in het park ook het grootste grottencomplex van Kroatië. De grotten van Cerovac bevatten meer dan zes kilometer aan gangen en voert de avontuurlijke bezoeker door hoger en lagergelegen gedeeltes van deze grot. Richting de kust komt de wandelaar aan zijn trekken bij de mystieke baai van Zavratnica; een must voor liefhebbers van spectaculaire uitzichten over de heldere Adriatische Zee.

Verken de watervallen van Krka per mountainbike

Wanneer in de herfst het bos verkleurt, is het de hoogste tijd om een bezoek te brengen aan het Nationaal Park Krka. Het park dankt zijn naam aan de gelijknamige rivier, die zich een weg baant door het park en daarbij de hoogteverschillen in het kalksteen overbrugt. De Skradinski Buk is de grootste en meest spectaculaire waterval in het park; het water stort hier 46 meter naar beneden door middel van 17 trappen over een breedte van meer dan 100 meter! Mede dankzij dit indrukwekkende natuurgeweld is Nationaal Park Krka de ideale locatie voor een uitdagende tocht per mountainbike. Het park biedt de echte durfal een rotsachtige mountainbikeroute van ruim 70 kilometer die langs de mooiste watervallen richting het meer van Visovac voert. Voor de ‘gewone’ fietsliefhebber heeft het park een indrukwekkend aantal van 470 kilometer aan fietsroutes om te verkennen.

Fietsavontuur in de bossen van Papuk

De eindeloze bossen van natuurpark Papuk zijn te vinden in het noordoosten van Kroatië. Wat Papuk echt uniek maakt, naast de schoonheid van de bossen, de heldere beken en watervallen, is de samenstelling van de bodem; je kan er alle soorten gesteente tegenkomen: van honderden miljoenen jaren oud tot aan het jongste kwartair. Papuk is bovendien de enige Kroatische berg met een overvloed aan bijzonder vulkanisch gesteente. Daarom is hier, dichtbij de pittoreske plaats Voćina, het eerste Kroatische geologische park gesticht, dat kort daarna is toegetreden als dertigste lid van het UNESCO Global Geoparks Network. Papuk is door zijn glooiende landschap bovendien de ideale bestemming voor fietsers en wandelaars. Maar ook voor mountainbikers is er genoeg te doen; de zes gemarkeerde routes met een lengte van ruim 100 kilometer voeren langs bospaden en glooiende akkers.

Dit zijn de hotspots van Kroatië

Download nu handige tips over Kroatië. Alleen vandaag gratis te downloaden!

"*" geeft vereiste velden aan

Spot de beschermheer van Risnjak

In het noorden van Kroatië ligt het Nationaal Park Risnjak. Dit bosrijke bergmassief in de Gorski Kotar dankt zijn naam aan de lynx (ris), de meest populaire bewoner van het gebied. Het gebied is erg populair bij bergbeklimmers, die vooral worden aangetrokken door het gebied rond de hoogste top van het bergmassief. De top van de Risnjak blijft gedurende alle seizoenen even aantrekkelijk; net als de wandelpaden in dit bosrijke gebied. Probeer bijvoorbeeld een wandeling over de Leska trail, de route met maar liefst 23 uitzichtpunten is een ware aanrader. Of ga op zoek naar de bron van de rivier Kupa in het Snježnik-massief. Afgezien van de “beschermheer” van deze berg, de lynx, komen er hier ook nog bruine beren, marters en relmuizen voor. Kortom; Risnjak is de ideale bestemming om te ontdekken nu het buiten weer wat frisser wordt.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.