Culturele routes tussen de herfstkleuren

Trento en Rovereto in het Italiaanse Trentino zijn ideale bestemmingen voor een weekend in de herfst. Je ontdekt hier historie, cultuur, gastronomie en artistieke plekken.

Wanneer je door het centrum van Trento, de hoofdstad van de Italiaanse regio Trentino loopt, moet je stoppen op de iconische Piazza Duomo. Het is het ideale startpunt om de stad te ontdekken. Het toeristische infocentrum van deze stad heeft 15 Urban Treks uitgezet. Deze wandelingen gaan door het historische centrum of naar de voorsteden waarbij men meer te weten komt over de Romeinse tijd, de Renaissance en de Eerste Wereldoorlog. De Piazza Duomo zelf is een prachtige plek met fresco huizen, torenhuizen en paleizen. Bijvoorbeeld het Palazzo Pretorio met de hoge Torre Civica. In het centrum vind je ook de barokke Neptune fontein met daarachter een kathedraal gewijd aan San Vigilio, een meesterwerk van Romaanse-Lombardische stijl. Wandel over een van de vier kardinale wegen en ontdek Palazzo Geremia in het noorden, middeleeuwse muren in het zuiden, het Albere district en het wetenschapsmuseum MUSE in het westen en het monumentale Castello del Buonconsiglio in het oosten.

 

 

Het hart van de stad draait om ‘giro al sas’, een oude buurt die in de jaren ’30 afgebroken werd om plaats te maken voor de Piazza Cesare Battisti. Ondergronds kun je het oudste deel van de stad bezoeken, het oude Romeinse Tridentum. Ook kun je de kabelbaan nemen naar Sardagna voor een spectaculair uitzicht over het centrum en de omliggende bergen. Het mooiste tijdens zonsondergang.

Dit zijn de leukste hotspots in Italië

Download nu een handige reisgids over Italië. Alleen vandaag gratis te downloaden! Extra tip: gebruik de reisgids ook offline op vakantie in Italië op je iPhone & iPad.

De pleintjes en steegjes in het centrum komen einde van de middag tot leven als men op een terrasje geniet van een glas bruisende TrentoDoc, wijn of ambachtelijk bier.

 

 

Rovereto

In de historische stad Rovereto, bezocht door Mozart en Goethe, zijn vele fraaie 18-eeuwse paleizen: Casa Piomarta, Casa Alberti, Palazzo dell’Annona en het historische Teatro Zandonai, het oudste theater van Trentino. Tussen deze gebouwen valt het staal en de glazen dome van het MART, Museum of Modern Art of Rovereto and Trentino, op. Vanaf 12 oktober tot 2 februari 2020 brengt MART, in samenwerking met het Guggenheim Bilbao, de werken van Richard Artschwager naar Italië. Deze Amerikaanse artiest wordt beschouwd als een van de meest interessante vertegenwoordigers van het minimalisme.

Vanuit MART loop je zo naar het centrum. Je loopt hier door tal van steegjes en straatjes met historische winkeltjes. In de architectuur herken je de Venetiaanse invloeden. Highlights zijn verder het Museo Italiano della Grande Guerra, de San Marco kerk en Museo del Caffè waar je 300 instrumenten vindt die gebruikt worden bij het maken van koffie.

Museumpas

Met de museumpas kun je de culturele plekken van Trento, Rovereto en de omliggende gebieden voordelig ontdekken. Je betaalt €22 en schaft deze aan bij de VVV’s in de twee steden of online. Je kan hiermee ook 48 uur lang gratis met bussen en regionale treinen reizen.

De kastelen van Trentino

In Trentino zijn meer dan 200 kastelen te vinden. Sommigen zijn ruïnes, andere privé-huizen. Maar de meeste zijn open voor het publiek. Je vindt hier vaak kunstcollecties aangekocht door de autonome provincie van Trento. In Trento is de belangrijkste het Castello del Buonconsiglio, een monument van onschatbare waarde, en het thuis van de Prince bisschoppen van Trento tot 1803. Je vindt er houten en stenen sculpturen, een Egyptische sectie, bronzen standbeelden uit de Renaissance en een fotogalerij.

Castel Beseno, in het hart van Vallagarina, is het grootste versterkte fort uit de middeleeuwen. Het is van dinsdag tot zondag open voor een bezoek.

In Val di Non ligt het Castel Thun. De residentie van de oudste adellijke familie uit Trentino stamt uit 1050. Tussen de 17e en 19e eeuw heersten er vier bisschoppen.

Castel Valer, vlakbij Tassulo, is herkenbaar aan de achthoekige toren, de hoogste in Trentino. Dit kasteel is 900 jaar oud en werd sinds 1368 bewoond door de Spaur familie van graven. Tegenwoordig kan het bezocht worden in het weekend en op feestdagen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.