Bakken in de zon is uit! Wat doen we wél op vakantie?

Een groot deel van de Nederlanders was de afgelopen weken lekker op vakantie in het buitenland. De zomer in Nederland liet het, op een aantal hittegolven na, redelijk afweten, waarop menig zonaanbidder de koffers inpakte en vertrok. Maar wat doen we nou precies op vakantie, buiten uitrusten, chillen en genieten van het mooie weer?

“Eerder dit jaar bleek uit een uitgebreid vakantieonderzoek dat de huidige toerist niet meer zoveel waarde hecht aan bruin worden. Daarom waren wij benieuwd wat ze dan wél doen”, zegt Rianne van Baarsen, PR & Communicatie medewerker van Neckermann Reizen. “Op iedere vakantiebestemming hebben wij reisleiding die ons informatie konden geven over welke excursies populair zijn”.

Zoveel mogelijk Nederlands voor zo min mogelijk geld

Het onderzoek is gedaan in een aantal grote zonvakantiebestemmingen, zoals de Canarische Eilanden, Mallorca en Egypte. Opvallend bij het boeken van excursies is, zoals een reisleider op Mallorca het mooi verwoord, ‘Dutch like to stay among Dutch’. Nederlanders zoeken dus graag hun eigen volk op tijdens excursies.

Doorslaggevend bij het boeken van een excursie is dat er een Nederlandstalige gids aanwezig is. Als de vakantieganger twijfelt, gaat de voorkeur al snel naar een excursie waaraan ze in hun eigen taal kunnen deelnemen. Op deze manier hoeven zij veel minder na te denken en kunnen ze ontspannen de excursie volgen.

Ook kijken Nederlanders meer naar hun budget dan andere nationaliteiten. Zo willen wij het liefst zoveel mogelijk inclusief in een excursie, en stellen wij vooraf een budget vast dat we willen uitgeven aan excursies tijdens onze vakantie. Fransen geven het meeste uit van allemaal, gemiddeld € 56 per gast. Belgen en Nederlanders bungelen met slechts € 12 per gast onderaan de lijst, vertelt de reisleider op Tenerife. Dat geldt overigens niet voor alle vakantiebestemmingen. “Nederlanders zijn erg gevoelig voor prijs, wel zijn we bereid meer te betalen als er meer inclusief is, zoals een lunch en fooi. We houden van gemak en willen zoveel mogelijk waar voor ons geld”, zegt van Baarsen.

 

 

Diervriendelijke excursies

Elke nationaliteit wil graag de vakantiebestemming ontdekken met een eilandtour of een soortgelijke excursie. We maken graag excursies waarbij we op of in het water verblijven, zoals boottochten en het spotten van wilde dieren in hun natuurlijke omgeving, zoals dolfijnen en walvissen. Volgens onze reisleiding zijn Nederlanders opvallend vaak voorlopers als het gaat om diervriendelijke excursies. Zo is de bootexcursie waarbij dolfijnen gespot kunnen worden in hun natuurlijk omgeving het populairst in Egypte, en doen wij nauwelijks mee aan de excursie Marineland op Mallorca, waar dieren zitten opgesloten. Onderzoek van Neckermann wijst verder uit dat 21,6% minder reizigers dan vijf jaar geleden nog een ritje op een kameel boekt en een bezoek aan de dierentuin is sterk in populariteit afgenomen.

 

 

Love Local

Ook de trend van lokale excursies is niet onopgemerkt gebleven, waardoor deze nu ook steeds meer aangeboden worden. Dit zijn excursies die bijdragen aan de lokale gemeenschap en de economie. “Op dit moment biedt Neckermann Reizen 26 verschillende “Love Local” excursies aan op diverse vakantiebestemmingen en er wordt hard aan gewerkt om dit aantal te vergroten”, licht van Baarsen toe.

Een voorbeeld daarvan is Mallorca Autentica. Deze excursie is bijzonder geliefd bij de Nederlandse vakantievierders, door het feit dat het een excursie is die een positieve bijdrage levert, en doordat deze excursie wordt begeleidt door een Nederlandstalige gids die zelf al jaren op Mallorca woont. “Mallorca Autentica brengt het eiland, de mensen en de tradities tot leven door samen te werken met lokale leveranciers en organisaties”, aldus van Baarsen.

Uit onderzoek van Neckermann Reizen is duidelijk geworden dat Nederlanders liefst een excursie willen doen die positief bijdraagt aan de lokale bevolking, dit is 36% meer dan 5 jaar geleden. 24% meer toeristen wil lokale tradities zelf ervaren. Zo staat bijvoorbeeld het bezoeken van een echte lokale markt steeds hoger op de bucketlist. Maar dan wél het liefst samen met andere Nederlanders.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.