Zo staat de Leiestreek definitief op de kaart als toeristische regio

De Leiestreek wil in 2025 definitief op de toeristische kaart staan. De regio wil vooral bekend staan als een dynamische en creatieve streek. Dat is de stevige ambitie van het nieuwe strategisch beleidsplan toerisme en recreatie voor de Leiestreek. “De klemtoon ligt de komende jaren op de creativiteit in en van de regio.

Vijf grote verhaallijnen begeleiden de verdere toeristisch-recreatieve ontwikkeling: ‘creatieve hotspots’, ‘verfrissende momenten’, ‘verrassend dichtbij’, ‘smaakmakers’ en ‘bronnen van inspiratie’ ”, aldus Claude Croes, voorzitter van Toerisme Leiestreek.

Het vorige strategisch beleidsplan voor de Leiestreek dateerde uit de periode 2011-2018. Het nieuwe beleidsplan biedt een kader om hierop verder te bouwen en zo de Leiestreek als toeristische regio nog sterker op de kaart te zetten.

 

 

Toerisme is een belangrijke economische sector in de Leiestreek

Het toerisme in de Leiestreek is een belangrijke economische sector en genereert een jaaromzet van 120 miljoen euro. Toerisme zorgt voor 1 800 voltijdse jobs in de regio.
Bijna 6 000 personen kunnen overnachten in de Leiestreek. De regio noteerde 560 000 overnachtingen in 2017. België blijft de belangrijkste markt met 54% van de toeristen en wordt gevolgd door Nederland met 13% en Duitsland met 12%. Het aantal dagtoeristen schatten we voor 2017 in op 1,5 miljoen en we telden in 2017 eveneens 1,5 miljoen recreatieve fietsers op het fietsnetwerk.

 

 

Ambitie voor de Leiestreek

De ambitie voor de Leiestreek is duidelijk: de regio wil in 2025 definitief op de toeristische kaart staan. De Leiestreek staat gekend als een dynamische en creatieve regio. De eigenschappen die dit imago onderbouwen, zijn in het streek-DNA verankerd: creatief, ondernemend, verrassend, actief en verleidelijk. Alle inwoners van de Leiestreek vinden in de directe omgeving van hun woonplaats een kwalitatief aanbod op vlak van recreatie: fietsen, wandelen, ruimte om te spelen, genieten op en langs het water, een groot aanbod op vlak van toegankelijk groen. Een gezonde mix tussen vakantie- en zakentoerisme zorgt voor een welvarende regio.

De nieuwe ontwikkelingsstrategie zet de ambitie om in realiteit

Voor de verder ontwikkeling van de Leiestreek werd een strategie uitgewerkt rond 3 grote pijlers. Een eerste pijler focust op het ontwikkelen van de Leiestreek als een verrassende en verleidelijke bestemming voor een korte vakantie: een citytrip of een stedelijke beleving, een ontspannend weekend in het groen of een gezellige vakantie met familie of vrienden. Recreatie in eigen streek is een tweede belangrijke pijler; we ontwikkelen verder de recreatieve mogelijkheden in zowel de stedelijke assen als het meer landelijk gebied.
Met de derde pijler waken we er over dat we daarbij het aspect ‘duurzaamheid’ niet uit het oog verliezen.

Verhaallijnen voor de volgende jaren

Het nieuwe beleidsplan bevat ook de verhaallijnen die we de komende jaren hanteren om de Leiestreek als creatieve, verrassende, verleidelijke en actieve regio te positioneren. De vijf verhaallijnen zijn:
Creatieve hotspots: hiermee belichten we de creativiteit en dynamiek van de regio
Smaakmakers: de Leiestreek is een smaakvolle streek, van ambachtelijke streekproducten tot topgastronomie
Verrassend dichtbij: in de Leiestreek kan je actief recreëren in groen en water
Bronnen van inspiratie: landschap en kunst zorgen voor artistieke inspiratie
Verfrissende momenten: focus op de rivieren, kanalen en waterplassen

Medewerking van de toeristische sector

Westtoer en Toerisme Oost-Vlaanderen maakten samen met een plangroep van deskundigen dit beleidsplan voor de Leiestreek op. Dit gebeurde in nauw overleg met de steden en gemeenten in de Leiestreek en tal van publieke en private actoren. Om de ambitieuze doelstellingen te behalen, is de betrokkenheid van de sector een essentieel element.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.