Zo kleurt The Outdoor City Sheffield paars

Slechts een paar weken van het jaar – meestal in de late zomer – baadt het landschap op de heuvels rond de Engelse stad Sheffield in een helder, levendig paars. Gedurende deze tijd staan ​​de groenblijvende, winterharde heide planten die het landschap in de wilde buitenwijken van de stad bedekken in volle bloei.

Een zeldzaam natuur fenomeen

Het heidegebied is zeer zeldzaam, zo is er meer tropisch regenwoud dan heidevelden op de wereld. Het Verenigd Koninkrijk mag van geluk spreken aangezien 70% van dit bijzonder gebied daar voorkomt. De planten in het heidegebied zijn enorm veerkrachtig waardoor ze tegen extreem weer kunnen met harde, ijzige winden in de winter. De planten groeien samen om een dik, borstelig tapijt te creëren van soms een halve meter hoog.

Een van de hoogste concentraties van heidevelden in het Verenigd Koninkrijk is gelegen in het noordelijke gedeelte van de Peak District, ook wel de Dark Peak genoemd, dat zich een baan nestelt in Sheffield. Een derde van Sheffield ligt zelfs in de Peak District.

 

 

Wanneer de heuvels paars kleuren

Het heidetijdseizoen begint meestal in de late zomermaanden, maar kan doorgaan tot november. Rond Sheffield is dit natuurlijke spektakel slechts enkele weken te bewonderen; meestal staan de heidevelden vanaf augustus tot eind september in de bloei. In combinatie met een adembenemend landschap biedt de bloeiende heide een spectaculair uitzicht.

Het heideseizoen is daarom het beste moment om de regio te verkennen – of het nu te voet, op de fiets of zelfs tijdens het klimmen is. Hier zijn de beste plekken om de paarse speeltuin van Sheffield in al zijn glorie te ervaren.

 

 

Blacka Moor

Dit is waar Sheffield en de Peak District banen kruisen – Blacka Moor is het grootste en meest spectaculaire natuurreservaat van Sheffield. Blacka Moor betrekt 181 hectaren van adembenemende uitzichten en maakt deel uit van een veel groter landschap van internationaal belang – de Eastern Moors. Het bijzondere aan Blacka Moor zijn de vele verschillende heidenplanten en het unieke landschap dat het hele jaar uitnodigd voor prachtige wandelingen. Mountainbikers zijn hier ook helemaal in hun element met het uitgebreide aanbod aan mountainbike trails die in Blackmoor te vinden zijn – welke Houndkirk Moor en Lady Cannings trail centre verbinden.

Bradfield

Slechts elf kilometer buiten het centrum van Sheffield is de gemeenschap van Bradfield, die bestaat uit verschillende pittoreske dorpjes omgeven door een prachtig landschap. De regio is erg populair bij wandelaars. Tegelijkertijd biedt het echter ook uitgebreide, ruige natuurgebieden. De hoge heuvels bieden een prachtig uitzicht op de heidevelden.

Higger Tor

Higger Tor is een iconisch symbool van de Dark Peak en is een grote, vrijstaande zandstenenrots met uitzicht op de Burbage Valley en fort Carl Wark uit de ijzertijd in het zuidoosten. De tor staat ten zuidwesten van Sheffield, net binnen de stadsgrens. Vanuit dit verheven uitkijkpunt – 430 meter boven zeeniveau – biedt de tor een prachtig uitzicht over de Burbage-vallei in het oosten en Carl Wark in het zuiden. Het is ook een populaire locatie voor klimmers.

Surprise View

Surprise View is een spectaculair uitkijkpunt, een van de beste in het Peak District, met uitzicht over de Hope Valley. Het is ook een geweldige plek om een zonsondergang te bekijken en wordt tijdens het heide-seizoen ondergedompeld in paars. Parkeergarage Surprise View is gemakkelijk bereikbaar met de auto of bus vanuit Sheffield en is een prima startpunt voor een verscheidenheid aan wandelingen door de heide. Ook voor trailrunners is het eenvoudig om extra kilometers toe te voegen door één van de talloze paden rond de Burbage-heidevelden te verkennen.

Inspirerende & betrouwbare informatie over vakantieland Groot-Brittannië

We hebben de 5 beste tips en inspiratie blogs over Groot-Brittannië voor jouw verzameld. Vul hieronder je e-mailadres in om de Groot-Brittannië tips te ontvangen.

 

Stanage Edge

Beroemd onder klimmers, is de nabijheid van Stanage Edge misschien een van de belangrijkste redenen waarom Sheffield de klimhoofdstad van het Verenigd Koninkrijk wordt genoemd. De rand van zandsteen strekt zich uit over ongeveer zesenhalve kilometer en biedt tal van klim- en bolderroutes om te verkennen, maar met zijn iconische weidse uitzichten over de Dark Peak-heidevelden en de Hope Valley, is het ook te voet prachtig te ontdekken. De uitzichten worden des te dramatischer wanneer het heidegebied net onder Stanage Edge overspoeld wordt met paarse heide tijdens de late zomermaanden.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.