10 redenen om eens te gaan wandelen op een Top Trail in Duitsland

Wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de 14 Top Trails of Germany. Deze langeafstandswandelpaden hebben elk hun eigen karakter. Geen route is hetzelfde. Om de veelzijdigheid te onderstrepen hier 10 redenen om te wandelen op een Top Trail.

De langste hangbrug van Europa

De langste hangbrug van Europa

Ontdek de oerkrachten van de natuur

De kracht van water en vuur heeft in de loop van miljoenen jaren bijzondere natuurmonumenten gevormd. Op de Schluchtensteig in het Zwarte Woud wandel je nu eens tussen nauwe, hoge rotswanden, dan weer kijk je van bovenaf het ravijn in. Over rots- en bospaden kom je langs kolkende riviertjes en klaterende watervallen. Diep onder de grond valt er ook het nodige te beleven. De enorme en prachtig verlichte druipsteengrot Herbstlabyrinth bijvoorbeeld ligt vlak langs de Westerwald-Steig. Avonturiers kunnen in de Falkensteiner Höhle bij de Albsteig abseilen en duiken. De Externsteine op de Hermannshöhen behoren tot de meest markante rotsformaties van Duitsland. Al 10.000 jaar geleden waren hier mensen. Elke twee uur spuit ´s werelds hoogste koudwatergeiser in Andernach, aan de andere oever van de Rheinsteig, tot een hoogte van 60 meter.

Schluchtensteig: de Wutachschlucht:

Duik in de geschiedenis

41 jaar lang was de Tannbach niet alleen een beek, maar ook de Duitse binnengrens die midden door het 40 inwoners tellende dorpje Mödlareuth liep. Oude grensmarkeringen en een museum voeren op de Kammweg terug naar dit stukje recente geschiedenis. De Goldsteig dankt zijn naam aan het goud dat vanaf de middeleeuwen in het Oberviechtal werd gevonden. Rokende kolenmeilers en zwarte gezichten vind je in de nog steeds actieve kolenbranderij in Stemberghaus langs de Harzer Hexen Stieg. Een klein muisachtig diertje krijgt een eigen museum. Hoe dat kan? Het skelet van de unieke 25 miljoen jaar oude knager is samen met fossielen van andere dieren te zien in het Stöffelpark op de WesterwaldSteig.

 

 

Oog in oog met bijzondere dieren

Een bijzondere belevenis is een trekking met lama´s op de Heidschnuckenweg. De gemoedelijke dieren uit de Andes dragen met gemak je bagage. Bij de Husky-boerderij in Thanstein aan de Goldsteig kun je deze intelligente honden lenen voor een wandeling. Als er sneeuw ligt kun je ook een sledetocht maken. Op de Rothaarsteig wandel je door de Wisent-Wildnis. Met wat geduld is de kans groot de je de enorme Europese bizon tegenkomt.

 

 

Goed voor een shot adrenaline

De Altmühltal-Panoramaweg loopt dwars door het klimbos in Pappenheim. Op 13 meter hoogte kun je goed gezekerd de verschillende hindernissen tussen de boomtoppen nemen. Mensen met hoogtevrees kunnen beter niet op de Weser-Skywalk op de Weserbergland-Weg gaan staan. Als je op het hangende uitkijkplatform staat kun je zo´n 80 meter de diepte in over de Weser kijken. Voel je vrij als een vogel in de 1550 meter lange Flyline op de Kammweg. Het hoogteverschil van 300 meter overbrug je in 9 minuten, dus je hebt genoeg tijd om van het heerlijke uitzicht te genieten. Een waar mekka voor thrill-seekers is de Harzer Hexen Stieg. Alsof een wandeling over de langste hangbrug ter wereld – de Titan RT – nog niet genoeg is, komen adrenaline-junkies volop aan hun trekken bij het wallrunning, de Gigaswing en de Megazipline.

Proef de smaak van de natuur

Paarse dophei is niet alleen prachtig om te zien, maar ook lekker. In de WaldKräuterey langs de Heidschnuckenweg zit de hei bijvoorbeeld in de ‘kaviaar’ en de karamelpudding. Probeer ook eens de limonade van wilde bloesems en de weilandtapas. Midden in het bos op de Kammweg ruik je opeens verse koffie. In het weekend kun je bij Kurt de koffieman een lekker bakje koffie of lijsterbeslimonade drinken. Dennennaaldenijs staat op de kaart bij Waldhotel Schinkenwirt in Olsberg op de Rothaarsteig. Iets heel anders: doe mee met een workshop Schwarzwälder Kirschtorte bakken aan de Westweg. Ontdek zelf hoe je deze wereldberoemde taart zelf maakt.

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Oude en nieuwe streekdrankjes

Het ‘Zoigln’ is een oeroude traditie langs de Goldsteig. Het ondergistend en ongefilterde bier wordt steeds bij een andere huisbrouwerij gebrouwen. Je zit dus direct bij de brouwer aan tafel. En er is geen betere manier dan om bij een biertje het Beierse Woud te leren kennen. Marcel Lossie houdt zoveel van Ostwestfalen, dat hij het zelfs op zijn kuit heeft getatoeëerd. Met dezelfde passie brouwt hij zijn Ostwestfalen Gin Likeur met bijvoorbeeld gember- of bosbessensmaak. Te proeven op de Hermannshöhen. In zijn imkerij en branderij maakt Sebastian Herb honingschnaps waarin het beste van het Zwarte Woud wordt gecombineerd. Neem een kijkje in zijn boerderijwinkel tijdens je wandeling op de Schluchtensteig.

Het water op

Bekijk voor de variatie het landschap eens vanuit een ander perspectief. Dat kan bijvoorbeeld bij een stand-up-paddling-tocht op de Rursee aan de Eifelsteig. Vooral bij maneschijn een unieke belevenis. Tijdens een begeleide rafting-tocht over de Rijn begrijp je wel waarom dit stukje Rijn met zijn vele kastelen en burchten op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Mogelijk in combinatie met een wandeling op de Rheinsteig.

Overnachten midden in de natuur

Overnachten onder de sterrenhemel; luisteren naar de geluiden van het bos. Dat kan op de Westweg in een tent die tussen 3 bomen hangt. Langs de Altmühltal-Panoramaweg kun je een of meerdere etappes met de kano afleggen. ´s Avonds kruip je in je tentje op een van de kleine campings direct langs de Altmühl. Op de Eifelsteig mag je helemaal legaal wild kamperen. Op een aantal geheime plekken vind je een houten vlonder voor je tent, een picknicktafel en een compost-wc.

Wild kamperen in de Eifel:

Wild kamperen in de Eifel:

Bijzondere overnachtingsadresjes

In de luxe houten ‘houthakkerswagens’ met douche en wc aan de rand van het bos langs de Weserbergland-Weg is plaats voor 4 personen. Heel ontspannend: boek een uurtje in de barrel-sauna. In Burg Sterrenberg langs de Rheinsteig kun je niet alleen goed eten, maar ook prinsheerlijk overnachten en genieten van het heerlijke uitzicht over de Rijn. Bij Hofgut Hopfenburg aan de Albsteig kun je kiezen of je in een tipi, pipowagen of joert wilt slapen.

Kwaliteit staat voorop

Als je kiest voor een Top Trail dan weet je één ding zeker: de kwaliteit is TOP. Er zijn volop wandelvriendelijke accommodaties en er is voorzien in wandelarrangementen, haal- en brengservice en bagagevervoer. Alle Top Trails hebben een Duits wandelkeurmerk, zijn uitstekend gemarkeerd en het is heel gemakkelijk om je wandeltocht online te plannen.

Meer informatie: top-trails-of-germany.de/nl

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.