Evacuatietocht vanuit Meijel en Neerkant naar Heusden met Verbroederingslunch

Meijel/Neerkant/Asten-Heusden Op zondag 22 september 2019 herdenken Neerkant, Meijel en Asten-Heusden, in het kader van het programma Death Valley De Peel, de hevige strijd die 75 jaar geleden aan de bevrijding van hun dorpen vooraf ging met een ‘Evacuatietocht’. De lopers worden in Heusden gastvrij ontvangen middels een gezamenlijke ‘Verbroedingslunch’.

Oorlogsgeweld

75 jaar geleden moesten de inwoners van beide dorpen huis en haard verlaten voor het naderend oorlogsgeweld en vluchtten zij langs de zandwegen van toen en dwars door de velden naar veiliger oorden. Veel mensen uit Neerkant en Meijel kwamen via het huidige eetcafé De Buizerd in Heusden terecht. Dat was bekend terrein, want daar waren ze in mei 1940 bij de inval van de Duitsers óók al eens naartoe geëvacueerd. Op zondag 22 september 2019 kan eenieder die deze oorlogservaring wil herbeleven deze evacuatieroute nog eens lopen.

 

Lees ook dit artikel: Pompoenevenement in Asten

 

De bedoeling is dat de evacuatietocht een echt verbroederingsfeest wordt, dat in de eerste plaats herinnert aan de saamhorigheid van toen. De organisatoren nodigen iedereen in Meijel, Neerkant, en andere belangstellenden, uit om mee te lopen. De wegen van nu zijn uiteraard beter dan die van toen en de omgeving is flink veranderd. Maar de route en de afstand zijn hetzelfde gebleven.

 

 

Onderweg wordt stilgestaan bij hoe het toen was. Om daarvan een beter idee te krijgen, worden op bepaalde punten op de route oorlogsverhalen van toen verteld. Om een levensechte ambiance te creëren, kunnen mensen de tocht desgewenst ondernemen zoals dat toen gebeurde: met kruiwagens vol beddengoed, kinderwagens voor de kleintjes, al fietsend of fietsen aan de hand. Paard en kar kan natuurlijk ook.

Startpunten

De evacuatietocht start tussen 9.00 uur en 10.00 uur vanuit ‘het oorlogshoekje’ in het museum Techniek met ’n Ziel in Neerkant en (tegelijkertijd) vanuit museum Truijenhof in Meijel.

De deelnemers lopen vanuit beide startpunten naar eetcafé De Buizerd, waar een rustpunt wordt ingericht met koffie en thee of een glaasje fris met een plakje koek. Daarna kunnen de deelnemers kiezen: óf te voet , of per fiets verder naar het gemeenschapshuis van Heusden of met ‘voertuigen van toen’ daar naartoe.

Ontvangst

In het ‘Hart van Heuze’ worden de deelnemers gastvrij ontvangen, net als destijds. Ze genieten er een ‘Verbroederingslunch’ met soep, broodjes, koffie en thee. De lunch wordt verzorgd door gastvrije Heusdenaren, die zelf van thuis de soep meebrengen! Tijdens de lunch is er ook een muzikaal programma en zijn in het ‘Hart van Heuze’ filmfragmenten uit de oorlog te bekijken.

Terugtocht

Daarna volgt de terugtocht door de Peel. Ook dan is er weer de keuze: te voet terug of geheel of gedeeltelijk met vervoer anno 1945. Zij die de hele tocht te voet willen afleggen (heen en terug ongeveer 20 km) worden verzocht om ‘s morgens direct om negen uur te starten. Iedereen legt de afstand tussen Neerkant/Meijel en de Buizerd te voet af (ongeveer 5 km). Daarna wordt de tocht verder naar Heusden en de terugtocht dus naar eigen keuze gemaakt: óf te voet óf via ander vervoer.

Deelname

Het inschrijfgeld (voor deelnemers vanaf 12 jaar) bedraagt €2,50, waarbij koffie, thee en fris onderweg en de lunch in het Hart van Heuze zijn inbegrepen. Om deel te nemen aan de Evacuatietocht, inclusief de Verbroederingslunch, kunt u vanaf vandaag een mail sturen naar natuur-recreatie@dorpsoverlegmeijel.nl. Vermeld daarin uw naam/de naam van uw groep; vereniging; familie, etc. en het aantal deelnemers. De betaling ontvangen wij graag contant bij vertrek, waar u ook de route en de consumptiebonnen voor onderweg en de lunch ontvangt.

Deze tocht is mede mogelijk door de ondersteuning van Death Valley De Peel, Waterschap Aa en Maas, Gemeente Peel en Maas, Provincie Limburg, Waterschap AA en Maas, 75 jaar Bevrijding Limburg, Heemkunde vereniging Medelo, museum Techniek met ’n Ziel Neerkant en Hart van Heuze. Militaire voertuigen zijn beschikbaar dankzij de medewerking van Club Wheels en De Heere van Meijel.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.