Fiets van noord naar zuid Moravië langs de rivier de Morava


Het is ontspannen fietsen langs de Morava, de langste rivier van Moravië, de oostelijke regio van Tsjechië. Waar langs de Elbe en de Moldau al menig toerist heeft gefietst, is deze rivierroute bij de buitenlandse toerist nog niet bekend. De vele sluizen en het vlakke landschap laten je bijna geloven dat je in Nederland bent, maar het zijn de bergen en de kleurrijke dorpjes die het verraden. Volg de Moravská stezka en doorkruis Moravië, de streek van tradities, folklore, historische stadjes en Pálava wijn.

Morava; de derde langste rivier van Tsjechië

354 km. Zo lang is de rivier de Morava. De rivier stroomt vrijwel volledig over Tsjechisch grondgebied en vormt voor zo’n 40 km de grens met Slowakije. Nabij Bratislava mondt de Morava uit in de Donau. De Morava rivier ontspringt in Noord-Moravië op de Pools-Tsjechische berg Králický Sněžník. De fietsroute Moravská stezka begint op een andere plek, bij de grensplaats Mikulovice in het Jeseník gebergte. Ten zuiden van Mikulovice, zo’n vijftig kilometer fietsen, ligt Hanušovice. Langs deze plaats stroomt de Morava en vanaf hier zul je altijd de Morava aan je zijde hebben.

 

 

Doorkruis Moravië

De Moravá stezka is een route voor wie van historische steden, platteland en gastronomie houdt. Je fietst het eerste gedeelte door een bosrijk en heuvelachtig gebied, waarna het landschap verandert in glooiende koren- en koolzaadvelden. Het platteland wordt afgewisseld door pittoreske dorpjes, interessante steden, communistische flats, sluizen en wijngaarden. De Moravská stezka is in totaal 274 km en verbindt het Jeseník gebergte met Zuid-Moravië. Het fietstraject is verdeeld in zes etappes, maar kan ook in meerdere dagen worden opgedeeld door de vele bezienswaardigheden onderweg. Doordat de Morava trail een rivier volgt zijn er bijna geen hoogteverschillen, waardoor de route ideaal is voor families en de rustige fietser.

Beschermde monumenten en natuur

Langs de Moravská stezka liggen aantrekkelijke plaatsen, kastelen en natuurgebieden. De tweede etappe van de route gaat door het beschermde landschapsgebied Litovelské Pomoraví, een drasland gebied met oneindig veel poelen en een grote biodiversiteit. De stad Olomouc is de grootste stad gelegen aan de Morava rivier. Met een geschiedenis die teruggaat tot in de zevende eeuw en de vele bezienswaardigheden is het niet gek dat deze stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het was ooit de glorieuze hoofdstad van Moravië. Olomouc bezit een indrukwekkende gotische kathedraal, een astronomische klok in communistische stijl, twee pleinen en de kolom van de Heilige Drie-eenheid. Een lokale specialiteit is de Olomoucké tvarůžky, een goudgele kaas met een sterke geur en typische smaak.

Ontspanning op en langs de rivier

De Morava is een belangrijke plek voor ontspanning. Je kunt er kanoën, zwemmen en varen. Een populaire activiteit is varen over het Baťa-kanaal dat verbonden is met de Morava rivier en waar het fietspad langsloopt. Dit kanaal, gemaakt in 1834-1837 voor het vervoer van bruinkool voor de schoenenfabriek Baťa, is ruim 50 km en heeft 14 sluizen. Het Baťa kanaal voelt als een stukje Nederland in Tsjechië.

 

Dit zijn de hotspots van Tsjechië

Ontvang nu handige tips over Tsjechië. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Het fietspad langs het kanaal leidt naar de pittoreske steden Uherské Hradiště, het folklore-dorp Strážnice en de fotogenieke wijnkelders van Plže in Petrov. Het eindpunt van de Moravská stezka is in Brečlav, bij het drielandenpunt van Slowakije, Oostenrijk en Tsjechië.

Tips voor onderweg

In Kroměříž staat het aartsbisschoppelijk paleis dat in de 16de eeuw de residentie was voor de bisschoppen van Olomouc. Het paleis en de tuinen staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst en kun je bezoeken.
Strážnice is hét folklore dorp van Tsjechië. Hier vindt jaarlijks het internationale folklore festival plaats met meer dan 40 verenigingen die lokale kostuums, dans en muziek presenteren. In het Skanzen museum in Strážnice is een openluchtmuseum van Moravische huizen uit de 19de en 20ste eeuw uit drie verschillende regio’s.

 

 

Zuid-Moravië staat bekend om haar wijn en op veel plekken is het mogelijk om een proeverij te doen. Probeer een Pálava, een Tsjechische wijnsoort dat alleen in Tsjechië wordt geteeld.
In Tsjechië hebben ze een handig verhuursysteem van ov-fietsen. Bij diverse treinstations is het mogelijk om een fiets met versnellingen en verlichting te huren voor één of meerdere dagen. De fietsen kun je bij een ander treinstation inleveren. www.cdbike.cz

Waar: Oost-Tsjechië, de regio Moravië

Lengte: 274 km met mogelijkheid tot verlengen. De Moravá stezka kun je verlengen met het Bečva-fietspad. Neem de trein in Tovačov naar Velké Karlovice en fiets terug langs de rivier Bečva. In twee tot drie dagen bereik je Tovačov, waar je de Morava trail kunt vervolgen. Bovendien is het mogelijk om de route te verlengen met de Moravische wijnroutes.

Zwaarte: lichte route, met weinig hoogteverschillen. De route is opgedeeld in 6 etappes van ongeveer 50 km. De Moravská stezka wordt aangeduid met nummer 4.
Info: cyklistevitani.cz en moravskastezka.cz

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.