Maritieme sector profiteert van nieuwe technologie cruiseschepen

Hoewel de cruisebranche nog geen 1% uitmaakt van de totale scheepvaart vervult deze sector op het gebied van milieuvriendelijke maritieme technologie een pioniersrol. Een duurzame omgang met het milieu en bestemmingen die worden bezocht zijn dan ook van essentieel belang voor de toekomst van het cruisen.

Steeds populairder

De populariteit van cruisen, ook onder Nederlanders, blijft groeien, zo blijkt uit cijfers van CLIA (Cruise Lines International Association). Steeds meer mensen ontdekken het comfort waarmee in één vakantie meerdere nieuwe bestemmingen worden ontdekt. Het beperken van de impact op het milieu, zowel op zee als op de bestemming, is van vitaal belang om ook in de toekomst een duurzame groei te waarborgen. Een reden waarom milieuvriendelijke innovaties in de maritieme sector vaak door de cruisesector zijn ontwikkeld.

 

 

Op het gebied van maritieme milieubescherming loopt de cruisebranche al voorop. De gehele scheepvaart profiteert van nieuwe technologieën die zijn ontwikkeld door cruisemaatschappijen en die vijf of tien jaar geleden nog niet bestonden. Zoals bijvoorbeeld de zeer effectieve reiniging van uitlaatgassen (EGCS). Het afgelopen jaar is het aantal cruiseschepen dat uitgerust is met deze technologie verder toegenomen. Op dit moment zijn 129 van de 268 bij CLIA aangeschoten oceaan cruiseschepen hiermee uitgerust, bijna 70% van de totale cruisevloot.

 

 

Nog eens 40 schepen staan in de planning om te worden uitgerust met deze uitlaatreinigingssystemen dat deeltjes in de uitlaatlucht met 50% vermindert en zwaveldioxide met 98%. Daarnaast nemen cruisemaatschappijen brede maatregelen om de efficiëntie te verbeteren om de uitstoot al bij de bron terug te dringen. Dit varieert van efficiëntere motoren tot een optimalere routeplanning.

Alternatieve brandstoffen

Het bouwen van een nieuw cruiseschip duurt zo’n 18 tot 30 maanden en elk nieuw schip is weer milieuvriendelijker dan de vorige. Ook op het gebied van alternatieve brandstof vervult de cruise industrie een pioniersrol. Veel geld is al geïnvesteerd in de ontwikkeling van door LNG (Liquified Natural Gas) aangedreven schepen die nog minder uitstoten en nog efficiënter zijn. Het eerste cruiseschip dat vaart op LNG is al in de vaart en een andere wordt dit jaar nog aan de vloot toegevoegd. In totaal zijn 26 LNG aangedreven schepen in aanbouw of in bestelling.

Vermindering van uitstoot op zee én in de haven

Cruiseschepen zijn veel meer dan een vervoersmiddel: ze voorzien in accommodatie, restaurants en een breed scala aan activiteiten. Voor een milieuvriendelijke energievoorziening in de haven zijn al veel schepen uitgerust voor het gebruik van walstroom en dit aantal blijft groeien. Op dit moment zijn nog maar twee havens in Europa uitgerust met voorzieningen voor walstroom. Een uitbreiding hiervan zou de uitstoot van cruiseschepen in de haven en daarmee de impact op het milieu van de bestemming aanzienlijk beperken.

Hamburg Cruise Days


Omdat schone oceanen en bestemmingen van vitaal belang zijn voor de bedrijfsvoering, brengen vele rederijen duurzaamheidsrapporten uit. Lees meer over wat rederijen doen op het gebied van duurzaamheid op www.cruising.org/sustainability.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.