Steeds meer gezinnen kiezen een cruise

Vorig jaar groeide het aantal Nederlandse gezinnen dat een cruisevakantie ondernam aanzienlijk. Dit blijkt uit cijfers van CLIA (Cruise Lines International Association). In 2018 steeg het aantal kinderen onder de 12 jaar aan boord met 21% en het aantal tieners met 13%. Vanwaar deze stijging?

Met de kinderen op cruisevakantie gaan was in ons land lange tijd ongebruikelijk. Toch zijn veel moderne cruiseschepen er op gebouwd om jong en oud de vakantie van hun leven te bezorgen. Nog nooit was het aanbod van gezinsvriendelijke cruises zo groot. Op de scheepswerven staan nog tientallen schepen op stapel die het familieaanbod de komende jaren verder vergroten.

Waterparken

Voor kinderen is een zwembad vaak het allerbelangrijkste. Op grote schepen zijn er meerdere zwembaden, vaak met indrukwekkende glijbanen. Voor de allerkleinsten is er dikwijls een aquapark met leuke fonteinen en kleurrijke waterspeeltjes, zoals op de schepen van Royal Caribbean en Carnival Cruise Line.

 

 

Meer vertier

Vervelen aan boord is onmogelijk. Aan boord van een modern familieschip zijn de mogelijkheden niet te vergelijken met een resort aan land: van klimmuren, lasergames, surf- of Formule-1-simulators, allerlei sportfaciliteiten tot aan knutselateliers. Helemaal bijzonder zijn de ijsschaatspistes bij Royal Caribbean, een fietsmonorail en een rollercoaster bij Carnival Cruise Line, een kartingbaan bij NCL of de zipline bij MSC.

 

 

Wat kost dat?

Rederijen zijn op zoek gegaan naar middelen om cruises betaalbaar te maken voor gezinnen. Grotere schepen zijn daar een antwoord op. Cruiseschepen worden ook steeds zuiniger, waardoor de besparing op de brandstofkosten ook van invloed is op de prijs van een cruise. Bij familierederijen als Costa en MSC kunnen kinderen die een hut delen met de ouders vaak zo goed als gratis mee, zij betalen vaak alleen havengelden. Als kinderen groter worden, is een eigen hut vaak fijner. Hutten met een verbindingsdeur zijn een oplossing, maar om de prijs te drukken is het vaak mogelijk een nabijgelegen binnenhut (zonder raam/zeezicht) te kiezen.

Volpension

Goed te weten is dat cruises altijd volpension zijn. Aan boord van elk schip is altijd minstens één hoofdrestaurant en één buffetrestaurant dat inbegrepen is. Van hamburgers met frietjes tot pizza en zelf opgeschepte ijsjes en uiteraard ook meer verantwoorde opties. Bij Disney Cruise Line zijn er themarestaurants, denk aan Rapunzel’s Royal Table of Pinocchio’s Pizza. Om niet voor dure verwachtingen te staan, zijn er all-inclusive drankenpakketten, geheel naar wens samen te stellen.

Rederijen als AIDA en Norwegian Cruise Line (NCL) hebben speciale familierestaurants, waar zelfs de buffetten op kinderhoogte zijn gemaakt. De flexibiliteit om te eten waar en wanneer je wil is ideaal voor gezinnen. Als de ouders eens samen a la carte willen eten, is er vaak opvang voor de kinderen. Sommige schepen hebben zelfs crèches voor baby’s van minimum zes maanden oud. Tieners hebben hun eigen chill-out lounges en discotheken met de heerlijkste alcoholvrije cocktails en… ouders niet toegelaten.

Ontdekkingsreis

Kinderen vinden het geweldig om in het grote theater naar acrobaten, illusionisten of zang en dansacts te kijken. Aan land kosten die shows veel geld; aan boord zijn ze bijna altijd inbegrepen. Hoe groter het schip, hoe groter de showproducties. Op sommige schepen van MSC is er zelfs een speciaal ‘Cirque du Soleil’ theater. Toch hoeft het niet altijd zo spectaculair te zijn. Animatoren zorgen voor leuke spelletjes, zoals schattenjacht of piratenfeestjes. Een reis met een schip is op zich al een groot avontuur. Elke nieuwe haven, elk nieuw land is een nieuwe ontdekkingsreis.

Veilig

Een cruiseschip is een veilige omgeving. Daardoor kunnen kinderen hun eigen ding doen, zonder dat de ouders er steeds bij moeten zijn. Zo kunnen groot en klein elk op hun manier de dag invullen, hun eigen vriendjes vinden en komt het gezin ’s avonds weer samen. Misschien is het daarom dat multigeneratie cruises zo succesvol zijn. Grootouders, hun kinderen en kleinkinderen kunnen samen een prachtige reis maken, terwijl er toch genoeg tijd is voor individuele vrijheid. Het gevoel om samen op een schip te zijn is er een om nog lang te koesteren.

Echt ontspannen

Dat op elk schip de hotelkamer bij wijze van spreken meereist, zorgt er voor dat de ouder(s) ook werkelijk kunnen ontspannen. Geen gedoe met het in- en uitpakken van koffers, het opmaken van bedden of het rijden naar een volgende bestemming. Een cruise is één groot feest voor het hele gezin en een reis om nooit te vergeten.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.