Nieuw werk van Annelies Damen op Unseen Open Gallery Night

Op zaterdag 21 september toont de Nederlandse fotograaf Annelies Damen de eerste beelden van haar nieuwe werk ‘Longing for Lamu’ tijdens de Open Gallery Night van Unseen, het internationaal toonaangevende evenement voor hedendaagse fotografie.

De expositie vindt plaats tot en met donderdag 17 oktober 2019 bij conceptstore en kunstgalerie X BANK in Amsterdam, die onderdeel uitmaakt van het Unseen City Programma. De tentoonstelling bestaat uit vijftien foto’s die Damen’s affectie voor Lamu, Kenia blootlegt. In een aantal artist talks licht Damen haar werk en verhaal persoonlijk toe. Deze sneak preview van de foto’s vormt tevens de aankondiging van haar grootse project ‘Longing for Lamu’, dat zij over ongeveer twee jaar verwacht uit te brengen in een coffee table book.

Laag tempo

Het leven in een laag tempo, de omliggende Indische Oceaan, de verse lokale specialiteiten, de Swahili-architectuur en vooral de intrigerende vrouwen die zij op Lamu ontmoet vormen de inspiratie voor haar nieuwe werk. Het magische en poëtische licht dat op de vrouwen en het dagelijkse leven van Lamu schijnt, is de belangrijkste focus.

 

 

In de serie laat Damen zich ook leiden door een poëziebundel met Swahili-poëzie die zij in 2018 van een Imam op Lamu ontving als geschenk. Damen zette 20 jaar geleden voor het eerst voet aan land op het Keniaanse archipel Lamu. De eeuwenlange ongereptheid van de Swahili-cultuur raakt haar diep. Sindsdien keert Damen regelmatig terug, waarbij zij met elk verblijf in nauwer contact komt met de vrouwen van het Oost-Afrikaanse continent. Annelies Damen: “De ervaring van het ongeëvenaarde gevoel van het eiland is zeker verslavend.

 

 

Lamu voelt voor mij als een thuis; het poëtische karakter van het eiland triggert mijn creativiteit met dromen over het verleden. Longing for Lamu geeft uiting aan hoe ik Lamu en haar inwoners beleef en koester, en moet laten zien hoe mooi dit eiland is.”

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.