Derde van Nederlanders denkt niet na over beveiliging wifi op vakantie

Nederlanders maken op vakantie in hotels, restaurants of op campings massaal gebruik van wifi-netwerken. Toch denkt slechts een derde van hen na over de beveiliging van deze netwerken. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Computest. De relatief geringe aandacht voor security geeft aan dat mensen zich nog te weinig bewust zijn van de risico’s van een gebrekkige beveiliging van wifi-netwerken.

Mannen versus vrouwen

Het onderzoek laat zien dat 81% van de Nederlanders gebruikmaakt van een wifi-netwerk op hun vakantiebestemming. 19% geeft aan dit nooit te doen. Over het algemeen maken mannen tijdens hun vakantie vaker verbinding met een wifi-netwerk: 84%, tegen 78% van de vrouwen.

 

 

Opvallend, maar niet verrassend, is dat 100% van de ondervraagde jongeren in de leeftijd van 18-24 jaar aangeeft op vakantie verbinding te maken met een wifi-netwerk dat ter plaatse wordt aangeboden. Nederlanders tussen de 45-51 jaar maken met 74% tijdens hun vakantie het minst gebruik van een wifi-netwerk. Dit wil echter niet zeggen dat ze het minst online zijn aangezien zij ook een grotere databundel in hun abonnement kunnen hebben waardoor het niet nodig is een wifi-netwerk te gebruiken.

Jongeren meest bewust van belang beveiliging

Op de vraag of men nadenkt over de beveiliging van de aangeboden wifi-netwerken, geeft 33% aan dit niet te doen terwijl 67% van de vakantievierende Nederlanders hier wel bij stil staat. Jongeren tussen de 18-24 jaar zijn zich het meest bewust van het belang van security van de netwerken: 75% van deze leeftijdscategorie zegt wel te na te denken over de beveiliging.

 

 

“Het aanbieden van wifi is standaard geworden in de dienstverlening van toeristische trekpleisters als hotels, restaurants, campings en zelfs pretparken”, zegt Christiaan Ottow, CTO bij Computest. “Het is voor de gebruiker hiervan echter vaak niet duidelijk of deze netwerken veilig zijn. Dit kan een risico vormen voor privé-gegevens en zakelijke informatie die toegankelijk is via mobiele apparaten als smartphones, laptops en tablets.”

Netwerkverkeer lezen en manipuleren

Een telefoon of computer is meestal niet rechtstreeks benaderbaar voor iedereen op het internet, maar wel voor de mensen die zich op hetzelfde (wifi) netwerk bevinden waar het apparaat mee verbonden is. Als er geen beveiligingslaag is, dan kunnen kwaadwillenden op dit lokale netwerk bijvoorbeeld al het netwerkverkeer lezen en manipuleren of andere verbonden apparaten aanvallen. Ook kunnen zij ervoor zorgen dat gebruikers willekeurige webpagina’s laden. Denk hierbij aan openbare wifi-netwerken waar een gebruiker, naar welke site deze ook wil gaan, eerst op een pagina van de eigenaar van het netwerk komt waar je de voorwaarden moet accepteren of iets anders moet doen voordat er toegang tot internet wordt gegeven.

Adviezen voor wifi-gebruik op vakantie

Om te zorgen dat mensen tijdens hun vakantie zo min mogelijk risico lopen bij het gebruik van een wifi-netwerk heeft Computest de volgende adviezen:

  • Maak geen verbinding met een open wifi-netwerk waarvoor je geen wachtwoord nodig hebt.
  • Verstuur persoonsgegevens en andere gevoelige informatie alleen over 4G/3G.
  • Wees bij het bezoeken van sites extra alert op waarschuwingen dat beveiligingscertificaten niet kloppen (let op het slotje in de URL-balk).
  • Gebruik 4G in plaats van wifi als je databundel dit toelaat.
  • Gebruik indien beschikbaar apps in plaats van websites (voor bankieren, e-mail etc.)
  • Zet op een computer (zowel Mac als PC) bestandsdeling uit en je firewall aan.
  • Zorg dat je alle beveiligingsupdates hebt geïnstalleerd.
  • Creëer je eigen wifi met een mifi-apparaatje. Hiermee kun je met een lokale simkaart een eigen wifi-hotspot maken.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.