Ontdek de Kleine Vijf van Nederland

De Big Five is vrijwel bij iedereen bekend, maar heb je ook al eens gehoord van de Small Five? Deze dieren zijn het kleinste in hun soort en een verrekijker is absolute must om deze bijzondere wezens van dichtbij te bekijken. Sommigen zijn zeldzaam en zorgen net als bij de Big Five voor een heus safarigevoel, alleen hoef je dit keer de grens niet over.

Zet al je zintuigen op scherp wanneer je op zoek gaat naar de kleinste dieren van Nederland. Met behulp van de CL Companion kijker van Swarovski Optik spot je de allerkleinste wezens zelfs van grote afstand. Door de compactheid en het lichte gewicht ligt de kijker erg prettig in de hand. De hoge optiekkwaliteit garandeert een unieke kijkervaring voor onderweg. Tijd om kennis te maken met de Kleine Vijf van Nederland:

 

 

De goudhaan

Het is de kleinste vogel van Nederland én Europa. De goudhaantjes wegen maximaal 5 gram en zijn 8,5 cm klein. Ze leven in de toppen van naaldbomen, maar eenmaal op de grond en in alle drukte op zoek naar voedsel kun je erg dichtbij komen. Het mosgroene vogeltje heeft een kenmerkende geel-zwarte kruinstreep en opvallende zwarte kraalogen. De mannetjes onderscheiden zich met een extra felle oranje streep. Ze zijn dol op een dichtbegroeid sparrenbos, zoals op de Veluwe.

De dwerguil

De allerkleinste uil van Europa is in Nederland nog vrij zeldzaam. Toch zijn ze al meerdere keren gespot in de afgelopen paar jaar. Qua formaat is de dwerguil, met zijn 16-19 cm, vergelijkbaar met een spreeuw. Dwerguilen hebben een donkerbruin gevlekt verenkleed met een grijswitte onderzijde. Waar voorheen alleen een thuis werd gevonden in hoge bomen, zoeken ze steeds vaker het lage bosgebied op.

 

 

De bosrankvlinder

Bij hogere temperaturen is de bosrankvlinder ook overdag actief, maar het is van oorsprong een nachtvlinder. Met een lengte van 8 mm is het de kleinste vlinder die we in Nederland kennen. De vleugels zijn grijsbruin van kleur met doorzichtige delen en gele vlekjes. Het zwarte achterlijfje bevat een aantal lichte strepen. De zeldzame vlinder is voornamelijk te spotten in Zuid-Limburg.

De wezel

Misschien is het niet het eerste dier dat in je opkomt, maar wist je dat de wezel het kleinste roofzoogdier van Europa is. Met zijn gewicht van 35 gram is deze marterachtige lichter dan een veldmuis. Zijn vacht loopt in een ongelijk patroon over van chocoladebruin via kaneelkleurig naar een witte buik die dient ter camouflage. De beste kans om de wezel te spotten is bij droge bosgebieden in combinatie met open velden, struikgewas en hoog gras.

De dwergmuis

De naam zegt het al, het is het kleinste knaagdier van Europa en één van de kleinsten ter wereld. Opmerkelijk is dat de dwergmuis een naar verhouding lange staart heeft tot zo’n 75 mm lang en slechts 4 gram weegt. Zijn kleine formaat en soepele staart zorgen ervoor dat de muis zonder enige moeite op grasstengels klimt en hier zelfs zijn nest bouwt. Als je goed zicht hebt zal het je opvallen dat de dwergmuis erg behaarde oren en een stompe neus heeft.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.