Schildpadden spotten in Costa Rica

Een reis naar Costa Rica is er een die je niet zo snel zal vergeten. Wilde dieren spotten in de jungle, ruige stranden bezoeken en het ondernemen van avontuurlijke activiteiten – het kan hier allemaal. Het land zit vol met verrassingen en met de Costa Ricaanse Pura Vida mentaliteit voelt dit al heel snel als thuis.

Dit geldt ook voor veel verschillende diersoorten. Zoals bijvoorbeeld de zeeschildpadden die jaarlijks hun eieren op de stranden van Costa Rica leggen. Wie graag de bijzondere diersoort in het wild wilt zien, is in Costa Rica aan het juist adres. Het is zelfs zo dat vijf van de zeven zeeschildpadsoorten die wereldwijd voorkomen, in Costa Rica te zien zijn. Reis je naar Costa Rica en wil je weten waar je de grootste kans hebt om de schildpadden in het wild te zien? Lees dan de onderstaande tips.

Tortuguero National Park

Tortuguero betekent: Land van de Schildpadden. Wie zijn of haar kans op het zien van schildpadden wilt vergroten, kan deze regio aan de oostkust van Costa Rica niet overslaan. Je vindt hier in totaal drie verschillende type zeeschildpadden en als het aan Costa Rica ligt blijft dat ook zo. Het land doet er namelijk alles aan om de schildpad te beschermen. De enige legale manier om de bijzondere diersoort in dit park te zien is dan ook met een gecertificeerde gids. Dat kan het hele jaar door, maar het beste moment om op pad te gaan in het park is tussen april en oktober – grote kans dat je dan verschillende zeeschildpadden tegenkomt!

 

 

Zo kan het zomaar zijn dat je oog in oog staat met de karetschildpad. Deze is te herkennen aan zijn prachtige, roodachtige schild en gehaakte snavel. Ook vind je hier de op één na grootste zeeschildpad, de groene zeeschildpad. Deze schildpad eet voornamelijk zeegrassen en algen en is van juli tot oktober het makkelijkst te vinden. Mocht je echt geluk hebben, kom je misschien wel een lederschildpad tegen. Deze schildpad is niet te vergelijken met andere zeeschildpadden – mede door zijn bijzondere leerachtige schild maar ook zeker door zijn reusachtige formaat. De lederschildpad is de grootste schildpad ter wereld en kan wel tweeënhalve meter worden! In Tortuguero National Park zijn zij jaarlijks te zien van maart tot mei.

Ostional Wildlife Refuge & Santa Rosa National Park

De dwergschildpad, ook wel warana genoemd, is de kleinste van de vijf soorten zeeschildpadden die te vinden is in Costa Rica. In Costa Rica staat deze schildpad bekend om de grote hoeveelheden waarin zij migreren – dit wordt de Arribada genoemd. Voor liefhebbers van natuur en dieren is dit spektakel niet te missen. Tijdens de Arribada komen namelijk honderdduizenden dwergschildpadden aan land om eieren te leggen. Dit unieke fenomeen gebeurt in maar zeven plaatsen in de wereld, waarvan er twee in Costa Rica te vinden zijn. Wie dit niet wilt missen, reist af naar de regio Guanacaste en bezoekt in het juiste seizoen Ostional Wildlife Refuge of Santa Rosa National Park. De eieren komen tussen augustus en november uit, op een donkere nacht ongeveer een week voor de nieuwe maan. Een exacte datum is daarom moeilijk in te schatten. Gelukkig zijn er genoeg schildpad-experts in de regio die maar al te graag reizigers helpen om de bijzondere gewaarwording mee te maken.

 

 

Gandoca-Manzanillo Wildlife Refuge

In het zuidwesten van Costa Rica ligt het Gandoca-Manzanillo Wildlife Refuge. Dit beschermde natuurgebied strekt zich uit tot de grens met Panama en beschermt zeventig procent van de Caribische kust van Costa Rica. Daarnaast wordt het thuis genoemd door twee van de meest zeldzame zeeschildpadden ter wereld; de lederschildpad en de karetschildpad. Van maart tot mei is er een kans de reusachtige lederschildpad te spotten en van maart tot oktober de karetschildpad. Ondanks dat het niet verplicht is om een gids mee te nemen, is het wel aan te raden – zij weten de beste plekjes om de schildpadden te spotten en kunnen nog veel meer vertellen over andere diersoorten in dit bijzondere natuurgebied.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.