Zo ontdekken kinderen de kracht van spelen

Spelen is voor kinderen van levensbelang. Overal ter wereld. Daarom zijn Right To Play en Jantje Beton, met steun van de Nationale Postcode Loterij, het project Power of Play gestart. Power of Play wil kinderen veel en vaak laten spelen, zodat ze zich op een positieve manier kunnen ontwikkelen en zodat ze zich vaardigheden eigen kunnen maken die hun in de samenleving goed van pas komen.

Power of Play

Met behulp van het project Power of Play ervaren 20.000 kinderen op 100 scholen en BSO’s in Rwanda en Nederland de kracht van spelen. Door te spelen leren ze belangrijke basisvaardigheden als creatief denken, omgaan met emoties en het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Ze ontdekken de kansen en mogelijkheden van ondernemerschap en van het gezamenlijk oplossen van problemen. Dave Ensberg-Kleijkers van Jantje Beton: “Een van de mooiste dingen van Power of Play is dat kinderen merken dat je elkaar spelenderwijs meteen ook beter weet te vinden. Ze leren samen te werken en ontdekken al doende dat je samen iets moois kunt maken.”

 

 

Technische en creatieve vaardigheden ontwikkelen

Onderdeel van Power of Play is dat kinderen zelf, met behulp van afval en restmaterialen, hun speelmateriaal ontwerpen, maken en verbeteren. Niet alleen is dit duurzaam en praktisch, het is ook leerzaam. Marije Dippel van Right To Play: “Spelen is universeel en geeft alle kinderen, overal in de wereld, iets waar ze hun hele leven wat aan hebben. Dat komt heel duidelijk naar voren in de project. Het is interessant om die overeenkomsten te zien. Maar het is ook grappig om kleine verschillen te ontdekken. Kinderen in Rwanda zijn bijvoorbeeld technisch heel sterk, terwijl Nederlandse kinderen eerder heel creatief zijn.”

 

 

Erkend door het Ministerie van Onderwijs in Rwanda

Power of Play geniet de erkenning en ondersteuning van de Rwandese overheid. Zo heeft het Ministerie van Onderwijs recent ‘het zelf maken van speelgoed van restmaterialen’ opgenomen in het nationale onderwijscurriculum. Nehemie Bacumuwena, leerplanontwikkelaar bij het Ministerie: “De Rwandese overheid bevordert nu ook landelijk de integratie van spelen op scholen, dankzij dit inspirerende project.”

Zilveren Camera-winnaar Ernst Coppejans

De campagnebeelden van Power of Play zijn het werk van Zilveren Camera-winnaar Ernst Coppejans. In maart reisde hij met Right To Play naar Rwanda om Power of Play-activiteiten te bezoeken. En in mei fotografeerde hij samen met Jantje Beton de kinderen die in Nederland meedoen aan het project. Ernst Coppejans: “Het is zo inspirerend om te zien, hoe kinderen opbloeien, simpelweg door te spelen. Ze zijn zo trots. Dat is in Rwanda niet anders dan in Nederland. De creativiteit die in beide landen tevoorschijn kwam en de oplossingen die kinderen bedachten bij het maken van hun speelgoed. Geweldig om te zien. En vast te leggen op beeld.”

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.