Bekijk Portugese kunst I´m Your Mirror in Kunsthal Rotterdam

Vanaf zaterdag 20 juli presenteert Kunsthal Rotterdam een indrukwekkende overzichtstentoonstelling van de beroemde Portugese kunstenaar Joana Vasconcelos. ‘I’m Your Mirror’ toont ruim dertig van haar iconische sculpturen en installaties vanaf 1997 tot heden waaronder ‘Lilicoptère (2012)’, de vergulde helikopter gedecoreerd met Swarovski kristallen en struisvogelveren die zij maakte voor haar solotentoonstelling in het Paleis van Versailles.

356 x 682 x 537 cm Edition of 7 + 1 AP Collection of the artist Photo credit: © FMGB Guggenheim Bilbao Museoa, 2018. Photo: Erika Ede © Joana Vasconcelos

Bronze and mirrors

Activistisch, feministisch en met een diepgeworteld respect voor de Portugese cultuur en tradities geeft Vasconcelos haar eigen draai aan de werkelijkheid. Het resultaat is een verleidelijke, humoristische, uitbundige en soms absurdistische tentoonstelling waarin niets is wat het lijkt.

De Kunsthal is verheugd om deze bijzondere tentoonstelling, georganiseerd door het Guggenheim Museum Bilbao, Spanje, in samenwerking met het Serralves Museum of Contemporary Art, Portugal, voor het eerst in Nederland te presenteren.

Joana Vasconcelos staat bekend om haar scherpe gevoel voor verhoudingen, meesterlijk gebruik van kleur en bijzondere materiaalkeuze, zoals huishoudelijke voorwerpen, muurtegels, textiel, medicijnen, urinoirs, telefoons, pannen en plastic bestek. Als een hedendaagse alchemist transformeert zij alledaagse objecten en clichés uit de consumptiemaatschappij tot kunstwerken vol betekenis en symboliek. Achter de ogenschijnlijke vrolijkheid van haar werk gaan maatschappelijke en sociaal-politieke thema’s schuil zoals onderdrukking, mensenrechten, immigratie, globalisering, identiteit en gendervraagstukken. Vasconcelos onderzoekt in haar werk verschillende vormen van identiteit – waaronder die van de vrouw – en de tweespalt die daar vaak in te vinden is. Direct en ironisch stelt zij maatschappelijke tegenstellingen aan de kaak en laat zich hierbij inspireren door een veelheid aan invloeden uit de muziek, literatuur en de traditionele ambachten van haar thuisland. Zij eigent zich bekende Portugese iconen toe en geeft deze een twist, zoals het hartvormige juweel uit Viana do Castelo en de serie keramische dieren van de Portugese kunstenaar Rafael Bordalo Pinheiro, die zij bekleedt met gehaakt textiel.

Strijdbare godinnen

Een pronkstuk is het 23 meter lange ‘Material Girl (2015)’ uit haar ‘Valkyries’ serie, genoemd naar de strijdbare godinnen uit de Noorse mythologie. Organisch van vorm en opgebouwd uit diverse textielsoorten, ambachtelijk haak- en borduurwerk en LED-lampjes staat ‘Material Girl’ voor de creatieve en strijdbare geest van de vrouw. Om de productie van haar soms buitengewoon complexe werken mogelijk te maken – veel van haar sculpturen en installaties bewegen, maken geluid of lichten op – assisteert een team van zestig vaste medewerkers de kunstenaar in haar atelier in Lissabon.

 

 

De tentoonstelling belicht werken die karakteristiek zijn voor haar vroege periode, waaronder ‘Valium Bed (Cama Valium, 1999)’, ‘Burka (2002)’ en ‘The Bride (A Noiva, 2001- 2005)’, een zes meter hoge kroonluchter gemaakt van 14.000 tampons. Daarnaast zijn enkele van haar meest vooraanstaande recente werken te zien, waaronder ‘Marilyn (2011)’, een paar torenhoge naaldhakken samengesteld uit roestvrijstalen pannen en de stomende, bijna dansende installatie van stoomstrijkijzers ‘Full Steam Ahead’ (A Todo o Vapor, 2012), Deze combinatie van romantische schoonheid en harde machinerie vervaagt als het ware de grenzen tussen traditioneel mannelijke en vrouwelijke kenmerken.

 

 

Speciaal voor deze tentoonstelling is I’ll Be Your Mirror (2018) ontworpen; een Venetiaans masker van spiegels gevat in brons. Bezoekers kunnen van alle kanten door het gigantische masker kijken, maar ontkomen nooit aan hun eigen beeltenis, gereflecteerd in de vele spiegels. De titel van dit werk – waaraan tevens de titel van de tentoonstelling is ontleend – is afkomstig van het lied ‘I’ll Be Your Mirror’ van Lou Reed en een eerbetoon aan de beroemde Duitse zangeres Nico van The Velvet Underground. Zij zong dit lied als belofte haar ‘echte zelf’ te reflecteren, als een spiegel. Ook nieuw is ‘Solitaire’, een monumentale verlovingsring van whiskyglazen en autovelgen. Deze zal buiten op het plein voor de Kunsthal worden opgesteld.

Joana Vasconcelos

Joana Vasconcelos (1971) maakt met haar indrukwekkende oeuvre, dat inmiddels wereldwijd erkend en bekend is, sinds 1997 furore en is uitgegroeid tot één van Portugals bekendste en meest geliefde kunstenaars. Haar grote doorbraak kwam in 2005 tijdens de Biënnale van Venetië. Vasconcelos zette zichzelf definitief op de kaart met ‘The Bride’, een zes meter hoge kroonluchter gemaakt van tampons. Dit gedurfde werk betekende haar internationale doorbraak met tentoonstellingen in verschillende gerenommeerde Europese musea tot gevolg. In 2012 was zij de eerste vrouwelijke en jongste kunstenaar ooit met een solotentoonstelling in het Paleis van Versailles.

Kunsthal LIVE OP ZONDAG met Magda Mendes – zondag 21 juli 14.00 uur

Een Portugese zomer in en om de Kunsthal! Na een succesvolle en zonovergoten editie in de zomer van 2018 organiseert de Kunsthal ook dit jaar weer Kunsthal LIVE OP ZONDAG.Tijdens het openingsweekend van ‘Joana Vasconcelos. I’m Your Mirror’ is zangeres Magda Mendes, winnaar van de Gouden Notenkraker 2018, de hoofdact van dit gratis buitenfestival. Magda Mendes, geboren en getogen in Lissabon, woont sinds tien jaar in Rotterdam en heeft de afgelopen jaren vele Rotterdammers kennis laten maken met de uit Lissabon afkomstige Fado. Op zondag 21 juli brengt zij muziek van haar nieuwe album Oliveiras, een ode aan het Portugese platteland. Mendes’ vaste band wordt voor deze gelegenheid versterkt door een blazerskwintet.

Dit zomerse buitenfestival in het Museumpark wordt mogelijk gemaakt met de steun van BankGiro Loterij en vindt plaats van zondag 7 juli t/m zondag 11 augustus 2019 van 13.00 tot 17.00 uur.

Naked Tour – zaterdag 28 september 2019

Na zeer positieve ervaringen tijdens de tentoonstelling ‘Robert Mapplethorpe. Een perfectionist’ en ‘Hyperrealisme Sculptuur’ biedt de Kunsthal opnieuw een Naked Tour aan in de tentoonstelling ‘Joana Vasconcelos. I’m Your Mirror’. De spiegelende objecten en de thema’s van de werken bieden letterlijk en figuurlijk reflectie. De naaktrondleiding vormt een extra dimensie voor bezoekers die graag gezamenlijk zonder kleding naar kunst kijken. Meer informatie over aanmelden volgt begin juli op de website van de Kunsthal.

Masterclass Joana Vasconcelos – najaar 2019

Kunsthal Rotterdam presenteert in samenwerking met de Willem de Kooning Academy een reeks masterclasses – exclusief voor studenten en Kunsthal Vrienden – door bijzondere kunstenaars. Na inspirerende masterclasses van onder andere fotograaf Peter Lindbergh, choreograaf Conny Janssen, kunstenaar Melanie Bonajo, architect Rem Koolhaas, fashion artists Viktor&Rolf, kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde, fotograaf Stephan Vanfleteren en kunstenaar Rafaël Rozendaal, is het dit najaar de beurt aan kunstenaar Joana Vasconcelos. Ter gelegenheid van haar tentoonstelling geeft zij een masterclass in het Auditorium van de Kunsthal.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.