Spot deze big five op zomervakantie in de Alpen

Zomervakantie in de Alpen is een vakantie in de ongerepte natuur vol flora en fauna. Maak eens een wandeling met een mountainranger en vergeet je verrekijker niet, want met een beetje geluk spot je hier de mountain big five.

De lammergier

De gier heeft zijn naam te danken aan het feit dat men de vogel vroeger verdacht van het jagen op lammetjes. Zijn met veren bedekte hals heeft geleid tot de bijnaam baardgier. Met een spanwijdte van bijna drie meter is de lammergier niet snel over het hoofd te zien. Daarnaast herken je hem aan zijn witte kop, lange staart én de unieke gewoonte om zijn witte borst te besmeuren met rode klei.

 

 

De alpenmarmot

Ook al is het familie van de eekhoorn, de marmot is ruim twee keer zo groot. Het knaagdier kan tot wel 55 centimeter lang worden. Zijn hoge gepiep kan je makkelijk verwarren met het getjilp van een vogel. Ze leven boven de boomgrens en zijn dol op het graven van tunnels. Met zijn korte poten, kleine oren, lange snorharen en dikke vetlaag is de marmot een schattige verschijning.

De alpensteenbok

Dit familielid van de geit komt alleen in de alpen voor. Met een beetje geluk spot je meteen een hele roedel, want de geiten leven met hun jongen in roedels. De bokken, die groter zijn en zeer indrukwekkende achterwaarts wijzende en geringde hoorns hebben, leven vaker solitair. Om deze te zien, moet je hoger in de bergen zijn.

De bruine beer

Met zijn tweeëneenhalve meter stahoogte is de bruine beer een indrukwekkende verschijning. De beersoort heeft een opvallende schouderbult, een kleine staart en ronde oren. De over het algemeen bruine vacht varieert van lichtgelig tot zwart. Ze voelen zich thuis in het water en kunnen daar uren op de loer liggen. Pas wel op, want de beren kunnen tot wel 60 kilometer per uur lopen.

De wolf

De wolvenpopulatie in de Alpen neemt steeds meer toe. Het zijn oorspronkelijk dag- en schemeringsdieren, maar in Europa is de wolf veel vaker ’s nachts actief. De vacht kan verschillen van lichtgrijs tot bruin. Hoe ouder de wolf hoe meer witte haren op de staartpunt en het voorhoofd. Het zijn territoriale dieren en weet zich zowel op het land als in het water goed voort te bewegen.

 

 

De kans om deze en meer dieren te spotten is veel groter als je met een ranger door de natuur trekt. De diverse nationale parken in de Alpenlanden bieden dit soort wandelingen aan, waardoor je met meer verhalen, anekdotes en foto’s thuis komt. Vogelkenners weten het allang: met de kijkers van Swarovski Optik ben je voor elke ontdekking perfect uitgerust. Voor een vakantie in de Alpen is de CL Pocket Mountain een fijn model door zijn compactheid en lichtgewicht. Met een optimaal kijkcomfort en een groot gezichtsveld kun je de bewegingen van de dieren goed volgen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.