De meest indrukwekkende wandelingen in de Vercors

Wandelen? Voor andere bestemmingen klinkt dat je misschien nogal oubollig in de oren. Maar wie de Vercors niet te voet verkent, mist enorm veel. In de Vercors wandel je op elk niveau, genoeg te zien, genoeg te doen. Wie iets bijzonders wilt, gaat sterrenkijken in de buitengewoon heldere sterrenhemel van de Vercors.

Liever iets avontuurlijks, overnacht dan hangend aan een rotswand bij Lans-en-Vercors. De Vercors zal outdoor-liefhebbers zeker niet teleurstellen! Welke wandelingen kun je echt niet missen in dit mysterieuze Franse gebied? Lees dan hieronder echte insider tips voor de meest indrukwekkende wandelingen in de Vercors.

Vier hoeken van het Alpenmassief

Als je alle mogelijkheden van de Vercors wilt verkennen, moet je gaan wandelen in alle vier de hoeken van het Alpenmassief. In het Trièves-dal, in het zuidoostelijke deel, beklim je de 2341 meter hoge Grand-Veymont. Vandaar heb je een prachtig uitzicht over de vallei in het oosten en de Hauts-Plateaux du Vercors in het westen. Het Trièves-dal ligt in het natuurreservaat van de Hauts-Plateaux du Vercors, een gebied met een rijke flora en fauna. Hier kom je bijvoorbeeld veel steenbokken tegen.

In het noordoosten van de Vercors, 4 Montagnes, kun je een rondwandeling maken van Château Julien naar Villard de Lans. Daarbij kom je onder meer een bolwerk van de ‚Résistance‘ (het Franse verzet) uit de Tweede Wereldoorlog tegen en krijg je een goede indruk van het kalksteenlandschap van de Vercors. Bovendien heb je een droomuitzicht vanaf het Belvedère in Château Julien.

 

 

Eveneens in het noordoosten, bij Saint-Marcellin, heb je de Tour des Coulmes. Hier wandel je over rotspaden van berg naar berg, terwijl je uitkijkt over het dal van de Isère en de notenboomgaarden van Grenoble.

Verder zuidelijk, in het Vercors van de Drôme, loopt de wandelweg Sentier des Karst. Op de berghellingen van de Font d’Urle moet iedere wandelaar wel onder de indruk zijn van het steppenlandschap. Op het hele traject krijg je het mooiste van het karstlandschap van de Vercors te zien.

 

 

Het interactieve wandelportal van de Vercors

Als regionaal natuurpark heeft de Vercors een bonte flora en fauna te bieden. Met als hoofdpersonen uit het dierenrijk vier verschillende gieren, alle soorten die er nog zijn in Europa. De zeldzame apollovlinder en uilen kom je hier ook volop tegen. Maar ook de variatie aan planten is indrukwekkend. Zo vind je hier een breed scala aan orchideeën, circa zestig verschillende soorten. Als afgesloten bergmassief heeft de Vercors bovendien schitterende panorama’s te bieden, vooral op de Chartreuse en de Mont Blanc. Wie wil dit landschap nu niet te voet ontdekken? Daarvoor zijn er liefst 4000 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden uitgezet. Of je nu een dagtrip wilt maken of een langeafstand wandeling, van berghut naar berghut wil trekken of met een ezel als sherpa, mogelijkheden te over. Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden. Met als voornaamste optie een speciale wandelwebsite waarop je ongeveer honderd wandeltochten vindt. Die beslaan in totaal 2000 kilometer wandelweg en bieden onderweg 300 bezienswaardigheden. Je vindt op deze portal informatie over de moeilijkheidsgraad, de lengte, duur en hoogteverschillen van de tochten, maar ook info over de bezienswaardigheden onderweg en het hele wandelnetwerk. Voor de echte diehards is er de Grand Tour du Vercors, een wandelroute die het hele natuurpark doorkruist en die je in 22 etappes kunt doen.

Al eens tegen een rotswand overnacht?

Wie denkt dat wandelen iets voor suffe types is, vergist zich enorm. Als je de Olympus van de Vercors, de Mont Aiguille via de traditionele klimroute wil bedwingen, hoeft je niet meteen weer om te keren. Talrijke bergbeklimmers bieden namelijk de mogelijkheid om je bivak op te slaan bovenop de tafelberg en er te overnachten. Een bijzondere ervaring, inclusief een romantische sterrenhemel. Nog meer gezonde opwinding belooft de Expédition Verticale in Lans-en-Vercors. Daarbij overnacht je tegen een rotswand in een zogenaamde Portaledge, een soort hangend bed. Een unieke belevenis die je goed kunt combineren met een klimcursus, of om een klimtocht mee af te sluiten. Zo’n overnachting alleen is al goed voor een flinke adrenalinestoot.

Sterrenhemels voor genieters

Het natuurpark van de Vercors doet er alles aan om de lichtvervuiling beperkt te houden en de duisternis van deze bergregio als natuurlijk erfgoed te beschermen. Geen wonder, want de sterrenhemel van de Vercors is buitengewoon helder. Het Observatorium van Trièves in Gresse-en-Vercors wordt onderhouden door de vereniging Astrièves. Toeristen kunnen hier sterrenkijken door een telescoop en in een planetarium. Maar er zijn ook hoteliers die sterrenavonden organiseren voor hun gasten. Erg leuk is ook een sterrentour met een berggids. Zoals Frédéric Melot van Les Balcons de l’Isère, die voornamelijk in juli tours aanbiedt waarbij hij reizigers de verbluffende sterrenhemels toont.

Autovrij door de Vercors

Een natuurpark beleef je het beste zonder auto. In samenwerking met het natuurpark Vercors hebben de verenigingen Mountain Wilderness, Camp to Camp en Changer d’Approche een Franstalige brochure uitgegeven met tien autovrije excursies. Je kunt ze wandelend afleggen of met de mountainbike, maar er zijn ook klimexcursies en zelfs sneeuwschoenwandelingen. Extra pluspunt: ze geven alle mogelijkheden aan om met het openbaar vervoer te reizen, zo heb je inderdaad geen auto nodig.

Ontvang gratis leuke Frankrijk activiteiten

Je kunt meer handige Frankrijk tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Frankrijk plattegrond bij.

 

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.