Ben je een vroege vogel of boek je alles last-minute?

De zomer is officieel begonnen en voor veel mensen duurt het niet lang meer tot ze vakantie hebben. Maar hebben die vakantiegangers hun verblijf ook al geboekt, of wachten ze liever nog even tot het bijna zo ver is?

Booking.com heeft sinds 2007 meer dan 3 miljard gasten verwelkomd. Dankzij een schat aan boekingsdata kunnen ze nu het gedrag van boekers over de hele wereld laten zien. Bijvoorbeeld: welke bestemmingen worden vroeg in het jaar geboekt en belangrijker: wanneer kunnen reizigers het beste en goedkoopste hun strandvakantie boeken?

 

 

De meeste nationaliteiten spelen het safe

Als reizigers moeten kiezen tussen de flexibiliteit van alles last-minute plannen of de zekerheid van het van tevoren regelen, zegt wereldwijd bijna driekwart (71%) dat ze liever voor zekerheid gaan.* De landen waar reizigers het liefst voor flexibiliteit kiezen zijn Nederland en Duitsland (beide 40%), Argentinië en Denemarken (38%) en Zweden (37%). Reizigers hechten de meeste waarde aan zekerheid in Taiwan (89%), Hong Kong (82%), Japan (81%), China (79%) en Zuid-Korea (77%).

Maar wat betekent last-minute boeken eigenlijk? Het antwoord hierop hangt af van aan wie je het vraag. Toen Nederlandse reizigers werd gevraagd wanneer ze doorgaans hun accommodatie boeken, gaf bijna de helft van hen (44%) aan dit minder dan een maand voorafgaand aan het verblijf te doen.

 

 

Reizigers uit Nederland

 • Meer dan een maand van tevoren – 57%
 • Meerdere weken van tevoren – 26%
 • Een week van tevoren – 9%
 • De dag van tevoren – 4%
 • Op de dag zelf – 5%

Eilanden boeken eerder

De timing hangt ook af van de reisbestemming en het land waar de reiziger vandaan komt. De landen waarin reizigers het langst van tevoren boeken, zijn allemaal eilanden. Reizigers uit de volgende landen boeken gemiddeld het langst van tevoren:**

 • Australië
 • Nieuw-Zeeland
 • Taiwan
 • Verenigd Koninkrijk
 • Malta

Daarnaast worden accommodaties op sommige bestemmingen veel eerder geboekt dan andere. Van de top 50 buitenlandse bestemmingen voor Nederlandse reizigers, worden de volgende bestemmingen het langst van tevoren geboekt:

 • New York – VS
 • Las Vegas – VS
 • Valencia – Spanje
 • Edinburg – VK
 • Porto – Portugal

Wanneer moet je die superdeal voor de zomer boeken?

De hamvraag is wanneer je moet reizen om de beste deal te krijgen. Om je te helpen je zomervakantie op een relatief goedkope manier te plannen, delen we hier de beste strandbestemmingen, die door Booking.com-reizigers werden aanbevolen en goed bereikbaar zijn vanuit Nederland, en de beste periode om te boeken***:

Bestemming – Meest betaalbaar in – Hoeveel betaalbaarder dan de duurste maand

 • Biarritz, Frankrijk – Juni – 37%
 • Alghero, Italië – Juni – 30%
 • Dubrovnik, Kroatië – Juni – 25%
 • Zandvoort – Juni – 20%
 • Tel Aviv, Israël – Juni – 18%

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.