Ga eens ondergronds in Centraal Amerika

Landen en oceanen zijn al verkend door reizigers, maar grotten blijven vaak lang onontdekte stukjes natuur. Jammer, want het mooie aan het ontdekken van grotten is dat dit goed te combineren is met andere activiteiten in de natuur. Kijk met ons mee in de meest interessante grotten van Centraal-Amerika.

Soms moet je één of zelfs meerdere dagen wandelen en klimmen om een grot te bereiken. En eenmaal binnen bestaat zelfs de kans dat je moet zwemmen of klauteren en af en toe een vleermuis moet ontwijken. Gelukkig heeft Centraal-Amerika ook genoeg grotten waar je je zonder enige moeite te doen kunt verwonderen over prachtige stalactieten en stalagmieten.

 

 

Duikliefhebbers opgelet. In de Blue Hole in Belize heb je de unieke kans om grotduiken te ervaren. Het is onderdeel van het Belize Barrier Reef Reserve System, ’s werelds op een na grootste Barrier Reef én UNESCO Werelderfgoed. Met een afmeting van 300 meter breed en 120 meter diep is de Blue Hole het grootste natuurlijke gat ter wereld. Naast stalactieten kun je hier kleine zwarte punthaaien en Caribische rifhaaien vinden. Een zeer bijzondere ervaring voor avonturiers en een must do voor elke duiker.

In het noorden van Costa Rica, dichtbij het Arenal vulkanisch nationaal park, liggen de miljoenen jaren oude Venado Caves. Bewonder de grotten en loop door gangen en kamers waar Aboriginals vroeger geleefd hebben. Wees gewaarschuwd, want op diverse plekken moet je je bukkend en zelfs tijgerend verplaatsen om ten volle van deze indrukwekkende grotten te genieten.

 

 

Dichtbij het meer van Bayano in Panama vind je de Bayano Caves. Een multi-avontuurlijke ervaring waar je wandelen en klimmen combineert met kanoën of een boottocht. Grijp hier je kans om kapucijnapen en allerlei tropische vogels te spotten. Baan je door een ondergrondse rivier, zwem en loop onder watervallen door om het einde van de grot te bereiken, waar heldere vijvers je beloning zijn.

De Caves of Talgue in Honduras staan bekend als ‘de grotten van de heldere schedels’. Een naam die te danken is aan de manier waarop het licht reflecteert op het calsiet van de skeletresten. Het is een van de weinige grotten in Centraal-Amerika die diende als begraafplaats. Door zijn perfecte staat krijgen onderzoekers en archeologen inzicht in hoe grotbewoners er duizenden jaren geleden leefden.

In de Dominicaanse Republiek vind je heel bijzondere grotten, de Pomier Caves. In een serie van 55 grotten kun je een verzameling van afbeeldingen, symbolen en rotstekeningen van de Taíno-indianen bezichtigen, die een goede indruk geven hoe de grotten er vroeger uitzagen. Ontdek ook de verschillende grotkamers met elk hun eigen verhaal, zoals de Bionayel-kamer, waar de Taínos de God van de Regen aanbaden.

Ook al zijn de Rey Marcos Caves in Guatemala slechts 20 jaar geleden ontdekt, behoren ze nu al tot een van de belangrijkste spirituele en toeristische attracties van de regio. Het is een hedendaagse traditie om bij het voorbijgaan een wens te doen. Het grottenstelsel loopt tot ruim één kilometer onder de oppervlakte. Tijdens de tour bereik je een punt waar je ook zelf door een ondergrondse rivier moet waden en die in feite voor natuurlijke spa’s zorgt, zoals de Cecilinda Spa.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.