De nieuwe generatie wil kamperen 2.0

De nieuwe generatie heeft zijn eigen uitdagingen, maar kamperen blijft volkssport nummer één – al komt die wel in een nieuw jasje. Camptoo ziet dit jaar weer een verdubbeling van het aantal boekingen en ziet tienduizenden reizigers met een camper kamperen 2.0 beleven.

Zoveel mogelijk vrijheid

‘Het is eigenlijk heel simpel: voor de kampeerder 2.0 moet reizen vooral een kwestie zijn van “alles mag en niks moet”. Niet naar drukke campings en grote toeristenoorden, maar juist zoveel mogelijk vrijheid zoeken en ongedwongen vanuit een campertje leven. Niet voor niets is de hashtag #vanlife op Instagram zo populair. De nieuwe generatie wil gewoon graag nieuwe dingen ontdekken en bucketlists afvinken voordat ze gebonden zijn aan een huis en een gezin. Zie het als het nieuwe backpacken, de hunkering naar vrijheid – eigenlijk hoe het kamperen in de jaren vijftig is ontstaan, toen hippies de oude bus van de bakker kochten om daar heel basic een kampeerbusje van te maken. Dat gebeurt nu ook weer.’

 

 

‘Ook het soort camper waarmee de jongere kampeerders op reis gaat, verandert beetje bij beetje. Zij hebben hun tijdelijke appartement op wielen het liefst steeds kleiner, met als enige vereiste een slaapgelegenheid en eventueel een plekje om te koken. Het campertype dat momenteel het meest populair is, is daarom de bus. Die vind je in twee varianten: mateloos populair zijn de hippe klassieke campers zoals de oude Volkswagenbusjes en de moderne compacte campers op basis van een Fiat Ducato, zoals Pössl en Adria.’

 

 

‘Kamperen in het wild zonder poespas is iets wat de nieuwe generatie wil. En de drempel om te wildkamperen wordt steeds lager. Avonturiers hoeven niet langer zelf over een camper te beschikken, maar kunnen die via een deelplatform bij andere avonturiers boeken voor zo lang ze willen. Steeds vaker zien we mensen die avontuurlijke camperreizen boeken naar landen waar wilkamperen is toegestaan, zoals Noorwegen en Zweden, maar ook de ruige landschappen van Schotland worden meer en meer genoemd als wildkampeerbestemming. Zo heb je niet de beperking van vaste hotels, campings en reisschema’s, maar ga je “where your heart takes you”.’

Kamperen in de achtertuin

‘Heel duidelijk is de omslag van bezit naar gebruik en dat zien we niet alleen terug in het delen van campers en caravans, maar ook in het delen van kampeerplekken. Dankzij jonge initiatieven als Campspace kunnen jonge kampeerders overnachten op alternatieve plekken, zoals bij mensen in de achtertuin, tussen de alpaca’s of bloeiende walnootbomen.

Nieuw zijn wat je zou kunnen noemen de “micro adventures”

’s middags na werktijd met de camper de stad de rug toekeren om bij iemand in zijn achtertuin de camper te parkeren. Kampvuurtje aan, telefoon uit en weer opladen tot de volgende werkdag. Net wildkamperen eigenlijk, maar dan in eigen land – of vlak daarbuiten.’

Camperen op festivals

‘Onze ouders groeiden op volgens een vast stramien: hard werken, geld verdienen, pensioen veiligstellen. Maar de generatie van nu is vooral bezig met leven en het opzoeken van hun vrijheid, zichzelf kunnen ontwikkelen – eigenlijk net als de hippies vroeger. Daarom zijn festivals – muziek is pure emotie – de laatste jaren zo in trek met de camper. We zien duizenden kampeerders die een camper aanvragen voor een festival en dit aantal stijgt snel. Een festival is niet langer gewoon een festival, het is een complete beleving geworden die je als een soort nomade in een busje tegemoet rijdt.’

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.