Het vergeten Gouden Pad in Boheems Paradijs

Het Gouden Pad in het natuurgebied Boheems Paradijs is één van de oudste wandelroutes in Tsjechië. Het traject werd geopend in de jaren dertig bedoeld om toeristische plekken in het Boheemse Paradijs, ontstaan door de mens of natuur, met elkaar te verbinden. Het wandelpad kwam in de vergetelheid, maar sinds een aantal jaar is er nieuw leven ingeblazen. Wandelliefhebbers kunnen het hedendaagse Gouden Pad, in totaal 119 kilometer, volgen en komen langs talloze toeristische attracties.

Een wandelpad van meer dan 80 jaar oud

Ten noorden van Praag, op nog geen 100 km, ligt het spectaculaire natuurgebied Boheems Paradijs (Český ráj). In het nationale park, dat zo’n 180 km2 bestrijkt, vind je indrukwekkende zandstenen rotsen en vele burchten en kastelen. Het is een regio waarvan men al snel wist dat dit een interessante bestemming was voor recreatieve doeleinden. In 1930 opende de Czech Tourist Club de wandelroute ‘Zlatá stezka’ en werden paden gemarkeerd, restaurants en hotels geopend en kregen monumenten en natuurverschijnselen aandacht van de eerste toeristen. Door de oorlog en tijdens de communistische tijd, raakte de wandelroute in vergetelheid en was deze voor lange tijd onbegaanbaar. De Bohemian Paradise Association bracht weer nieuw leven in dit toeristische product, zodat bezoekers al het moois van deze regio te voet kunnen ontdekken.

 

 

Wandeling door natuur en langs cultuur

De historische en hedendaagse route van het Gouden Pad begint in de stad Mladá Boleslav, waar tevens het Škoda museum zich bevindt. De route eindigt in Jičín, de toegangspoort van het natuurpark Práchovsky skály. Een gebied met talloze zandstenen rotsen waar uitdagende routes door, langs en soms over de rotsen gaan. Het Gouden Pad is in totaal 119 kilometer en kan opgesplitst worden in zes of zeven etappes van gemiddeld 20 kilometer.

 

 

Het wandelpad leidt door het platteland, valleien, heuvels, beken, maar ook langs middeleeuwse burchten, dennenbossen en tientallen uitzichtpunten. Steden die men onderweg passeert zijn Turnov, stad van edelstenen en juwelen, en de glasstad Železný Brod. Bijzondere kastelen die langs de route liggen zijn Frýdstejn, de burchtruïnes Trosky en het romantische kasteelhotel Hrubá Skála. Malá Skála, ook wel de “Parel van het Boheemse Paradijs” genoemd, is de bestemming voor de degenen die van kanoën, raften of wandklimmen houden en andere adrenaline ervaringen willen beleven. Langs de route, welke rood gemarkeerd is, is een breed aanbod aan accommodaties en restaurants. In de zomerperiode kan de toeristenbus gebruikt worden, welke vanaf mei naar de belangrijkste toeristische plaatsen in Český ráj rijdt.

Eventuele etappes

  • Mladá Boleslav – Mnichovo Hradíště (25 km)
  • Mnichovo Hradíště – Libošovice (22 km)
  • Libošovice – Turnov (23 km)
  • Turnov – Malá Skála (12 km)
  • Malá Skála – Kozákov (10 km)
  • Kozákov – Jičín (26.5 km)
  • Prachovský skály (16 km)

Meer informatie:

www.zlatastezkaceskehoraje.cz/en/
www.craj.cz
www.csadsm.cz
www.cesky-raj.info

Neem contact op met CzechTourism Benelux

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag Nederlandstalige tips over Tsjechië ontvangen*

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.