Denk aan de Canarische eilanden als wandelvakantie bestemming

De Canarische Eilanden vormen een archipel van 7 verschillende eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma en La Gomera) gelegen op 100 KM ten westen van Marokko in de Atlantische oceaan. Met een gemiddelde temperatuur van 19ºC in de winter en 23ºC in de zomer, zijn de stranden van de eilanden populair bij de Nederlanders. Maar ook de droomlandschappen, de rijke gastronomie en het hele jaar door zon zijn de bekende highlights.

Duinen in Fuerteventura

Wandelpaden vanaf de kust tot aan de sterrenhemel

Op de Canarische eilanden gaat het niet alleen over strand en zon, ook al vinden wij als Nederlanders dit vooral in onze wintermaanden een niet te missen onderdeel van je vakantie. Voor de actieve toerist zijn de eilanden van de Canarische Archipel ook een hele interessante bestemming. Of je nu in de voetsporen van een oude herder loopt of een de hoogste slapende vulkaan van Europa opklimt, elk van de zeven eilanden is een lust voor de wandelaar of hiker. De Canarische eilanden heeft duizend wandelpaden vanaf de kustlijn tot bijna in de sterrenhemel. Hierbij een aantal voorbeelden per eiland:

 

 

Het eiland Fuerteventura – Wandelen op Isla de Lobos

Het kleine Isla de Lobos, gelegen op slechts 2 km van de kust van Fuerteventura, bood ooit onderdak aan een kolonie zeeleeuwen (in het spaans lobos-marinos).
In 1865 werd er een kleine nederzetting opgericht, maar dat betekent niet dat je het nu gewoon kunt bezoeken. Om de ongerepte natuurlijke schoonheid van het eiland te beschermen, heb je een voor een bezoek een speciale vergunning nodig. Wanneer je deze vergunning wil bemachtigen, moet je deze drie dagen van tevoren aanvragen en dan kun je vier uur op het eiland blijven.

Tijd genoeg is om over het eiland te wandelen en de zoutpannen van Marrajo te bewonderen, de vuurtorens van Martiño en Puertito te bezoeken en de interessante overblijfselen van de oude vissersplaats, waar de oude ovens, dierenhokken en de wasgelegenheid bewaard zijn gebleven, te bekijken.

Fuerteventura

Fuerteventura

Lengte: 7 km / 2 uur
Hoogte: 22 meter
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

 

 

Lanzarote – Het wandelpad Los Gracioseros

Het Gracioseros wandelpad voert je in de eerste plaats door het bovenaardse landschap van Lanzarote. Dit pad werd vroeger gebruikt door de lokale bevolking om naar het nabij liggende eiland La Graciosa te reizen. Pas op bij de gedeeltes van de route die langs de kliffen van Famara loopt, gelegen in het noorden van het eiland. Dit stuk van het pad dat alleen voor ervaren mensen geschikt is omdat het losse grind de afdaling lastig kan maken.

Vervolg de geplaveide paden van het dorp Yé richting Guinate en geniet van het prachtige uitzicht op de kustlijn van Lanzarote en het stuk zee dat Lanzarote en La Graciosa scheidt, ook wel El Río genaamd. Langs de slingerende afdelingen is de unieke flora en fauna van het eiland te bewonderen. Eenmaal beneden aan de waterkant, kan je een ​​duik in de koele zee nemen voordat je aan het vervolg van je reis begint.

Lengte: 7 km / 3 uur
Hoogte: 358 meter
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot hoog

Op Gran Canaria – Probeer de Ruta de la Plata

Voordat er officiële wegen werden aangelegd, gebruikten de eilandbewoners van Gran Canaria eeuwenoude sporen om van de ene plaats naar de andere te gaan of om hun kuddes naar groenere weiden te leiden. Na verloop van tijd werden deze paden verlaten en tegenwoordig worden ze alleen nog maar gebruikt voor trekkings en weekendwandelingen.

Wanneer je de goed bewegwijzerde Ruta de Plata gaat wandelen, loop je over bosbodem maar ook stenige stoepen en asfalt, loop je door dennenbossen, en langs de kleurrijke Tajinaste planten (een endemische plantensoort ook wel Slangenkruid genoemd. Onderweg zie je de Roque Nublo, een van de grootste vulkanische aardlagen ter wereld en gelijk ook de enige overblijfselen van de vulkaan die ooit in het midden van het eiland stond. Op het hoogste punt voert het pad ons naar een stukje overhangende rots, het ‘Nublo-venster’, omdat het het omringende landschap op natuurlijke wijze ‘omlijst’ en een fantastisch uitzicht biedt.

Lengte: 13kms / 5 uur
Hoogte: 838 meter
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Op Tenerife: De grootste Europese vulkaan “El Teide” beklimmen

Met 3.718 meter is El Teide de hoogste berg in Spanje en de op twee na hoogste vulkaan ter wereld. Uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed, is deze imposante berg in de loop van de tijd gevormd door stratovulkanen, veroorzaakt door talrijke lava-uitbarstingen. Voor deze beklimming moet je in een goede fysieke conditie zijn en voorbereid zijn op het lopen op grote hoogte. Wanneer je niet persé de top van El teide wil bereiken, kan je er ook voor kiezen met de auto of met de kabelbaan toch een deel van de berg te bestijgen.

Hoe je ook omhoog gaat, probeer de top voor zonsondergang te bereiken, zodat je kunt zien hoe de vulkaan zijn schaduw werpt over het hele eiland. Dit alleen al de moeite van de reis waard. Om een ​​zonsopkomst te zien, moet je een vergunning krijgen om in het Altavista Schuilplaats te mogen overnachten. Deze hut ligt aan het begin van de laatste beklimming van de krater van El Teide.

Lengte: 9 km / 6 uur
Hoogte: 1.194 meter
Moeilijkheidsgraad: Hoog

Op het eiland La Palma – Wandel door Nationaal Park Caldera de Taburiente

De Taburiente Caldera, is sinds 1957 een nationaal park en gelegen in het midden van het eiland La Palma. Het park wordt gekenmerkt door een cirkel van spectaculaire pieken van bijna 2.500 meter hoog rondom het kratermeer. De Caldera is, zoals het park kortweg genoemd wordt, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van La Palma. Wanneer je van plan bent hier te gaan hiken, kom dan goed voorbereid met de juiste bergschoenen, water, bescherming tegen de zon en een wind- en waterdicht jack. De temperatuur kunnen aanzienlijk dalen naarmate je hoger komt.

Wanneer je te voet naar het hoogste punt van de Caldera gelegen op 2.426 meter boven de zeespiegel, de ‘Roque de los Muchachos’, gaat dan loop je helemaal langs de rand van de krater. Je kunt ook met de auto naar de top rijden of de korte wandelroute nemen vanaf de Pico de la Cruz.

Er zijn tal van excursie aanbieders die u naar de top kunnen brengen, zowel per auto als te voet. Welke manier je ook kiest, de beloning om er te komen is een spectaculair uitzicht over de Canarische Archipel. De hoogste top, de Roque de los Muchachos, is ook een van de beste plekken op aarde om de nachtelijke hemel te observeren. Daarom is er dan ook een belangrijk observatorium op de top.

Lengte: 11,5 km / 6,5 uur
Hoogte: 2426 meter
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Op het eiland La Gomera – De wandeling can Contadero naar Cedro

Dit wandelpad door de vallei van natuurpark Garajonay biedt u de mogelijkheid om de natuurlijke grootsheid van deze oude, subtropische bossen te ervaren. Het is een wandeling die geschikt is voor de meeste niveaus en goed bewegwijzerd is. Het pad eindigt in El Cedro, bij een 150 meter hoge waterval en tevens een belangrijke waterbron is voor de boeren van de Hermigua-vallei. Het is hier vochtig, waardoor een reeks inheemse bomen als laurier, linde en tilo floreren. Tegen het einde van de route kom je een kapel tegen uit 1935, die oorspronkelijk werd gebouwd door een Engelse gouvernante. Het is belangrijk om goede wandelschoenen te dragen, samen met een lange broek om jezelf te beschermen tegen stekelige vegetatie. In de buurt van de El Cedro-waterval, zijn er kampeerfaciliteiten en een landelijk casa waar u kunt eten of overnachten.

Lengte: 6kms / 3,5 uur
Hoogte: 551 meter
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Op het eiland El Hierro – voor de echte avonturier De Camino de Jinama

Pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw, werden er op El Hierro wegen aangelegd. Tot die tijd werd er gebruikt gemaakt van wandelpaden om zo het eiland rond te komen. Het eeuwenoude pad is verdeeld in twee zeer verschillende fasen.

De eerste is de meest uitdagende, omdat deze een scherpe helling naar een klif heeft. De tweede, die van de Caridad Hermitage naar de kapel van San Andrés gaat, is grotendeels vlak. Onderweg zijn de uitzichten spectaculair en zie je unieke jeneverbesbomen die door de sterke El Hierro-winden zijn gevormd tot allerlei vreemde vormen. Afhankelijk van het weer, de sterkte van de wind en je conditie, voel je je misschien aan het einde van de wandeling, ook zo. Je hebt goede wandelschoenen en windbeschermende kleding nodig om deze historische route te bewandelen.

Lengte: 8 km / 3 uur
Hoogte: 885 meter
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.