Breng de winter door op het warme Fuerteventura

Wanneer het koud is in Nederland, er ijsvorming is op de sloten en sommige delen van het land onder een pak sneeuw liggen, zijn er heel wat mensen die dit alles willen ontvluchten om even naar de zon te gaan. Net als de trekvogels, zette Royan koers naar het zuiden. Daar streek hij neer op Fuerteventura, een van de Canarische eilanden, en dook daar onbezonnen in de speelse golven van een blauwe en milde Atlantische oceaan.

Zomer in de winter

Zomer in de winter

Sahara

Het wat kale eiland ligt op slechts 100 kilometer afstand van de zanderige en warme Sahara. Bij aankomst merk je die nabijheid meteen aan het vele zand dat is overgewaaid vanuit het Afrikaanse continent. Wind is dan ook wel een van de kenmerken van dit door de Spanjaarden veroverde eiland. Je leest het terug in de naam Fuerteventura, hetgeen voor “harde wind” staat. Het is een paradijsje voor windsporters: surfen, kiten en zeilen worden hier veel bedreven. Maar zonaanbidders vinden hier ook alles wat ze willen. De wind maakt voor hen de hitte op de vele stranden een stuk draaglijker.

Eindeloos veel zand

Eindeloos veel zand

Ventura

De hoge branding is voor de stoer ogende golfsurfers echt het summum. Ze lijken te dansen op de oceaan. Kitesurfers vliegen door de lucht terwijl ze de elementen trotseren, en ondertussen hebben windsurfers moeite om hun zeil in bedwang te houden.

 

ZIE OOK: Van stroomgat tot Watersnoodmuseum

 

Zeilen is hier sportiever dan op vele andere plekken op aarde. La Pared in het zuidwesten kent verraderlijke kliffen maar is the place to be voor brandingsurfers. Jong en minder jong komen hier bij elkaar om mee te liften op een mooie golf.

Klaar om te surfen

Klaar om te surfen

La Pared

La Pared

Dat wind en zand niet altijd een perfecte combinatie vormen, merk je wanneer je wordt gezandstraald door duizenden kleine en pijnlijke door de lucht vliegende korreltjes. Gelukkig waait het niet altijd en ook niet alleen maar hard. Daarnaast zijn er voldoende beschutte plaatsen te vinden en sommige bezoekers maken zelfs eigen beschermende walletjes op het strand. Deze trekken ze op met behulp van lavastenen die meer dan genoeg voorhanden zijn. Wanneer deze badgasten het strand verlaten nemen ietwat brutale grondeekhoorns weer bezit van de vierkante meters. Deze dieren deinzen er overigens niet voor terug om strandgangers gewoon te benaderen, waarbij ze vertederend bedelen om een lekkernij en zelfs hun pootjes alvast omhoog houden om het aan te pakken.

Kleine bedelaar

Kleine bedelaar

Playas

De stranden op dit 100 kilometer lange eiland zijn fenomenaal. Van de El Cotillo lagunes in het noordwesten tot aan de langgerekte stranden op het schiereiland Jandia in het zuiden, nodigen ze uit tot zonnen, wandelen en zwemmen. De watertemperatuur duikt in de winter weliswaar iets onder de 20 graden, maar de huidstrelende zon maakt een hoop goed. De Playa de la Barca is een van de natuurlijke schoonheden en begint vanuit de duinen met een moerasachtige zandstrook waarop struikgewas groeit. Daarachter ligt een doorwaadbare en prettig warm aanvoelende lagune, met uiteindelijk een lange strook dun, fijn en warm zand. De zee openbaart zich vervolgens op aantrekkelijke wijze in alle kleuren blauw.

Playa de la Barca

Playa de la Barca

Buiten windsporters en zonaanbidders hebben ook fietsers, wandelaars en kleine avonturiers het eiland weten te vinden. Een quad-expeditie, een rit op de rug van een kameel, een persluchtduik in het verrassende water: het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Cultuur proef je in de vroegere 15e eeuwse hoofdstad Betancuria, waar nu nog maar 200 mensen wonen. In het dorpje Ajuy kun je oude grotten bezoeken wanneer bij laagtij de waterstand dat toelaat.

De kerk van Betancuria

De kerk van Betancuria

Als je van het woeste berglandschap wilt genieten, huur dan een auto om Fuerteventura verder te ontdekken. In alle stilte geniet je vervolgens van een decor dat op sommige plaatsen wat maanachtig overkomt.

 

 

De overmatige houtkap in de vorige eeuwen heeft het eiland geen goed gedaan. De wind, de erosie en het grazen van vele geiten hebben het werk afgemaakt: Fuerteventura is beslist geen groen en weelderig begroeid eiland maar is bruin van kleur. Het maakt het niet minder mooi. In de leegte van het landschap vormen zich op vele plekken groene oases rondom waterpoeltjes.

Bruin en kaal

Bruin en kaal

3000 kilometer

Hemelsbreed ligt Fuerteventura 3.000 kilometer van onze hoofdstad vandaan. Dat is net geen 4 uur vliegen. Het is een populaire bestemming en op het eiland vind je tal van accomodaties, van goedkopere hotels tot luxe resorts. Er is voor ieder wat wils. In het noorden komen veel Britten terwijl in het zuiden voornamelijk Duitsers vakantie vieren. Zoek je actie of ontspanning, op of onder water of gewoon op het droge, tot wel 800 meter hoog op de Pico de la Zarza… het is een eiland vol met verrassingen waar alles spectaculair is. En vooral: het is er zonnig en warm!

Stenen en zee

Stenen en zee

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *