Ode aan het Romeins verleden in Zuid-Limburg

Van vrijdag 14 tot en met zondag 16 juni vormt Villa de Proosdij in Klimmen het decor voor FestiVia Belgica. Op het programma staan een Romeins sharing diner en een Beleefmarkt met Romeinse open keuken. Ook zijn er tal van (kinder)activiteiten en interessante lezingen en workshops.

Flamingotongetjes, gepofte muizen en gebraden pauw. Rare jongens, die Romeinen, zelfs op hun bord. Maar voor de ‘gewone’ Romein stonden heel andere dingen op het menu. Smaken die we nu heel normaal vinden, maar waar 2000 jaar geleden in onze streek nog niemand van had gehoord. Druiven, kersen, kippen. Wijn en olie. En kruiden als rozemarijn, tijm en lavas. Vertrouwde ingrediënten, maar met een andere bereiding dan nu.

 

 

Het festival start op vrijdag 14 juni met een Romeins sharing diner. In de tuin van Villa de Proosdij staan lange tafels klaar voor een diner op basis van authentieke recepten. Op zaterdagmorgen 15 juni kun je de Via Belgica rennend verkennen met een hardloopgids. Raoul Spronken van Maastricht Running Tours neemt je mee op een ontspannen maar actieve tour met een leuke historische inslag.

 

 

Op de Beleefmarkt op zaterdag 15 en zondag 16 juni proef je de lekkerste Romeinse hapjes, en leer je de Via Belgica en het uitgebreide Romeinse erfgoed kennen. In de Romeinse open keuken gaan lokale gastkoks aan de slag met ingrediënten van producenten uit de regio. Er zijn foodstands met wijnen en cocktails, en ook de Via Belgica foodtruck rukt uit. Kinderen kunnen schatzoeken, de gladiatorenschool bezoeken of Kunradersteen hakken. Ook zijn er lezingen en workshops, onder meer over Romeinse planten en kruiden.

FestiVia Belgica is de voorlopige lauwerkrans op het werk van de Vrienden van Via Belgica, een groep betrokken ondernemers, vrijwilligers, instellingen en overheden. Al twee jaar zetten ze samen met de aanjagers van Via Belgica het Romeins verleden in Zuid-Limburg op de kaart. Na de Romeins Zuid-Limburg gids en talloze activiteiten brengt FestiVia Belgica alle inspanningen nu samen in een allesverbindend festival voor jong en oud.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.