Er stroomt chocolade door de Zaan

Windmill Cruises realiseert samen met het CacaoLab en het Zaans Museum de Chocolate River Tour op de Zaanse Schans. Op interactieve wijze wordt gewag gedaan van de geschiedenis van cacao naar chocolade.

Van cacao naar chocolade

De Zaanstreek was het eerste industriegebied in Europa. Hier werden vanaf de 16e eeuw hout, olie, verf, meel, papier en tientallen andere producten verwerkt. In 1730 draaiden hier zelfs meer dan 600 molens tegelijkertijd. In de 19e eeuw werden de meeste molens vervangen door fabrieken. De machines van Verkade, Duyvis, Lassie en Croklaan maakten dat de Zaanstreek ‘de provisiekast van Nederland’ werd genoemd.

 

 

Cacao was altijd een zeer belangrijk onderdeel van deze ontwikkeling. Aanvankelijk met molens, later met fabrieken, werd cacao omgezet in chocolade. De streek telde tientallen fabrieken en op sommige dagen rook de hele streek naar cacao.

Gaby Lovers (Windmill Cruises): ‘Wij presenteren bij voorkeur belevingen die verdieping opleveren en leerzaam zijn. Duik in de geschiedenis in de Verkade Experience van het Zaans Museum. De experts van het CacaoLab nemen je mee in deze vaderlandse chocolade geschiedschrijving.

 

 

De Chocolate River Tour start middenin het Zaans Museum. Daar ligt de Verkade Experience. Hier waan je je in een vroeg twintigste-eeuwse chocolade- en koekjesfabriek, waar de originele machines nog volop draaien en de geschiedenis van Verkade tot leven komt. Trek je werkkleding aan en kruip in de huid van een meisje van Verkade, cacao-expert of koekenbakker.

Pauline Gingnagel (CacaoLab): ‘Tijdens de vaart van 75 minuten wordt er 15 keer geproefd, en reken maar dat men wordt verrast hoe cacao en chocolade kan smaken. Tegelijkertijd krijgt men van alles te horen over de geschiedenis en de hedendaagse industrie, over het verwerken van cacaoproducten in veevoer, linoleum en medicijnen. De tour nu een aantal keren getest en steeds waren de gasten na afloop nog enthousiaster over en bekender met de geschiedenis van cacao.’

De Chocolate River Tour vindt maandelijks plaats op de laatste zondag van de maand.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.