In juni is het vaak raak, heel dichtbij in Duitsland: toffe feesten rond kastelen!

Sowieso een uitgelezen periode, om eens op je gemak rond te trekken in de gevarieerde vier-eenheid Münsterland-Osnabrücker Land-Emsland-Grafschaft Bentheim. De lente wordt al een beetje zomers. Ze liggen er schitterend bij, de bloeiende kasteeltuinen van al die indrukwekkende buitenplaatsen, ruige vechtburchten en deftige pronkpaleizen. Steek ook even de slotgracht over om je binnen te verwonderen over al dat moois uit het verleden.

We zijn in de Duitse grensstreek, dus reken op smaakvol en verantwoord gerestaureerd erfgoed. Breek op één zonnige zondag al je records: de Schlösser und Burgentag van het Münsterland!

Zondag 16 juni: feestelijke Open Dag bij 37 Schlösser und Burgen

Vraag je aan iemand, die al eens in het parkachtige Münsterland was, om in een paar woorden een indruk van de streek te geven, dan zal die persoon zeggen: heerlijk fietsen, ontelbaar veel kastelen, in al hun veelsoortige glorie. Tijdens deze ‘Zelf-Zien-Zondag’, zorgt ieder kasteelpark of sprookjespaleis voor een eigen, originele invulling voor een topvakantiedag zoals bijzondere rondleidingen en concerten. Dus ook de geheimzinnige, want anders hermetisch voor publiek gesloten kastelen in privébezit, zoals Haus Stapel in Havixbeck, of Schloss Steinfurt, Schloss Harkotten, Burg Kakesbeck en Schloss Loburg. Buitenkansje, zouden we in Nederland en Vlaanderen zeggen. De ‘grote namen’ onder de toeristentrekkers doen wat extra’s: allemaal naar het afsluitende openluchtconcert op het terrein van waterkasteel Burg Vischering (uit 1271). Vanwege de grote populariteit van verschillende activiteiten wordt aangeraden van te voren te reserveren.

Overal op de route liggen overzichtskaarten. Of kijk op www.schloessertag.de.

 

 

Twee nu al onvergetelijke evenementen in het Osnabrücker Land

Dat wordt keuzes maken, uit het boordevolle programma op het Sommerfestival rond Schloss Ippenburg, in het lange weekend van 20-23 juni. Een kleine greep. De paleistuin verandert in een dampende, sissende buitenkeuken, voor even Duitslands grootste grillrestaurant. Officiële Kampioenschappen Barbecue Stoken en Proeven! Allemaal iets te mannelijk? Luister dan naar de Zwitserse fruitteler Markus: alles over theeplantages en theezetten. Stukje het avontuurlijke oerbos in – hier ook wel trots ‘Ippenburger Wildnis’ genoemd – en je wandelt door kunstproject ‘Paradiese und Utopien’. Vol moderne uitvindingen voor ouderwets outdoorplezier: tiny houses, hangende tenten, luie hangmatten, vorstvrije slaapzakken, authentieke tonnen als badkuip.

De Nederlandse tuinarchitecte Jacqueline van der Kloet mag de 100ste verjaardag van architectuurstroming ‘Bauhaus‘ luister bijzetten, in het rosarium. Iets te verfijnd en kunstzinnig? Ga dan kanovaren, bungeejumpen, boogschieten of stook een kampvuur.
Primeur: het eerste, knotsgekke toernooi Ippenburger Hobbyhorsing. Is dit nog humor? Over hindernissen springen met zelfgeknutselde stokpaardjes.

 

 

Romantisch en historisch: het middeleeuwse Burgfest op Schloss Fürstenau

Het voorname paleis van de 14e-eeuwse prins-bisschop Gottfried is om het jaar een nostalgisch weekend lang het decor voor alles wat maar enigszins aan de turbulente, verre van stoffige Middeleeuwen doet denken: krijgshaftige ridders, maffe jokers, goochelaars, waarzeggers, dansgroepen, showorkesten met authentieke instrumenten, eerlijk en voedzaam eten (wild zwijn aan het spit!) en het eerste, nog niet zo erg doorgefokte oerbier uit de tijd dat er nog geen drinkwater was.

Alle gastheren in de juiste, antieke kleding vanzelfsprekend. De moderne, gamende nerd uit 2019 zou die verkleedpartij ‘cosplay’ noemen – hier wordt het al even serieus genomen!
Zeker zien: de historische markt met lekkernijen, streekproducten, sieraden, zeep en parfum, plus antieke ambachten als de touwslager, de smid en de pottenbakker. In de avondschemering: muziek en een hartverwarmende vuurshow! Op 15 en 16 juni.

Dat klinkt goed: Feest van de Zintuigen, Schloss Clemenswerth, Emsland

Als je één feest dit jaar ‘Tuinfeest’ mag noemen, dan is dit het wel. In een wereldberoemde baroktuin nog wel, dankzij de unieke, stervormige paviljoens met kaarsrechte lanen. Op het ‘heilige’ gras van het paleis zo’n 70 winkeltjes en kraampjes met bloemen en planten, of kruiden voor in de moestuin. Verder: leuke aankleding voor huis en tuin, culinaire verwennerij, rondleidingen, muziek en een programma speciaal voor kinderen.
Voor de gevorderde amateur-tuinwetenschapper: lezingen en demonstraties van een bekende Duitse tuinboekenschrijver en de presentator van een populair tuinprogramma op de Duitse televisie. In het weekend van 15-16 juni, normale entreeprijs museum.

Kasteelpark wordt ‘Gartentraum’ – van 28 t/m 30 juni in Bad Bentheim

Wie dichtbij de Grafschaft Bentheim woont, eigenaar van een tuin of niet, mag het niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het is alles-in-1: tuinbeurs, tuincongres, tuinshow. Zo’n 200 hoveniers, landschapsarchitecten, lifestyle coaches, aannemers en klussers presenteren hun hoogwaardige producten in het kasteelpark aan de voet van Burg Bentheim. Van dartele Duitse fonteinen tot Japanse bloemsierkunst, van zware landbouwwerktuigen voor de hobbytuin tot subtiele decoraties voor in huis, in de serre, of helemaal achter in de siertuin als blikvanger.
Je ziet hem stralen in de beeldige perken rond het kasteelcomplex Schloss Bentheim – je mag hem ook aanschaffen, als je plechtig belooft hem thuis liefdevol te verzorgen: de roos ‘Bentheimer Gold’. Een keurige struikroos met schitterende, dieporanje bloemen, als eerbetoon aan de oranjebruine kleur van de stoere, lokale zandsteen waar ze in kuuroord Bad Bentheim vroeger mee bouwden. De dikke muren van de burcht uiteraard ook!

Nog meer inspiratie? www.geheimoverdegrens.nl/stad-land-en-cultuur/

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.