Dit zijn de actuele tentoonstellingen in Duitsland

Ontdek dit voorjaar de prachtige laksculpturen van Nobuyuki Tanaka in het Museum für Lackkunst in Münster of de veelzijdige en kleurrijke objecten van Joana Vasconcelos in het Max Ernst Museum in Brühl.

Nobuyuki Tanaka: ‘Urformen. Primordial Memories’

Museum für Lackkunst – Münster | nog te zien t/m 30 juni 2019

Nobuyuki Tanaka is één van de creatiefste kunstenaars op het gebied van Japanse lakkunst. In zijn sculpturen versmelten duizenden jaren techniek met een eigentijdse vormentaal. Voor zijn innovatieve laksculpturen, die enerzijds zwevend, anderzijds massief lijken of juist organisch aandoen, laat Tanaka zich inspireren door natuurverschijnselen en het menselijk lichaam. De zwarte of rode glanzende oppervlakken van de ruimtelijke, amorfe structuren en objecten verwijzen naar het traditionele kleurpalet van de Japanse lakkunst.
In de tentoonstelling in Münster zijn 20 kunstwerken te zien die de kunstenaar tussen 1994 en 2018 maakte. Voor een deel zijn het monumentale werken die soms aan de muur hangen en soms op de vloer staan. De glanzende laklaag geeft de sculpturen een aantrekkelijke uitstraling en een bijzonder gevoel van diepte. Het licht speelt daarbij een belangrijke rol want de veranderende lichtinval toont telkens andere facetten van het kunstwerk.

 

 

Joana Vasconcelos – MAXIMAL

Max Ernst Museum Brühl des LVR – Brühl | nog te zien t/m 4 augustus 2019

Het Max Ernst Museum Brühl van de LVR is het eerste Duitse museum dat een solotentoonstelling van Joana Vasconcelos (* 1971) presenteert. De getoonde objecten en installaties geven een goed beeld van de werkwijze van Joana Vasconcelos. De kunstenares uit Lissabon staat bekend om haar volumineuze werken, waarmee ze de grenzen verkent tussen traditie en moderniteit, elitaire en alledaagse cultuur, kunstnijverheid en industriële productie. Ze kreeg in 2005 voor het eerst internationale aandacht op de Biënnale van Venetië met haar werk The Bride (A Noiva), een monumentale kroonluchter gemaakt van duizenden tampons.

 

 

In haar grote werken gebruikt Joana Vasconcelos vaak alledaagse voorwerpen die ze vervreemdt, herinterpreteert en linkt met een eigen soort surrealistische objectkunst. Ze verwerkt verschillende materialen zoals tegels, keramiek en stof en maakt gebruik van traditionele handwerktechnieken zoals haken, naaien en breien. In haar atelier ontstaan, in kleurige garennetten ingekapselde, meubels en enorme stoffen wezens: zogenaamde ‘Walküren’, waarmee ze internationale bekendheid verwierf.
Deze overzichtstentoonstelling van het werk van Joana Vasconcelos is gemaakt in nauwe samenwerking met de kunstenaar en haar atelier in Lissabon. De titel MAXIMAL heeft niet alleen betrekking op Max Ernst, maar ook op de omvang van de objecten van Joana Vasconcelos.

Kijk voor meer tentoonstellingen in Duitsland op www.tentoonstellingen-duitsland.nl.

Dit zijn de leukste plekken in Münster

Je kunt deze Münster tips, die niet op de site staan, nu in je e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een plattegrond bij.

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.