Bekijk Cragg, Disler en Bühl in het Skulpturenpark Waldfrieden

Op het uitgestrekte terrein rondom het historisch monument Villa Waldfrieden in Wuppertal heeft Britse beeldhouwer Tony Cragg een beeldenpark opgezet. Naast sculpturen van de Brit zelf omvat het park werken van andere internationaal gerenommeerde kunstenaars uit de 20e en 21e eeuw.

Dit voorjaar en deze zomer zijn er naast actueel werk van Tony Cragg (t/m 12 mei) tentoonstellingen van de Zwitserse kunstenaar Martin Disler (t/m 16 juni) en de Duitse Hede Bühl (vanaf 25 mei) te zien.

Met het beeldenpark vervulde de kunstenaar, die in Wuppertal woont, zijn droom om het verlaten areaal Waldfrieden te veranderen in een tentoonstellingscentrum voor beeldhouwkunst. Het particuliere museum werd geopend in 2008 en wordt beheerd door de Cragg Foundation.

 

 

Villa Waldfrieden

Op het terrein van zo’n 14 hectare wisselen bomen en weilanden elkaar af. Het was oorspronkelijk eigendom van de lokale industrieel Kurt Herberts, die hier tussen 1947 en 1950 door de architect Franz Krause een villa liet bouwen. Het interieur van het luxueus uitgevoerde bouwwerk richt zich dynamisch naar de bewegingen van de bewoners, terwijl het exterieur zich harmonisch aan het landschap en de natuur aanpast. Als buitengewoon voorbeeld van organisch bouwen is Villa Waldfrieden sinds 1992 een beschermd monument. Het gebouw is om redenen van behoud niet openbaar toegankelijk, maar soms worden er rondleidingen georganiseerd en het kan ook voor evenementen worden gehuurd.

 

 

Groeiend beeldenpark

In het omvangrijke park rondom Villa Waldfrieden wordt een gestaag groeiende beeldenverzameling tentoongesteld. Inmiddels zijn er 41 werken te bewonderen. Naast werk van Tony Cragg zijn er beelden van andere bekende beeldhouwers te zien, zoals Henry Moore, Richard Deacon, Wilhelm Mundt, Eva Hild, Jaume Plensa en Markus Lüpertz. Dankzij de karakteristieke topografie is het terrein uitermate geschikt voor een afwisselende presentatie van sculpturen.

Een bezoek aan het beeldenpark is het hele jaar door de moeite waard vanwege het uitgebreide tentoonstellings- en evenementenprogramma. In drie speciaal voor dit doel gerealiseerde gebouwen vinden het hele jaar door bijzondere tentoonstellingen plaats, evenals kamermuziekconcerten, voordrachten en lezingen. In de zomermaanden worden in de concertreeks KLANGART in de openlucht voor Villa Waldfrieden jazz- en wereldmuziek ten gehore gebracht.

Een hapje eten en drinken is mogelijk in Café Podest. In dit voormalige huis van de tuinman is ook voldoende plaats voor grotere groepen. Zowel het beeldenpark als het café zijn het hele jaar door geopend; in de wintermaanden alleen in de weekenden. Rondleidingen worden regelmatig aangeboden. Voor groepen ook op aanvraag mogelijk.

Actuele en komende tentoonstellingen

Tony Cragg – New Works
nog te zien t/m 12 mei 2019
Het oeuvre van Tony Cragg openbaart zich als een rusteloos proces van het verkennen van de mogelijkheden van het materiaal en de transformatie van de wereld om ons heen. Zijn stelling dat ‘er veel meer dingen zijn die niet bestaan dan dingen die wel bestaan’ hint naar een oorsprong van dingen en vormen die buiten onze waarneming liggen. Sculptuur is voor Cragg een middel om het enorme potentieel van nieuwe vormen en de bijbehorende betekenissen, dromen en talen te ontsluiten. Kenmerkend voor zijn werk is de diversiteit aan materialen – van plastic tot edelmetalen – en technieken: beeldhouwen, fotografie, grafiek en aquarel.

Martin Disler – Häutung und Tanznog te zien t/m 16 juni 2019
De Zwitserse schilder en beeldhouwer Martin Disler creëerde in de vroege jaren 90 een serie van 66 levensgrote bronzen figuren, getiteld ‘Häutung und Tanz’ (vervelling en dans). Het project werd in de jaren 1991-1992 in de London Whitechapel Art Gallery, de Kunsthalle Basel en het Lenbachhaus in München tentoongesteld. Deze beeldengroep wordt beschouwd als het hoogtepunt van het sculpturale werk van Martin Disler, maar is daarna nooit meer als geheel gepresenteerd. Dat komt doordat de individuele sculpturen sindsdien verspreid zijn over tal van museum- en privécollecties. Na meer dan 30 jaar wordt nu een belangrijk deel van deze collectie weer samengebracht in de tentoonstelling in het Skulpturenpark Waldfrieden.

Hede Bühl
25 mei t/m 11 augustus 2019
Kenmerkend voor het werk van Hede Bühl (geboren in 1940) zijn de verpopte, soms omzwachtelde menselijke figuren, bustes en koppen. De kunstenares houdt zich niet bezig met individuele expressie, maar met fundamentele sculpturale vragen. Haar koppen bestempelt ze als haar hoofdthema. Deze koppen worden gereduceerd tot de eenvoudigste basisvormen, met accenten zoals uitstulpingen, maar ook een soort spanbanden en beugels die het materiaal bijeen lijken te houden. Een selectie van grootschalige sculpturen, gemaakt van steen, brons, soms van aluminium, lood of plastic, zal te zien zijn in de tentoonstelling in Skulpturenpark Waldfrieden.

Meer informatie op www.skulpturenpark-waldfrieden.de en www.tentoonstellingen-duitsland.nl.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.