11 Redenen voor een vakantie in de Oostenrijkse regio Hoogstiermarken

Op zoek naar een vakantieregio dat nog niet platgetreden is door massatoerisme en dat zich een oplaadstation voor de ziel noemt vanwege de schone lucht, de vele fiets- en wandelpaden, de donkergroene bossen en het bergachtig landschap: welkom in de Oostenrijkse regio Hoogstiermarken ten zuiden van Wenen, gelegen tussen Semmering, Hochschwab en de Eisenerzer Alpen. Hieronder een selectie van enkele bezienswaardigheden.

Slapen in een supergrote koffer of ufo

Wil je eens ludiek overnachten, dan kun je in Hoogstiermarken in een aantal bijzondere accommodaties logeren. Wat te denken van slapen in een enorme koffer met uitzicht op een meer: de kofferdeksel opent en sluit electrisch, en heeft een ruim en in hoogte verstelbaar bed, minibar, verlichting en muziek. Zijn ufo’s meer jouw ding, je kunt ook in een prachtig nagebouwde ufo overnachten. Beide snoezelplekken staan op camping Rosskogler in het dorp Aflenz. Voor de prijs hoef je het niet te laten: 79 euro per nacht.

 

 

Wellicht de mooiste aller treinritten

Een geweldige dagtocht is een rit over de Semmeringspoorlijn door 15 tunnels en over 16 viaducten. Het verbindt de plaats Gloggnitz met Mürzzuschlag, voert door een spectaculair berglandschap en kreeg in 1998 terecht een plaats in de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Race er niet voorbij: de Red Bull Ring

Met je eigen auto lekker scheuren over het circuit, een racemonster of snelle motor huren of de Formule 1 – dit jaar van 28 juni tot en met 30 juli – aan den lijve ervaren: het kan op de Red Bull Ring circuit in Spielberg. Uiteraard kun je er ook gewoon een rondleiding van 1,5 uur boeken of bijvoorbeeld met een 4-Wheel Drive auto op een speciale offroad track gaan rijden.

 

 

Bezoek de Wilde Berg dierentuin

Je hebt er geen kind meer aan wanneer je je kroost een dagje meeneemt naar Der Wilde Berg in de plaats Mautern: het is een mix van een speeltuin, attarctiepark en dierentuin en wel op een hoogte van 1100 meter. Het park heeft 300 diersoorten waaronder beren en vossen en tweemaal per dag zijn er valkerijvoorstellingen.

De mooiste plek in Oostenrijk

Jawel, de ‘Grüner See’ (Groene meer) in Tragöss in Hoogstiermarken mag zich na een verkiezing de mooiste plek van Oostenrijk noemen. Ieder jaar voltrekt zich hier een bijzonder kleurenschouwspel als het smelwater uit de bergen dit meer opvult tot een diepte van 11 a 12 meter. Door het ultraschone water, de lichtinval en het gras op de bodem van het meer krijgt het een groenblauwe schittering dat zeer fotogeniek is.

Voel je een ridder in Kasteel Oberkapfenberg

Bezoekers van Kasteel Oberkapfenberg staan middeleeuwse avonturen te wachten. Van de tentoonstelling “Grensgänge” (Grenspassages) waarbij u zich op een tijdreis naar kruisridders en alchemisten begeeft tot aan adembenemende roofvogelopvoeringen met de sneeuwuil Flaumi en de adelaar Aqua.

Hochschwab: Fiets- en wandelparadijs

In het hart van Hoogstiermarken ligt de indrukwekkende Hochschwab bergrug tot een hoogte van 2270 meter. Dit gebied is een eldorado voor fietsers en wandelaars. Met een beetje geluk zie je er gemzen en alpenmarmotten en een populaire attractie is de Kraushöhle – een druipsteengrot.

860pk onder de motorkap

Ooit al eens in een monstertruck van 860pk willen zitten? Dat kan hier in Erzberg in Eisenertz, de grootste bovengrondse mijn waar erts wordt gedolven. Toeristen worden in de Hauly rondgereden, op donderdagen kun je zelfs ervaren hoe explosieven ingezet worden. Ook kun je een mijnbouwtentoonstelling bezoeken en met een treintje 1,5km de grotten ingaan voor een rondleiding. Geopend van 26 april tot 31 oktober.

Romantik Zimmer; zwijmeladressen voor tortelduifjes

Zo’n 30 hotels en boerderijen in Hoogstiermarken hebben zich onder de naam ‘Romantik Zimmer’ (romantische kamers) verenigd in een samenwerkingsverband. De aangesloten accommodaties bieden onder meer een hemelbed, jacuzzi of sauna, open haard of kachel en vrijwel alle kamers zijn verschillend.

Bier en geschiedenis in Leoben

Het is de op een na grootste stad in Hoogstiermarken met een levendig centrum vanwege de vele jongeren (universiteit). Voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis, mag een bezoek aan de Kunsthal niet overslaan: met ruim 17.000 voorwerpen wordt er een mooie verhaallijn getoond van de geschiedenis van dit stadje. En liefhebbers van bier snellen naar het Gösseum: het museum van het bekende biermerk Gösser. Ze geven er een rondleiding van 2,5 uur met natuurlijk een proeverij aan het einde.

Eén van de belangrijkste bedevaartsoorden: Basiliek van Mariazell

Mariazell is een klein plaatsje maar zeer bekend vanwege haar basiliek en het houten beeld van de Maagd Maria. Volgens de overlevering is met de bouw rond 1200 begonnen en in de 14e eeuw ontstond de kerk. In de 17e eeuw werd deze uitgebreid met twee fraaie torens.

Bereikbaarheid

De dichtstbijzijnde luchthaven is Graz. KLM vliegt ieder dag eenmaal in 1 uur en 40 minuten naar de luchthaven van Graz, dan is het een transfer van 40 minuten naar Hoogstiermarken. Via de autoweg is het 1000km van Utrecht naar Leoben, een rijduur van bijna 11 uur.

Inspirerende & Betrouwbare informatie over vakantieland Oostenrijk

We hebben de 5 beste tips over Oostenrijk voor jou verzameld. Vul hieronder je e-mailadres in om de Oostenrijk tips direct te ontvangen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.