Zo gaat Darmstadt op weg naar UNESCO-werelderfgoed

Darmstadt heeft altijd een open oog gehad voor de dingen van de wereld: ‘man van de wereld’ groothertog Ernst Lodewijk haalde voor de oprichting van de kunstenaarskolonie op de Mathildenhöhe creatieve geesten uit heel Europa naar Darmstadt en verbond zo de Darmstädter onderzoekingsgeest met kunst en cultuur. De Mathildenhöhe was bij haar oprichting in 1899 een creatieve en innovatieve kunstenaarskolonie, die haar eigen, nieuwe stijl ontwikkelde en daarmee de moderne tijd inluidde in de sectoren architectuur en design.

Nu, 100 jaar later, is de Mathildenhöhe op weg naar UNESCO-werelderfgoed – alle documenten zijn ingeleverd, het besluit valt in 2020.

De Mathildenhöhe staat op zaterdag 18 mei centraal bij het feest ‘Welkom op de Mathildenhöhe’. Op de zuidhelling van de Mathildenhöhe, voor het portaal van het Ernst Ludwig-Haus, zorgen livemuziek, de Ginny-bar, theelichtjes en lampions in de bomen voor een relaxte sfeer.

 

 

De tentoonstelling ‘Alltagstauglich! Schmuck von Jugendstil bis Art déco’ (10 mei t/m 11 augustus in het Hessisches Landesmuseum Darmstadt) gaat over de jugendstil op de Mathildenhöhe en toont hoofdzakelijk sieraden voor dagelijks gebruik uit de eerste drie decennia van de 20e eeuw – van eenvoudig tot extravagant, maar altijd origineel en creatief. Alle tentoongestelde voorwerpen zijn afkomstig uit de privécollectie Ratz-Coradazzi en waren nog niet eerder te zien.

 

 

Wat slechts weinig mensen weten: het Bauhaus-archief werd in 1960 in Darmstadt opgezet en was hier te vinden tot het in 1971 naar Berlijn verhuisde. Daarom organiseren de musea in Darmstadt in 2019 verschillende exposities met het thema ‘Bauhaus’.

Het Hessisches Landesmuseum Darmstadt (HLMD) toont van 11 april tot 14 juli ‘bauhausPositionen’, het Kunstarchiv Darmstadt van 14 april tot 19 juli ‘Bauhaus-Archiv Darmstadt. Frühe Rezeption eines internationalen Stils’ en de Mathildenhöhe Darmstadt vanaf de zomer van 2019 de expositie ‘Künstlerhaus – Meisterhaus – Meisterbau. Die Mathildenhöhe Darmstadt und das Bauhaus.’

‘Bauhaus und die Fotografie. Zum Neuen Sehen in der Gegenwartskunst.’ is de titel van de tentoonstelling in de Kunsthalle Darmstadt van 29-9-2019 tot 5-1-2020 en in juni organiseert het Staatstheater Darmstadt een compleet Bauhaus-festival met allerlei activiteiten.

Met al je vragen over je verblijf in Darmstadt kun je terecht bij Darmstadt Marketing GmbH. Telefoon: +49-6151-134511, tcb@darmstadt.de, darmstadt-tourismus.de

Neem contact op met Darmstadt Marketing GmbH

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mail adres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

  • Schrijf je vraag in het Engels.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.