Guyana, een onterecht onbekend avontuur

Guyana is zelfs bij de avontuurlijk ingestelde reiziger nog vrij onbekend. Maar in de luwte van de publieke bekendheid stijgen de bezoekersaantallen nu al een aantal jaren op rij gestaag, in 2018 zelfs met 16%.

Guyana ligt ten westen van Suriname en profileert zich met name als Eco-bestemming. Al groeit de populariteit, het blijft nog steeds een bestemming voor fijnproevers: Guyana verwelkomde in 2018 iets minder dan 300.000 toeristen. Dat is bijvoorbeeld nog geen twintigste deel van het aantal toeristen dat Amsterdam jaarlijks trekt. Van drukte is dus geen sprake en dit mag daarom met recht een off-the-beaten-track bestemming heten: geen mensenmassa’s of drones bij adembenemende natuurwonderen als de Kaieteur Falls, wat ongetwijfeld een van de mooiste watervallen ter wereld is en bovendien een van de hoogste ‘single drop’ watervallen.

 

 

Ongerept en puur

In de ongerepte junglewouden herbergt Guyana enkele van de zeldzaamste dieren van het contintent: Jaguars, harpijen, reuzenotters en zwarte kaaimannen zijn hier te spotten. Guyana is grotendeels onontgonnen terrein en het best te verkennen met een 4 x 4 voor een tour naar het binnenland.

 

 

Birdwatching in Guyana

Veel habitats zijn nog onaangetast, wat de grote soortenrijkdom en verspreiding van bijzondere vogelsoorten heeft behoed voor verstoring. Er leven maar liefst 700 soorten tropische vogels. De vogelliefhebber zal hier zeker bijzondere soorten kunnen spotten.

Guyana is een ideale bestemming voor de avontuurlijk ingestelde reiziger

Het is een waar paradijs voor natuurliefhebbers, fervente hikers en liefhebbers van eco-toerisme. Hoewel het toerisme in Guyana aan het groeien is, is Eco tourism hier bijna vanzelfsprekend door het onbedorven karakter van de bestemming. Ter illustratie: het National Park Kaieteur Falls had in het hele afgelopen jaar slechts 8.195 geregistreerde bezoekers. Niet bepaald overbelast met toerisme dus, wat een volstrekt unieke ervaring garandeert.

Rivierenland

Wie Guyana bezoekt, kan (bijna letterlijk) niet om de rivieren heen: rond de Runipuni bevinden zich bijzondere landschappen als savannes en de jungle is alomtegenwoordig. De lokale communities zien de toeristen graag komen in hun zelf beheerde eco-lodges en resorts bij de Essequibo rivier en Demerata rivier.

Zuid-Amerikaans temperament

Maar Guyana is niet alleen natuur, het sociale leven kent een Zuid-Amerikaans-Caraïbische sfeer. In de hoofdstad Georgetown is een bezoek aan de levendige Stabroek Market met al zijn exotische producten de moeite meer dan waard. De naam zegt het al, ook Guyana heeft nog wat oude roots uit de Lage Landen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.