57% van de Nederlandse reizigers wil duurzame keuzes maken om de planeet te redden

In het kader van de Dag van de Aarde op 22 april, deelt Booking.com de bevindingen uit zijn jaarlijkse Sustainable Travel Report. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (57%) van de Nederlandse reizigers gelooft dat mensen nu actie moeten ondernemen en duurzame reiskeuzes moeten maken om de planeet te redden voor toekomstige generaties.

Hoewel de resultaten in de verschillende leeftijdsgroepen met elkaar overeenkomen, is deze overtuiging wereldwijd in de leeftijdsgroep 46-55 het sterkst (74%), gevolgd door millennials (71%). Ruim een derde (35%) van de Nederlandse reizigers meldt meer vastberaden te zijn om duurzame reiskeuzes te maken dan een jaar geleden. Er zijn wel belemmeringen wanneer ze dit in de praktijk proberen te brengen, zoals een gebrek aan kennis en beschikbare of aantrekkelijke opties.

De bevindingen komen op het juiste moment, gezien het speciale rapport dat de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) van de VN heeft uitgebracht in 2018. Daarin wordt gesteld dat de wereld iets meer dan tien jaar de tijd heeft om de opwarming van de aarde tot 1,5 °C boven het pre-industriële niveau te beperken. Daarboven wordt het risico op overstromingen, droogte en extreme hitte aanzienlijk groter.

 

 

Eco-mmodatie

In overeenstemming met de algemene intentie om duurzamere reiskeuzes te maken, worden duurzame verblijven steeds populairder. Meer dan de helft (55%) van de Nederlandse reizigers is van plan om komend jaar minstens één keer in een eco-vriendelijke of groene accommodatie te verblijven. Bovendien geeft 56% van de Nederlandse reizigers aan dat ze eerder een accommodatie zullen boeken als ze weten dat die milieuvriendelijk is, of ze nu expliciet op zoek zijn naar een duurzaam verblijf of niet.

Maar hoe weten reizigers of een accommodatie duurzaam is? Driekwart (75%) van de Nederlandse reizigers zegt dat ze niet op de hoogte zijn van het bestaan van milieukeurmerken voor vakantie-accommodaties, terwijl ruim een kwart (26%) bevestigt dat een internationale standaard voor het identificeren van milieuvriendelijke accommodaties hen zou helpen om duurzamer te reizen. Ten slotte zegt 40% dat ze zich beter zouden voelen over een verblijf in een accommodatie als ze zouden weten dat deze een milieukeurmerk heeft.

 

 

Knelpunten duurzaam reizen

Ondanks de beste bedoelingen gaat niet alles van een leien dakje voor (potentiële) groene reizigers. Het rapport legt ook bloot welke knelpunten reizigers tegenkomen bij het maken van duurzame reiskeuzes:

% van de Nederlandse respondenten is het hiermee eens:

  • Ik weet niet hoe ik duurzamer kan reizen – 24%
  • Hoewel ik opties zie om duurzamer te reizen, vind ik andere opties toch aantrekkelijker – 35%
  • Ik kan de extra kosten niet betalen om duurzaam te reizen – 35%
  • Mijn agenda beperkt me in het maken van duurzame keuzes – 21%
  • Ik vind duurzame reisbestemmingen minder aantrekkelijk dan andere bestemmingen – 35%
  • Ik weet wat ik kan doen om duurzamer te reizen – 40%

De reisbranche speelt hierbij in de ogen van reizigers een belangrijke rol: 58% van de Nederlandse reizigers vindt dat reisbureaus consumenten duurzamere reismogelijkheden moeten bieden. Aan de andere kant erkent 38% dat ze het moeilijker vinden om duurzame keuzes te maken tijdens hun vakantie dan in het dagelijks leven. Bijna een derde (31%) van de Nederlandse reizigers geeft toe dat hun vakantie een speciale tijd is waarin ze niet willen nadenken over duurzaamheid.

Van ambitie naar actie

De onderzoeksresultaten geven ook aan dat reizigers eerder duurzaam zullen reizen als er een economische prikkel is, zoals belastingvoordelen, als ze eco-vriendelijke opties kiezen (34%). Dit wordt op de voet gevolgd door duurzame of milieuvriendelijke filteropties op online reserveringssites (30%).

Hoewel een deel van de reizigers toegeeft tijdens hun vakantie niet te willen nadenken over duurzaamheid, zegt de helft (50%) van de Nederlandse reizigers dat ze al bezig zijn hun gedrag te veranderen, en tijdens hun vakantie duurzamere keuzes maken. Ze gaan bijvoorbeeld meer wandelen of fietsen. Bovendien zou 55% het fijn vinden als het geld dat ze besteden aan reizen teruggaat naar de lokale gemeenschap. Ook zoekt meer dan de helft (55%) authentieke ervaringen die representatief zijn voor de lokale cultuur. Bijna een derde (29%) van de Nederlandse deelnemers wil dat reisbureaus tips geven over duurzaam gedrag tijdens het reizen, en 41% zegt dat als er een optie was om de CO2-voetafdruk van hun vakantie-accommodatie te compenseren, ze dat zouden doen.

“Dit is het vierde achtereenvolgende jaar dat Booking.com opdracht heeft gegeven tot zijn Sustainable Travel Report, en het is hartverwarmend om de duurzame reismotivaties en -intenties onder reizigers te zien, hoewel het duidelijk is dat er nog steeds complexe uitdagingen zijn om die volledig te realiseren”, zegt Pepijn Rijvers, SVP & Head of Accommodation bij Booking.com. “Als wereldwijde leider op het gebied van reizen zijn we continu op zoek naar manieren om te innoveren op ons platform, van accommodaties tot ervaringen en vervoer. We testen verschillende manieren om de beste informatie boven water te krijgen en klanten te ondersteunen bij hun duurzame reiskeuzes. Daarnaast bieden we ondersteuning en doen we investeringen om innovatie te bevorderen op het gebied van duurzaam toerisme; dat doen we met onze startup-programma’s Booking Booster, Cares Fund en Cares Lab. Het is belangrijk dat iedereen in het ecosysteem voor reizen samenkomt, van gevestigde bedrijven tot start-ups, bestemmingen, accommodaties, vervoers- en attractie-aanbieders en reizigers zelf. Alleen door samenwerking kan echte verandering sneller doorgezet worden.”

Naast het helpen van reizigers bij het verkennen van bestemmingen over de hele wereld, probeert Booking.com ook bij te dragen aan de gezondheid van die bestemmingen, zodat toekomstige generaties er nog jaren van kunnen genieten. Hiervoor heeft Booking.com het Booking Booster-programma, het Booking Cares Fund en de Booking Cares Labs opgericht, evenals een intern vrijwilligersprogramma waarin medewerkers met lokale organisaties samenwerken aan projecten die helpen bij het verbeteren van bestemmingen over de hele wereld. Deze initiatieven geven invulling aan de doelstelling van Booking.com om een positieve impact te hebben op de wereldwijde toerisme-industrie.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.