In de voetstappen van smokkelaars, marskramers en andere avonturiers in het ‘Geheim over de grens’

Dat het Münsterland, het Osnabrücker Land, de Grafschaft Bentheim en het Emsland uitstekend geschikt zijn voor een korte fietsvakantie over de grens is al lang geen geheim meer. Nog niet zo bekend is dat het Duitse grensgebied ook uitstekende wandelmogelijkheden biedt. Het landschap net over de grens is bijzonder gevarieerd en biedt volop mogelijkheden voor zowel beginners als ervaren wandelaars.

Laat je verrassen en volg de sporen van smokkelaars of marskramers. Elke streek heeft zijn eigen highlights die erop wachten om al wandelend ontdekt te worden.

 

 

Wandelen tussen de boomtoppen in het Osnabrücker Land

Goed nieuws voor iedereen die vorig jaar de Bundesgartenschau in Bad Iburg heeft gemist: dé trekpleister van dit tuinevenement, het boomkroonpad, blijft behouden. Het mooie kuurpark en het pad door de kruinen van de bomen zijn elke dag voor het publiek geopend. Van boven heb je een heel ander perspectief op het park en het kasteel. Het pad slingert door de boomtoppen van het ene naar het andere uitkijkplatform. Als je meer wilt weten over de dieren en planten in het Teutoburger Wald of over de geschiedenis van de streek, kun je deelnemen aan een rondleiding. Deze is trouwens ook in het Nederlands beschikbaar. Maar je kunt ook even een blik werpen op de informatieborden. Als je dan de smaak goed te pakken hebt, liggen er in het omringende Geo- en Naturpark TERRA.vita, nog talrijke andere wandelpaden die erop wachten om te worden ontdekt. Een leuk uitstapje voor het hele gezin.

 

 

In de voetsporen van smokkelaars in het Münsterland

Wie liever met beide benen op de grond blijft, kiest in het Münsterland het Kommiezenpad, net over de grens bij Winterswijk. Vroeger was de grens gemarkeerd met 186 grensstenen. Sinds 1813 traden Nederlandse en Duitse Commiezen – douaniers avant la lettre – gezamenlijk op tegen smokkelaars. Al wandelend op de 17,9 km lange route tussen het klooster Burlo, Vreden, Südlohn en Winterswijk kom je de Nederlands-Duitse samenwerking op het spoor. Onderweg kun je op informatieborden allerlei interessante verhalen over de grens, de natuur en de lokale geschiedenis nalezen.

Nieuwsgierige Nederlanders die naar Bad Bentheim wandelden

Ook in de Grafschaft Bentheim kun je heerlijk wandelen. Als onderdeel van de Grafschafter Spurensuche, een uitgebreid netwerk van wandelpaden, kun je op het Podagristenpad heel gemoedelijk de grensstreek verkennen. De 80 km lange wandelroute dankt haar naam aan drie Nederlandse avonturiers uit Coevorden. Uit nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang staken de drie mannen in 1843 drie landsgrenzen over (Koninkrijk der Nederlanden, Hannover en Pruisen) en publiceerden nog in datzelfde jaar een leuk reisverslag. Ze beschreven dorpen en steden, mensen en landschappen en merkten verschillen op tussen de Grafschaft Bentheim en Nederland. Op de gekscherende naam Podagristen kwamen ze bij het heilzame zwavelbad tegen jicht (podagra in het Grieks) in Bad Bentheim. Volg de wandeling van de drie Podagristen en ontdek of de verschillen nog hetzelfde zijn.

Uitgestrekt veenlandschap tussen Drenthe en het Emsland

Het Nederlands-Duitse grensgebied tussen Groningen en Nordhorn was lang een ruig en ontoegankelijk veengebied. Vanaf de 18e eeuw werd er turf gestoken en het land gecultiveerd. In het natuurgebied Natuurpark Moor-Veenland, op de grens tussen Drenthe en het Emsland, liggen nog een paar intacte veengebieden. Elk jaargetijde heeft in het Natuurpark zijn eigen sfeer. In de lente biedt het wollegras, dat als een deken over de turf ligt, een prachtig beeld. In augustus lijkt de bloeiende heide wel een groot paars meer. ´s Winters ziet het landschap er ruig uit, behalve als er een laagje sneeuw ligt. Bijna mystiek kun je het landschap beleven als je gaat wandelen tegen het vallen van de avond.

Meer informatie: www.geheimoverdegrens.nl/wandelen-duitsland/

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.