Dit is de evenementenstad van het jaar 2019

Gouda is de stad die in de categorie tot 100.000 inwoners het afgelopen jaar de meeste visie en lef heeft getoond op het gebied van publieksevenementen. Dit zegt de jury van de Nationale Evenementenprijzen. De evenementenkalender 2019 geeft dan ook alle reden een dagje of weekend Gouda in te plannen. 5 bekende en minder bekende highlights:

De kaasmarkt

Een van de bekendste en zeker langstlopende evenementen in kaasstad Gouda: de Kaasmarkt. Onderscheidend van andere kaasmarkten omdat je als bezoeker letterlijk in het schouwspel van handjeklap en kaaswegen mag begeven, in plaats van toe te kijken vanaf een tribune. Elke donderdag van 4 april tot en met 29 augustus, behalve op 30 mei.

Gouds Montmartre

Eveneens op het historische marktplein van Gouda vindt elke woensdag een antiek-, curiosa en brocantemarkt plaats. Om je even op Montmartre te wanen en naar huis te gaan met wat bij Tussen Kunst en Kitsch misschien wel een ware kunstschat blijkt te zijn. Van 22 mei tot en met 28 augustus. Check altijd de website omdat de markt soms vanwege weersomstandigheden niet door kan gaan.

 

Lees ook dit artikel: Ontdek deze Goudse lentetips

 

Goudse Hofstedendagen

De fraaie landelijke Bloemendaalseweg is een oud veenlint dat het centrum van Gouda in loopt. Alle deelnemende hofsteden (boerderijen en/of buitenplaatsen) houden open huis en organiseren activiteiten zoals exposities, theater, oude ambachten, muziek, dressuur en speciale kinderactiviteiten. Het evenement vindt plaats op zaterdag 25 en zondag 26 mei van 11.00-17.00 uur.

Zotte Zaterdag

Op zaterdag 26 oktober herleeft de tijd van kaasmakers en bierbrouwers, van lakenververs en koopmannen. Die dag wordt het verhaal verteld van Gouda in 1511, het jaar waarin ‘Lof der Zotheid’ verscheen. Het baanbrekende boek van de even briljante als geestige geleerde die in Gouda opgroeide: Erasmus. Een aanrader voor het hele gezin, met muziek, een markt, straattheater, ambachten en activiteiten.

 

 

Stad van Winterevenementen

De middeleeuwse binnenstad leent zich bij uitstek voor Anton Pieck-achtige wintertaferelen: het bekende Gouda bij Kaarslicht (voorheen Kaarsjesavond), schaatsen rondom het bekende 15e eeuwse stadhuis, Black Gospel Night, de wereldberoemde glas-in-lood glazen van de Sint Janskerk uitgelicht, zijn nog maar enkele voorbeelden van de overvolle winteragenda.

Uit het juryrapport van de Nationale Evenementen Prijzen: De jury was onder de indruk van het inspirerende en enthousiasmerende verhaal van Gouda. Deze gemeente heeft een charmant en stabiel evenementenprogramma met ruimte voor vernieuwing. Vooral de creatieve wijze waarop Gouda komt tot vernieuwing van het aanbod is door de jury als bijzonder positief beoordeeld. Dankzij een grote betrokkenheid van lokale ondernemers en innovatieve vondsten als een ‘kinderburgemeester’ slaagt Gouda er in om zijn traditionele evenementen te vernieuwen. Een aansprekend voorbeeld is de ontwikkeling van de Kinderkaasmarkt, een idee dat – hoe kan het ook anders – geopperd is door de ‘kinderburgemeester’, samen met haar kindercollege. Gouda investeert samen met ondernemers in evenementen en begrijpt de verbindende functie van evenementen. Vanuit die gezamenlijkheid worden ook initiatieven die de stad aandoen omarmd, zoals Gouda Roze stad van het Jaar in 2018.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.