Ontdek deze Goudse lentetips

De lente-agenda in Gouda is een ode aan ambachten, creativiteit en historie. De stad die in 2022 750 jaar bestaat is ‘Evenementenstad van het Jaar’ (in de categorie 100.000 inwoners) en bloeit als nooit tevoren. Met de kaasmarkt, een stoere hotspot aan de Hollandsche IJssel, de Keramiekdagen en concept-stores van Goudse bodem. Plus een unieke expositie met werken van Dalí en Chagall in de Gouwekerk.

Kaasmarktseizoen begint en kaasmeisjesexpositie

De kaasboeren uit de polders en de kaasmeisjes-en jongens zijn er klaar voor: het Gouda Kaasmarkt seizoen 2019 start donderdag 4 april. Met een historisch schouwspel van kaaswegen en handjeklap dat de kaastraditie van de wereldberoemde ‘Gouda cheese’ weergeeft. Kaasmarktdonderdag heeft ook dit jaar bijzondere activiteiten. Aanraders zijn de stadswandelingen met het Goudse Gidsen Gilde, de grachtentochten en speciale edities zoals de kinderkaasmarkt op 13 juni. Tot slot is er vanaf 4 april in Museum Gouda de expositie Jonge Kaas over kaasmeisjes en kaasjongens door de eeuwen heen. De kaasmarkt is er tot en met 29 augustus, iedere donderdag van 10.00 tot 12.30 uur (behalve op 30 mei, Hemelvaartsdag).

 

 

Industrieel GOUDasfalt: artistieke shops, brouwerij en outdoor sporten

Wie wel oren heeft naar een vrije sfeer en een avontuurlijke hotspot, zet koers naar GOUDAsfalt. Met de auto of met de schipper van Pontje Gein die je vanaf 31 maart weer overvaart. Dit oud-industrieterrein aan de Hollandsche IJssel en randje Goudse binnenstad is een broedplaats voor creatieve ondernemers. Zo tokkel je een eind weg bij het Ukelele paradijs, scoor je vintage spullen bij WievanZoethout, zijn er biertjes van stadsbrouwerij de Goudsche Leeuw, eet je bij Rederij de Vrijheid en staat er een tot outdoor sportplek omgebouwde zeecontainer van Gymboxx. Iedere 1e en 3e zondag van de maand openen de GOUDasfalt-ondernemers hun deuren om te laten zien wat ze in huis hebben en later dit voorjaar ligt het stadsstrand weer te blinken in de zon.

 

 

Dalí en Chagall in unieke Bible Art-expositie Gouwekerk

Ruim 250 litho’s, gravures, tekeningen en artefacten van onder andere Salvador Dalí en Marc Chagall sieren vanaf donderdag 18 april de muren van de Gouwekerk in Gouda. Dan opent in deze tot evenementenlocatie getransformeerde kerk de unieke expositie Bible Art: Van Dalí tot Chagall. Zo zijn er 40 tekeningen van het Bijbelse Jeruzalem van Dalí en 48 originele lithografieën van Chagall te zien. De expositie, met een selectie uit de privécollectie van de Duitse arts Heinz Ess, is zelden internationaal tentoongesteld en komt slechts eenmalig naar Nederland. De Goudse inbreng is van gevierd kunstschilder Jan van Lokhorst die al zes jaar werkt aan zijn ‘project Esther’, bestaande uit acht schilderijen en zeker 100 tekeningen over het Bijbelverhaal. Te zien tot en met 30 juni.

Goudse Keramiekdagen met Hemelvaart

Kunstzinnig keramiek, breekbaar porselein en stoer aardewerk. Gouda viert ook in 2019 haar ambachten en keramiektraditie (Gouds Plateel) met de Goudse Keramiekdagen. Tijdens de 44e editie met Hemelvaart, op 30 en 31 mei 2019, vertonen ruim 100 topkeramisten uit heel Europa hun kunsten. Zij geven demonstraties, er zijn wedstrijden voor onder meer het draaien van de hoogste vaas plus doe-activiteiten voor kinderen. Uiteraard zijn de keramiekobjecten ook te koop. Het thema voor dit jaar is ‘Erop of eronder’.

Concept-stores met producten van Goudse bodem

De Goudse Straatjes zijn een netwerk van oer-Goudse straten en stegen met boetieks, concept-stores en koffiecafés. Leuk om te ontdekken met de Beleef de Goudse straatjes-route uit de gratis xplre Gouda-app. Dan kom je vanzelf langs het nieuwe TOFF concept op de Zeugstraat, een shop-in-shop met woonaccessoires van diverse makers, koffiebar en flexwerkplekken. Voor Goudse souvenirs gemaakt door Goudse kunstenaars is er sinds kort The Gouda Shop op de Lange Tiendeweg. Ze verkopen Gouds plateel, maar ook Goudse houten huisjes en achterin de winkel maak je een foto met een Gouds stadsbeeld als achtergrond. Tot slot vind je een smeltkroes van ambachten bij The Melting Shop op de Kleiweg en zijn klein warenhuis HebikVia en conceptstore Kersvers niet meer weg te denken van de Goudse shoppingmap.

Bekijk ook Shoppen in de Goudse straatjes en de Eerlijk Winkelen-route.

Bijzonder overnachten plus nieuw boutique hotel

Bij een weekendje Gouda hoort een bijzonder slaapadres. De stad heeft een uitgebreid aanbod van schattig Erfgoedlogies, hippe B&B’s, verrassende appartementen en comfortabele hotels. Zo heb je bij Anna aan de Motte even je eigen huis uit 1630, slaap je heerlijk bij B&B Betty Blue (ook met kookatelier) en word je ’s ochtends wakker in een stroopwafel- of kaassuite bij Best Western Plus City Hotel Gouda. Top of the bill is het luxe appartement van Marina op de Markt met zicht op het mooiste stadhuis van Nederland en de kaasmarkt. In dezelfde categorie valt AirBnB de Illusie, een super-de-luxe en smaakvol appartement met de historische highlights om de hoek.

Vers van de pers! Het 17e-eeuwse Weeshuis van Gouda wordt getransformeerd tot WSHS boutique hotel met 25 luxueus ingerichte suites, een fine dining restaurant en wijn- en cocktailbar in hartje centrum. Het hotel verwacht in 2020 de deuren te openen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.