Vier 50 jaar virtuose Italiaanse schilderkunst in Sprezzatura

Van 2 juni tot en met 3 november 2019 schitteren meer dan zeventig Italiaanse meesterwerken in de tentoonstellingsvleugel van het Drents Museum in Assen. In de tentoonstelling Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) staat het werk centraal van maar liefst veertig schilders uit heel Italië, zoals Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi, Giovanni Segantini, Giacomo Favretto en Giuseppe Pellizza.

Het Drents Museum laat het Nederlandse publiek kennismaken met de ongekende kwaliteit en schoonheid van de Italiaanse 19de-eeuwse schilderkunst. De schilderijen zijn voornamelijk afkomstig uit prominente Italiaanse museale collecties, waaronder het Uffizi Museum in Florence. Een groot deel is niet eerder in Nederland te zien geweest.

Verrassende kijk op Italiaanse kunst

Sprezzatura biedt een verrassende kijk op de Italiaanse kunst, een beeld dat vooral wordt bepaald door de Romeinse tijd, de renaissance en de barok. In het overzicht van vijftig jaar Italiaanse schilderkunst maakt de bezoeker kennis met de belangrijke kunstacademies, stromingen en genres. De tentoonstelling laat zien hoe virtuoos, krachtig en fascinerend de Italiaanse kunst uit deze periode is. Het Italiaanse woord ‘sprezzatura’ is een oud Italiaans woord met vele betekenissen, waaronder ‘virtuositeit’. Iets doen met ‘sprezzatura’ betekent iets met zoveel zwier en speels gemak doen, dat de overtuigingskracht er vanaf spat.

 

 

De tentoonstelling

In Sprezzatura passeren verschillende groepen en stijlen de revue, die de basis hebben gelegd voor de Italiaanse kunst van de twintigste eeuw. Daarnaast wordt ingezoomd op de geschiedenis, de muziek en de literatuur uit deze periode. De tentoonstelling biedt daarmee context wat betreft de historische gebeurtenissen, waarbij het verband tussen de kunst en de maatschappelijke ontwikkelingen in het eengeworden Italië (vanaf 1861) duidelijk wordt. De vormgeving is in handen van Studio Berry Slok uit Amsterdam. Bij de tentoonstelling wordt een breed activiteitenprogramma ontwikkeld.

 

 

Schilderijen uit bekende Italiaanse collecties

De schilderijen uit de tentoonstelling komen uit prominente museale collecties uit heel Italië: van Milaan, Venetië, Turijn en Florence tot aan Rome, Napels en Palermo. Hiervoor werkt het Drents Museum onder meer samen met de Gallerie degli Uffizi (Florence), de Galleria d’Arte Moderna di Palazzo Pitti (Florence), Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea (Rome), de Galleria d’Arte Moderna di Torino (Turijn), de Galleria d’Arte Moderna di Venezia a Ca’Pesaro (Venetië) en Collezione Balzan (Badia Polesine).

Kunst rond 1900 in internationaal perspectief

Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) is het derde deel in de tentoonstellingenreeks Kunst rond 1900 in internationaal perspectief. Eerder was in deze reeks The Glasgow Boys – Schots Impressionisme 1880-1900 (2015) en Peredvizhniki – Russisch realisme rond Repin (2016) te zien. Bij de tentoonstelling Sprezzatura verschijnt de gelijknamige publicatie, een uitgave van WBOOKS (Zwolle). Het boek is vanaf 2 juni verkrijgbaar in de Museumshop van het Drents Museum en kost € 24,95.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.