Dit gezin trakteert Portugese ouderen op Hollandse pannenkoeken

Hollandse pannenkoeken in combinatie met een Portugees lekkernijtje: veertig Portugese bejaarden uit Praia das Maḉas werden er deze week op getrakteerd door een Fries gezin. Het gezin reist een half jaar door Europa en bakt pannenkoeken voor locals. Het is de eerste georganiseerde pannenkoekenactiviteit sinds hun vertrek op 18 februari.

Pannenkoeken. Ze zijn makkelijk en snel te maken, bijna iedereen vindt ze lekker en je kunt er eindeloos mee variëren. Tim Oudkerk Pool (39), Sonja Onclin (36) en hun kinderen Anique (10) en Yulan (5) bakken ze op een lange reis door Europa. Voor mensen die het wat minder hebben of zij die het verschil maken in hun omgeving. ‘Het Leger des Heils heeft geholpen bij de organisatie van ons eerste activiteit. Via hen zijn we in contact gekomen met enkele vrijwilligers van Complexo Social Marinel in het Portugese dorpje Praia das Maḉas. We hebben honderd Hollandse pannenkoeken gebakken voor de bewoners en het personeel,’ vertelt Sonja Onclin. De Portugese lekkernijtjes, Pastéis de Belém, werden geschonken door de wereldwijd bekende bakkerij Pastéis de Bélem uit Lissabon. Sonja: ‘We zijn ontzettend dankbaar dat deze organisatie met ons wilde samenwerken. De culinaire mix viel goed in de smaak bij de oudere mensen.’

 

 

In Complexo Social Marinel wonen oudere mensen uit alle lagen van de bevolking. De pannenkoekenactiviteit die werd geïntroduceerd onder de naam ‘Panqueca Festa’ was een fijne doorbreking van de dagelijkse sleur. ‘Vermoedelijk hebben ze het hier over een paar weken nog over,’ zegt Henk Meerman, vrijwilliger van het Leger des Heils. Samen met zijn vrouw hielp hij bij de organisatie van de activiteit. Zijn dochter en haar gezin verzorgde deze middag de muziek. Henk: ‘Muziek, eten en kinderen doen het altijd goed bij oudere mensen. Ik zag vandaag een dame voor het eerst lachen. Ze leefde helemaal op door het initiatief.’

 

 

Het Friese gezin reist volgende week door naar het zuiden van Portugal: De Algarve. ‘Vermoedelijk gaan we daar pannenkoeken bakken voor vrijwilligers die zich inzetten voor zwerfdieren. We kijken ter plekke met welke ingrediënten we de pannenkoeken gaan maken. Ze krijgen in ieder geval een Portugees tintje,’ aldus Sonja.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.