Overnachten in een pipowagen, kaasfonduen in de gondel

Tot rust komen en helemaal opgaan in de natuur. Dat kan op de Top Trails, de 14 mooiste langeafstandswandelroutes in Duitsland. Ook in 2019 valt er weer van alles te beleven onderweg: van overnachten in een dorpje met alleen maar pipowagens, kaasfonduen hoog boven het Zwarte Woud of wild kamperen in the middle of nowhere, net over de grens in de Eifel. Wil je meer weten over wandelen op de Top Trails? Dit weekend staan ze op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht. Je vindt ze in hal 3, stand C42.

Kaasfondue in de gondel

Het Zwarte Woud heeft een naam hoog te houden op culinair gebied. Een nieuw ludiek idee langs de wandelroute Westweg is een kaasfondue in een berggondel bij de Feldberg. Op 29 mei en 24 oktober kun je met een kleine groep een gondel huren en genieten van de kaasfondue met kaas uit het Zwarte Woud en wijn uit de streek. Jonge koks laten hun kookkunsten zien op 6 juni en 26 september: tijdens de 12 rondjes met de gondel, wordt in het dalstation een culinaire creatie of een drankje geserveerd. Geweldig eten én uitzichten gegarandeerd.

 

Lees ook dit artikel: Ga regiotrippen in Duitsland

 

Een dorp met pipowagens

Net nieuw: een heel dorp met pipowagens – of Schäferwagen, zoals ze hier langs de Altmühltal-Panoramaweg zeggen. Overnachten zoals vroeger de herders dat op de heide deden. Tip: blijf 2 nachten, dan kun je ook nog een dagje gaan kanoën op de Altmühl en de volgende dag gewoon verder wandelen.

Sterrenkijken op de Eifelsteig

Het is dit jaar 10 jaar geleden dat de wandelroute Eifelsteig werd geopend. De 313 km lange wandelroute van Aken naar Trier loopt dwars door de Eifel en is een echte wandelklassieker geworden. De 15 etappes van de Eifelsteig zijn niet alleen populair als trektocht, maar ook voor een weekendje wandelen. Helemaal weg van de bewoonde wereld ben je op de trekkingplaatsen: houten vlonders waar je met je tentje kunt overnachten. In het Naturpark Eifel kun je bovendien helemaal zonder lichtvervuiling naar de Melkweg kijken. Je bent hier namelijk in het eerste Dark Sky Park van Duitsland.

Op bezoek bij de jonkvrouw met de gouden haren

Waarschijnlijk is de Loreley de bekendste rots van Duitsland. In april wordt op het rotsplateau een nieuw bezoekerscentrum midden in een cultuur- en landschapspark geopend. Hier kom je niet alleen alles te weten over de mythe van de jonkvrouw Loreley, maar ook over de wijnbouw en de flora en fauna die in de omgeving voorkomen. De wandelroute Rheinsteig loopt er direct langs.

Heksenketel Harz

Tijdens de Walpurgisnacht, de nacht van 30 april op 1 mei, hebben de boze geesten en heksen in de Harz vrij spel. Op meer dan 20 plaatsen langs de Harzer-Hexen-Stieg vieren heksen, duivels en andere fabelwezens een mythisch feest. Elke plaats heeft zijn eigen highlight: van een echte vliegende heks over de vijver in het kuurpark in Braunlage tot een Walpurgis-vreugdevuur in Thale. De naam Walpurgis komt trouwens van de Heilige Walburga, beschermheilige tegen ziekte, misoogsten en boze geesten; 1 mei is haar naamdag.

Duitsland: rijk aan tradities

Bielefeld en omgeving waren in de 19e eeuw een centrum van de linnenweverij. Als herinnering daaraan heet het grote jaarlijkse stadsfeest Leineweber-Markt. Van 29 mei t/m 2 juni verandert het centrum in een openluchtconcertzaal met optredens, disco en variété. Een hapje eten en drinken kun je er natuurlijk ook. Een van de vele evenementen dit jaar langs de Hermannshöhen.

Mijnbouw heeft een duidelijk stempel gedrukt op het Erzgebirge. Elke 5 jaar staat het plaatsje Pobershau stil bij deze traditie tijdens het Bergfest. Van 13 t/m 22 september wordt in het feestelijk verlichte plaatsje een gezellig volksfeest gevierd, inclusief een markt met oude ambachten en een feestelijke optocht met het mijnwerkersverleden als thema. Op de Kammweg kom je overal onderweg sporen van dit mijnbouwverleden tegen.

Alles draait om wandelen

Het verbaast natuurlijk niet dat in de streken waar een Top Trail ligt, wandelen een populaire activiteit is. Dit jaar is er weer een aantal evenementen met wandelen in de hoofdrol.
In het Zwarte Woud wordt in het weekend van 4 en 5 mei de opening van het wandelseizoen gevierd. Langs de belangrijkste wandelroutes in het Zwarte Woud, de Schluchtensteig, de Westweg en de Schwarzwald-Albsteig, worden talrijke gratis evenementen aangeboden: optredens, begeleide wandelingen, rondleidingen, tentoonstellingen en nog veel meer.

Een dag vol actie langs de Heidschnuckenweg. Tijdens de sportdag bij Landhaus Haverbeckhof in Niederhaverbeck kunnen jong en oud op 23 juni van alles beleven: een begeleide kruidenwandeling, een zoektocht naar de geocachingschat of een yogacursus.

Het hoogtepunt voor veel Duitse wandelaars is de jaarlijkse ‘Deutsche Wandertag’. Die duurt niet één dag, maar wél 6 dagen. De 119e editie vindt plaats in Winterberg en Schmallenberg aan de Rothaarsteig. Naast heel veel klassieke wandelmogelijkheden zijn tussen 3 en 8 juli bijzondere wandelbelevenissen gepland. Boek bijvoorbeeld je eigen gids voor een wandeling langs speciale plekken. De gids heeft de nodige anekdotes paraat. Getrainde wandelaars kunnen meedoen aan de 12 uurswandeling rondom Winterberg.

 

 

Waldbreitbach, ook wel de parel van het Wiedtal genoemd, is het middelpunt van de Wiedtaler Wandertag op 25 augustus. Gratis shuttlebussen brengen de wandelaars naar de verschillende startplaatsen. Met een wandelgids loopt iedereen over verschillende wandelpaden rondom de WesterwaldStieg terug naar Waldbreitbach, waar de dag gezellig wordt afgesloten met een hapje en drankje.

In Neuhaus aan de Weserbergland-Weg combineert men op 25 augustus een wandelfestijn met een kunstnijverheidsmarkt. De wandelaars kunnen kiezen uit trajecten van 4,5, 10,3, 12,5 en 18,1 km. Alle deelnemers krijgen na afloop een kleine onderscheiding. Op het ‘Wandelfest’ kun je dan weer energie tanken met koffie met gebak of een lekkere worst van de barbecue. Daarna gezellig rondneuzen op de Kunst- en Creatiefmarkt waar je allerlei leuke decoratiespullen en kunstnijverheid kunt kopen.

De langste is nog niet lang genoeg

De 660 km lange Goldsteig was altijd al de langste wandelroute van Duitsland. Inmiddels zijn er nog zo´n slordige 290 kilometer bijgekomen. Het wandelnetwerk omvat nu niet alleen het Oberpfälzer Wald en Beierse Woud, maar ook het Boheemse Woud in Tsjechië. Het mooie is dat de natuur van de nationale parken Beierse Woud en Šumava zich nooit wat van de grens heeft aangetrokken.

Altijd werken aan kwaliteit

Alle Top Trails hebben het keurmerk ‘Premiumroute’ of ‘Qualitätsweg’ en voldoen dus aan strenge selectiecriteria. Elke drie jaar worden de routes herkeurd, dus er dient voortdurend aan de hoge kwaliteit te worden gewerkt. Dit jaar bijvoorbeeld wordt de Albsteig weer herkeurd. Om de kwaliteit van de wandelpaden, de markeringen en de infrastructuur op de 358 km lange route te controleren en optimaliseren is een flinke klus. Maar men is er op de Schwäbische Alb zeker van dat ze de test glansrijk doorstaan.

Meer informatie: www.toptrails.nl

 

Koop je kaarten voor de Fiets & Wandelbeurs met korting

De Fiets & Wandelbeurs is 1, 2 en 3 maart 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit jaar kun je dus ook de hele vrijdag fietsplezier beleven op de beurs. Van routes tot bestemmingen, en van outdoormateriaal tot lezingen: het is er allemaal te vinden en te beleven. De leukste beurs voor je actieve vakantie. Ontdek het laatste nieuws op Fietsrondje.nl. Koop nu je entreekaartje met 4,50 korting en sla de wachtrijen voor de kassa over.

Klik voor kaartjes met korting

Comments are closed.