Feest mee op de mediterrane feesten en festivals op Malta

Malta mag met een oppervlakte van 316 vierkante kilometer misschien klein zijn, de eilanders vieren het leven groots! Het hele jaar door worden er festiviteiten georganiseerd, waarbij bezoekers een uniek kijkje krijgen in de Maltese cultuur. Hier een kleine greep uit de vele evenementen die in 2019 gepland staan.

Carnaval – 28 februari t/m 5 maart

Carnaval op het eiland is niet voor niets één van de hoogtepunten van het jaar: de felgekleurde praalwagens en eilandbewoners in prachtige carnavalskostuums trekken door de straten van Valletta, tijdens deze week de Stad van de Dwazen genoemd. Ook in andere steden en dorpen op het eiland worden er allerlei festiviteiten georganiseerd. Carvanalvierders die ’s avonds laat nog niet uitgefeest zijn kunnen terecht in het bruisende nachtleven van Paceville.

 

Lees ook dit artikel: Malta: voor elke dag een kerk

 

Goede Week en Pasen – 15 t/m 21 april

De Goede Week begint op de vrijdag voorafgaande aan Goede Vrijdag. Op Witte Donderdag hebben kerken hun schilderijen gedrapeerd in paars of zwart fluweel en bezoeken de Maltezers traditiegetrouw zeven kerken om te bidden. Op Goede Vrijdag worden standbeelden in een processie door vele steden en dorpen gedragen door bewoners die verkleed zijn als Bijbelse personages. Mannen dragen kruizen en hebben vaak kettingen om hun blote voeten gebonden. Deze ingetogen sfeer slaat de dag daarop om als de klokken luiden om de stilte van de nacht te doorbreken en de opstanding van Christus aan te kondigen. Op paaszondag wordt het beeld van de Herrezen Christus door de straten rondom de kerk gedragen. De processie eindigt als de dragers al rennend en jubelend het beeld weer de kerk in brengen.

Internationaal Vuurwerk Festival – 24 april t/m 4 mei

Waar wij alleen vuurwerk afsteken om het nieuwe jaar in te luiden, kunnen de Maltezers er geen genoeg van krijgen. Tijdens de vele dorpsfesta’s, feestdagen om de dorpsheilige te eren, is het traditie de hemel te verlichten met spectaculair vuurwerk. Maar dat is nog niet alles: er is ook een heus Vuurwerk Festival!

 

 

Dit knallende en kleurrijke festival is in 2004 geïntroduceerd ter ere van de toetreding van Malta tot de Europese Unie. Tegen het schitterende decor van de eeuwenoude steden en de Middellandse zee worden er professionele shows gegeven.

Malta Jazz Festival – 15 t/m 20 juli

Elk jaar in het derde weekend van juli is Valletta het podium voor jazzmuzikanten van over de hele wereld. Drie mediterrane nachten lang brengen zij internationale jazz ten gehore. Het Malta Jazz Festival vindt plaats op een spectaculaire locatie onder de bastions van het zestiende-eeuwse Valletta en langs het water van de jachthaven.

Lichtfeest L-Imnarja – 29 juni

Het oogstfeest van L-Imnarja dateert uit de tijd van de ridders van de Orde van Sint Jan en is daarmee één van de oudste feesten van Malta en Gozo. De naam van het feest komt van het Latijnse woord ‘luminare’, dat verlichten betekent. Met kaarsen en vreugdevuren eerden de Maltezers in vroegere tijden de twee belangrijkste heiligen van het katholicisme: St. Peter en St. Paul. Tegenwoordig draait het festival vooral om gezellig samenzijn, heerlijk eten en proosten op het leven met lokale wijn.

Concert Joseph Calleja met Andrea Bocelli – 24 augustus

Klassieke muziekliefhebbers opgelet: de wereldberoemde Maltese tenor Joseph Calleja keert in augustus terug naar zijn thuisland. Op 24 augustus geeft hij samen met de Italiaanse Andrea Bocelli een openluchtconcert op het grootste plein in Malta, de Floriana Granaries.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.